İzmir Mövenpick Otel’de, ETİK Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler’in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya ETİK Onursal Başkanı Haluk Nişlioğlu, ETİK Başkan Yardımcıları Uğur Şahbaz, Bülent Tercan ve Sevda Zorlu, ETİK Yönetim Kurulu üyeleri Melik Kızılcan, Cazim Alaybaşı, ETİK Genel Sekreteri Şinasi Akçay, İzmir Otel Pansiyon ve İşçileri Odası Başkanı Mehmet Gönen ve sektör temsilcileri katıldı.
Türkiye’nin dünyada klasikleşmiş bir destinasyon merkezi olarak ön plana çıktığını söyleyen ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, sadece İzmir’de turizmcilerin yatırımlarının toplam değerinin 4 milyar dolar olduğunu söyledi. Sektörün bu katkısına rağmen turizmcilerin yaşadığı sorunları kenti yönetenlere duyuramadığını ifade eden İşler, “Biz bu masada varız, ETİK ve TÜROFED olarak turizmcilerin sesiyiz. Şehrin ekonomisine katkı koyan kişileriz. Sadece İzmir’de turizmcilerin yatırımlarının toplam değeri 4 milyar dolardır. Turizmin bu faydasına rağmen biz turizmcilerin sesine, feryatlarına maalesef kenti yönetenler çoğu zaman kayıtsız kalıyor. Sektör olarak ciddi bir söz hakkına sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Ancak rakamların bize söylediği, turizmcilerin bu şehre koyduğu istihdam ve katma değerin karşılığını alamadığıdır. Bu bir haksızlıktır” dedi.
HEDEF 5 MİLYON TURİST
İzmir’in Türkiye turizminde önemli bir yerde olduğunu, İstanbul ve Antalya’dan sonra turizmde önemli bir merkez olarak sıçrama göstermek zorunda olduğunu belirten İşler, “İzmir ihmal edilmişliğine rağmen yılda ortalama 1,5 milyon turisti ağırlıyor. Türkiye'nin üçüncü büyük şehri ve turizm beşiği olan İzmir’in turizmden elde ettiği rakamlar, bu şehrin dinamikleri, elinde olan değerlerini göz önüne aldığımızda yeterli değildir. Biz ETİK ve turizm camiası olarak İzmir için bir hedef belirlemek istiyoruz. Baktığımız zaman Antalya’nın 2019 hedefi yaklaşık olarak 19 milyon turist, İstanbul’un ise 13 milyon turist olarak göze çarpıyor. Biz İzmir olarak elbette sayıca fazla gelecek turiste önem veriyoruz ancak bununla birlikte ayrı bir turizm çeşitliliği olarak kaliteli turisti şehre çekebilmek son derece önemli. Şehrin kanaat önderlerine çağrımızdır. Gelin, 2023 yılına kadar şehre 5 milyon, 2019’a kadar ise en azından 3,5 milyon turisti şehre getirelim” şeklinde konuştu.
“TURİZMİN ÖNÜNÜ TIKAYAN SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ”
İzmir için koyulan 5 milyon turist hedefine ulaşabilmek için sektörün içinde bulunduğu sorunlarının bir an önce ele alınıp çözülmesi gerektiğini söyleyen İşler, “Bu hedefe elbette bölgemizdeki sorunları çözerek ulaşacağız. Baktığımız zaman ise öncelikli sorunumuz tanıtım eksikliğidir. Bunu tahsis ve planlama sorunu ile İzmir’e direk uçuş eksikliği takip etmektedir. Bu ana başat sorunların arkasında ise şehrin çekim ve cazibe gücünü oluşturacak anıtsal yapıların azlığı, ecrimisil, pahalı su kullanımı, kaçak elektrik bedelleri gibi konular takip etmekte. Genele baktığımız zaman ise sektörün en önemli sorunu şu anda kendi yasasıdır. 80 milyar dolarlık stok hacmine sahip konaklama sektörünün hâlihazırda bir yasası olmaması en önemli sorunumuz olarak öne çıkıyor. Bu sorunların bir an önce ele alınması gerekmektedir” ifadelerinde bulundu.
“İRAN PAZARINDAKİ YÜKSELİŞ DİKKAT ÇEKİCİ”
İşler konuşması sırasında ayrıca, ETİK Arge birimi tarafından hazırlanan ve kentin turizm karnesi olarak nitelendirilen ‘İzmir Turizm raporu’ ve ‘ETİK Vision İzmir Turizm Değerlendirmesi’ sunumlarıyla turizm sektörünün İzmir ekonomisindeki fotoğrafını çekti. Yılın ilk çeyreğinde Almanya pazarında yaşanan geriliğe dikkat çeken İşler, buna karşılık Hollanda, Fransa, İngiltere ve İran pazarındaki yükselişin sektör adına umut verici olduğunu söyledi. İşler şunları aktardı; “İzmir’e gelen turistlerin ana giriş kapısı olan Adnan Menderes Havalimanı trafiği yılın 3 aylık döneminde yüzde 21,9 daralma gösterdi. 2013 yılının ilk çeyreğinde 77 bin yabancı ziyaretçinin geldiği havalimanı, 2014’ün aynı döneminde 60 bin dolayına geriledi. 3 aylık dönemde, Adnan Menderes Havalimanı trafiğinde en dikkat çekici gelişme İran pazarında yaşandı. Nevruz Bayramı döneminde İranlı’ların yarattığı bu canlılık, neredeyse Adnan Menderes Havalimanı’nda trafiği artan tek pazar olarak dikkat çekti.”
PAHALI SU SORUNUNA DENİZ SUYU ÇÖZÜMÜ
Toplantı sırasında turizm sektörünün İzmir’de yaşadığı su problemine de dikkat çeken İşler, sektörün kullandığı suyun son derece pahalı olduğuna vurgu yaptı. İşler, “İzmir’de tonu 10 TL’ye yakın olan kullanım bedeli, Kemer’de 2,5 TL, İstanbul’da 4,5 TL, Muğla’da ise 3,5 TL’den kullanılıyor. İzmir, Türkiye’nin sektördeki en pahalı suyunu kullanmakta. Bu sorun İzmirli turizmcinin rekabet gücünü yitirmesine neden oluyor. Bu da kent turizminin gelişimini doğrudan etkilemekte. Bu konuda İZKA’nın öncü yaklaşımıyla bu sorunun çözülebileceğine inanıyorum. Bu konuda İZKA Genel Kurul Toplantısında da ifade edildiği gibi, ‘denizden su elde etme ve tesislerin bundan faydalanması’ konusunda bir çağrı ve hibe talep ettik. Sayın Valimiz Mustafa Toprak’ın da girişimleriyle bu çağrımız olumlu yanıtlandı” şeklinde konuştu.
“2014’E İYİ BAŞLADIK”
Sektörün 2014 yılı beklentileri hakkında da açıklamalarda bulunan İşler, şunları söyledi; “2014 yılına iyi başladıklarını, erken rezervasyonlarda hareketliliğin iyi olduğunu belirtti. İşler, “Ancak yerel seçim atmosferinin yarattığı gerilim, önümüzdeki seçim süreci ve Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyada yaşanan bir takım konjonktürel olaylar yavaşlamaya sebep oluyor. Bunlar yaşanırken İspanya ve Yunanistan, yaptığı tanıtım ve fiyat avantajlarıyla bu ay itibariyle almış olduğu rezervasyonlarla Türkiye’yi geçmiş bulunuyor. Tüm bunlara rağmen 2013’e yakın rakamlar yakalanacağını düşünüyorum. Türkiye'yi haritadan çıkartalım bu potansiyeli günümüz itibariyle değerlendirilecek fiyat-kalite, fayda-maliyet analiz makasında buraya gelebilecek başka bir aktör yoktur. Sezon sonuna kadar ve Paskalya’dan sonraki toparlanmalarla birlikte bu seneyi artı değerde kapatmayı öngörüyoruz” diye konuştu.
ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler’in ardından söz alan İzmir Otel Pansiyon ve İşçileri Odası Başkanı Mehmet Gönen, ETİK ile birlikte sektörün sorunlarına yönelik ortak ses yaratmak amacıyla birlikteliklerinin devam edeceğini aktardı. Gönen’in ardından toplantıya katılan diğer katılımcılar da konuşmalarıyla sektör temsilcilerini bilgilendirdi.