İzmirli sanatçıdan örnek sergi
İZMİRLİ ünlü fotoğraf sanatçısı Niko Guido, Irak Savaşı’nın 10'uncu yılında, 'Savaşa hayır barışa evet' demek için 23 Mart'ta, aralarında İzmir'in de bulunduğu dünyanın 50 farklı kentinde fotoğraf sergisi açıyor. Sergide her fotoğrafın kısa hikayesi de izleyiciye dinletilecek.
İZMİR -Fotoğraf sanatçısı Niko Guido, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'ın evsahipliğinde İzmir'de farklı bir fotoğraf sergisi açıyor. Bugüne kadar nü fotoğraf sergileriyle adını duyuran, çok sayıda ödül kazanan Niko Guido, bu kez değişik milletten yüzlerce gönüllü ile Irak Savaşı sırasında ve sonrasında patlayan bombalardan yaralanmış Iraklılarların hikayelerini duyurmak amacıyla, savaş karşıtı bir proje için çalışma yaptı.
Projenin liderliğini yürüten fotoğraf sanatçısı Niko Guido, 2010 ve 2011 yıllarında Ürdün’ün başkenti Amman’a giderek, savaş sonrası plastik cerrahi ameliyatları geçirmiş Iraklıların portre fotoğraflarını çekti. Sergi konsepti uyarınca, fotoğrafı çekilen her yaralanmış sivil Iraklı, alınan 5 dakikalık ses kaydında kendisini tanıtarak, bombadan önce nasıl bir hayatı olduğunu ve bomba sonrası hayatının nasıl değiştiğini anlattı. Patlayan bombalardan yaşamları kabusa dönen Iraklılar'ın anlattığı, 'acı hikayeleri' usta tiyatro sanatçıları seslendirdi. Bu kayıtlar, sergiyi gezen sanatseverlere her fotoğrafın altına konulacak kulaklık aracılığıyla fotoğraftaki kişinin hislerini paylaşma imkanı sunacak.
Projenin barış yanlısı bir fotoğraf sergisi olduğunu belirten Niko Guido, “Irak Savaşı'nın 10'uncu yılında, Amman’da bir hastanede çekmiş olduğum yaralanmış Iraklı sivillerin portreleri ile bütün dünyada mümkün olduğu kadar çok yerde sergiler açarak savaşın sonuçlarına dikkat çekmek 'Barışa evet' demek için yapıyoruz. Her gün çoğalıyoruz ve bir çığ gibi büyüyoruz. Sesimiz gittikçe daha gür çıkıyor. Durmak yok, daha fazla çalışmalı, daha güçlü bir sesle bütün dünyaya 'Barışa evet' diye haykırmalıyız. İlk kez fotoğraf ve ses kaydını aynı formatta yayınlayacağım. Günümüzde dünyamız bir fotoğraf çöplüğüne dönüşmüştür ve maalesef artık görsellere doymuş olan beynimiz, eskisi kadar fotoğraflardan etkilenmemektedir. Belgesel fotoğrafçılar için dünyamızın ve insanlığın sorunlarına dikkat çekmek gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Bu sebeple, savaşın korkunçluğunu gösterebilmek amacıyla, ses kaydı ile fotoğrafı bir araya getiren bir sergi formatı seçildi” dedi. Serginin adını 'Leave Us Alone' (Bizi rahat bırakın) olarak koyduklarını belirten Guido, “Otuzun üzerinde ameliyat olmuş bir Iraklı ile konuştuğumda bana dönüp, “Sizin medeniyetinizi, paranızı, modern yaşantınızı istemiyoruz. Sadece bizi rahat bırakın' demesi ile serginin ismi ortaya çıktı” diye konuştu.