12 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen ilk oturumda çoğunluk sağlanamaması üzerine 20 Temmuz Çarşamba gününe ertelenen İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği 4. Genel Kurulu öncesi adaylığını açıklayan ilk isim olan mevcut başkan Özer Türer, yetiştiricilerin sandık başında yeni bir yönetimden öte koyun ve keçi sütünün 4 yıllık fiyat politikasını belirleyeceğini kaydetti.
ÜRETİCİ, SÜTÜ VE EMEĞİNE SAHİP ÇIKACAK
Kendisi haricinde İzmir’in farklı bölgelerinden başka adayların da seçime katılıyor olmasını ‘‘İzmirli çobanlar demokrasi dersi verecek’’ sözleriyle değerlendiren Türer, yetiştiricinin sağdığı süte sahip çıkarak, mandıra tekelini tamamen kıracağına inandığını belirtti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ‘‘Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programı’’ ve İzmir Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen projeler ile İzmir Birliğin Türkiye’de Koyun-Keçi Sütünde Soğuk Zincirin mimarı olduğuna dikkat çeken Başkan Türer, süt toplayan birliğin, ‘‘Üreticinin sigortası’’ olduğunu söyledi.
ÜRETİCİ MANDIRA KARŞISINDA SÖZ SAHİBİ OLDU
Birlik ve Kooperatiflerin güçlü olmadığı bölgelerde fiyat dalgalanmaları yaşandığı dönemlerde tüccarların piyasayı baskılayarak fırsattan rant elde etmeye çalıştığına dikkat çeken Türer; ‘‘Göreve geldiğimiz günden itibaren bununla mücadele ettik, üreticiye geri adım attırmadık. İzmir Birliğimiz kriz ortamına rağmen süt fiyatını arttıran tek birlik oldu. Gelinen noktada her yıl süt fiyatlarını arttırarak Türkiye’de en yüksek koyun keçi sütü fiyatını elde ettik. Geçmiş dönemde yerel mandıraların süt döküm sezonu bittikten sonra belirlediği fiyattan hesap gören üreticilerimiz, İzmir Birliğinin sağım sezonu başlamadan önce açıkladığı fiyatlar ile artık sezon başında pazarlık yaparak ne kadar kazanacağını biliyor, hak edişini aydan aya alıyor.’’ şeklinde konuştu.
İZMİR’DE FİYAT DÜŞÜŞÜ YOK!
2010 yılında İzmir Kalkınma Ajansı ile hayata geçirdikleri ‘‘Soğuk Zincirde Süt Toplama Projesi’’nin Türkiye çapında örnek teşkil ettiğine vurgu yapan Türer; ‘‘Kazan-Kazan stratejisiyle hayata geçen proje, soğuk zincirde toplanan sütün ekonomik değerini arttırarak çok değerli olan koyun ve keçi sütünü inek sütünden bile ucuza satmaya mahkum edilen üreticiye kazanç sağladı. Ortaya çıkan hijyenik süt ve ürünlerinin sağlığı ise tüketici için artı değer yarattı. 2010 yılında 60 kuruş olan keçi sütü 5 yıllık süreç sonunda 1.65 TL, 85 kuruş olan koyun sütü ise 2.32 TL’den alıcı bulmaktadır. Litre başına 20 kuruş olan devlet desteğiyle üreticimizin refah seviyesi yükselmiştir.’’ dedi.