Londra Tasarım Festivali'nde İzmir'i temsil eden, Akdeniz Akademisi Tasarım Koordinatörü, Yönetim Kurulu ve Bilim Kurulu üyesi Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu, 380 bin kişinin çalıştığı yaratıcı tasarım endüstrisinin 2012'de Londra'ya yaklaşık 70 milyar lira kazandırdığını belirterek, “İzmir'de İzmirliler için proje üreterek, Londra'nın bu iddiasını yakalamak istiyoruz. İzmir ve Ege Bölgesi tekstilden cama, mobilyadan elektronik sanayiye kadar birçok alanda söz sahibi. Bu üretime daha fazla tasarım katıp katma değer yaratarak kentimizi ve bölgemizi, Türkiye'nin yaratıcı endüstri merkezi yapmayı hedefliyoruz" dedi. Akdeniz Akademisi'nin bir tasarım müzesi hayali olduğunu da kaydeden Balcıoğlu, ilk etapta ünlü Londra Tasarım Müzesi'nden 3 sergiyi İzmir'e getirmek için gerekli bağlantıları da sağladıklarını söyledi.
Geçen ay, Londra Tasarım Festivali'nde İzmir'i ve Akdeniz Akademisi'ni temsil eden Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu, “Dünyadaki yaratıcı endüstrinin merkezi Londra, uluslararası alandaki tasarımcı ve sanatçıların da buluşma noktası oldu. 11 yıldır düzenlenen Festival, dünyanın en önemli tasarım olaylarından biri. Seminerler, etkinlikler, workshoplar ve sergiler, şehrin dört bir yanındaydı. 400 binin üzerinde kişi, yalnızca bu etkinliği ziyaret etti. Londra, tasarım ve bunun yarattığı endüstriden yılda 70 milyar TL kazanıyor. Bu Festival, sadece Londra'daki tasarımla ilgili değil, Londra'yı, öğrenmek, gelişmek ve üretmek için bir sahne olarak kullanılıyor. Londra Tasarım Festivali, şehrin canlılığını daha da arttırmak adına mekanları dönüştürerek tasarımı günlük hayatın bir parçası haline getiriyor. British Council de dünyanın değişik yerlerinde festivaller düzenleyen kişileri, müze müdürlerini, tasarımcıları, üst düzey kişileri bir araya getiriyor. Kendi tasarım ürünlerini tanıtıp yaptıkları işlerin farklı ülkelerde sergilenmesini sağlıyorlar. Londra'yı ve tasarımını, dünyaya pazarlıyorlar" dedi.
HEDEF İZMİR'İ TASARIM KENTİ YAPMAK
Akdeniz Akademisi'nin amacının Londra'nın ulaştığı noktayla örtüştüğünü kaydeden Balcıoğlu, “Akademi'nin amacı, İzmir'i tasarım kenti yapmak, kentin tarihle ilişkisini kurmak, sanatla bağlarını güçlendirmek ve organik tarımı teşvik etmek. Bu amaçlar için çeşitli projeler üretiliyor. Örneğin İzmir'de bir tasarım tanıtım platformu kurmak üzere İZKA'ya başvurduk. Bir tasarım müzesi hayalimiz var. Tasarımcı ile üreticiyi bir araya getirme, gençleri tasarım konusunda bilinçlendirme, iyi tasarım kullanımını özendirme ve yaygınlaştırma gibi konularda çalışmalar yapılıyor. Ancak önemli olan halka tasarımı anlatabilmek. Tasarım üretimini ve kalitesini hızlandırmak için halktaki bilinci geliştirmek, duyarlılığı artırmak zorundayız. İyi tasarım üretmek ve yaygınlaştırmak, belediyelerin, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının, özel sektörün, iyi tasarımı teşvik edip kullanmasıyla, hayata katmasıyla gerçekleşebilir. Yaşadığımız mekandan oturduğumuz koltuğa, çalıştığımız masadan aydınlatma araçlarına, üstümüzdeki giysiden dokuya, tekstile kadar, tasarım, yaşamın tam içinde. Sinema, mimarlık, endüstriyel tasarım, grafik gibi alanlarda güçlü bir potansiyelimiz var. İzmir'de 150 bin üniversite öğrencisi bulunuyor. İzmir nasıl gelinlikte tasarımla dünya markası haline geldiyse, mobilya, oyuncak, cam, tekstil, hazır giyim, tarım ürünleri, sanayi gibi alanlarda da tasarımla marka haline gelebilir. İzmir, konum itibariyle, eğitimli nüfusuyla çok avantajlı. Neden İzmir, İzmirliler için proje üreterek, Londra'nın bu iddiasından esinlenmesi? Londra'nın ulaştığı rakamın 10'da birine bile ulaşsak bu ekonomimize, ihracatımıza ve istihdamımıza büyük katkı sağlar" diye konuştu.
LONDRA'DAN İZMİR'E 3 SERGİ
Dünyaca ünlü Design Museum'dan (Tasarım Müzesi) 3 sergiyi İzmir'e getirmek için bağlantı kurduklarını da anlatan Prof. Dr. Balcıoğlu, “Akdeniz Akademisi olarak ilk etapta İzmir'de bir Akdeniz Tasarım Fuarı ya da festivali olabilir mi buna bakıyoruz ve 2016 sonbaharını hedefliyoruz. Sonrasında tasarım müzesi hedefimiz de var. Bu kapsamda, Londra Tasarım Müzesi'nden 3 sergiyi kentimize getirmek için bağlantılar kurduk. 'In the making', isimli üretim ve tasarım süreçlerini anlatan bir sergi, litratüre geçmiş sandalyeleri tanıtan bir sergi ve geleceğin teknolojisi olan 3 boyutlu yazıcı teknolojisinin anlatıldığı 'Gelecek Burada- The Future is Here' isimli sergi olmak üzere 3 sergi ile ilgileniyoruz ve İzmirlilerle buluşturmaya çalışıyoruz. Amacımız, tasarımı ve getirdiklerini doğru şekilde halkımıza anlatabilmek" diye konuştu.