Ege Postası
Geri

İzmirli vekil ameliyat masasını Meclis'e taşıdı!

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, Kamu Hastane Birlikleri’nin kurulmasıyla ‘tıbbi sarf malzemesinden tasarruf edeceğiz’ denilerek kalitesiz ve standart dışı alınan ve hastalar üzerinde veya cerrahide kullanılırken kırılan, bozulan, parçalan malzemelerin hasta sağlığına ve kamuya yarattığı ‘zararı’ Meclis’e taşıdı.
İzmirli vekil ameliyat masasını Meclis'e taşıdı!
Haberler / Genel
27 Şubat 2014 Perşembe 11:07
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, Kamu Hastane Birlikleri’nin kurulmasıyla ‘tıbbi sarf malzemesinden tasarruf edeceğiz’ denilerek kalitesiz ve standart dışı alınan ve hastalar üzerinde veya cerrahide kullanılırken kırılan, bozulan, parçalan malzemelerin hasta sağlığına ve kamuya yarattığı ‘zararı’ Meclis’e taşıdı.

Sağlık Bakanı’nın cevaplaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren Güven, “Kalitesiz malzemelerle hastaya verilen zarar dolayısıyla yapılacak müdahale sayısının artmasının, aynı zamanda çeşitli komplikasyon risklerini de beraberinde getireceği muhakkaktır.Bu nedenle kamu hastanelerinde hasta sağlığının doğrudan tehdit altında olduğu Bakanlığınızca düşünülmekte midir'” diye sordu. En düşük fiyatı veren firmaların ihaleleri kazandıkları için ‘fiyat unsurununkalite unsuruna’ tercih edildiğine dikkat çeken Güven, hekimlerin de malzeme seçiminde söz haklarının kalmadığını belirtti.

Güven, “Ameliyatta dikiş atarken kırılan iğneler, kopan iplikler, laparoskopide karın içinde parçalanan trokarlar, damar içinde kopan kemoterapi portları, anjiyo telleri, hasta ağız ve diş sağlığı merkezinden çıkmadan düşen diş dolguları gibi örnekler, kalitesiz malzemelerin yarattığı sıkıntılardan sadece birkaçı. Bu kalitesiz malzemeler nedeniyle çıkan sorunları düzeltmek devlete maddi ve manevi daha fazla yük getirmektedir.Ayrıca ucuz olduğu için alınan tıbbi ürünlerin ülkemiz medikal sanayisinde haksız rekabete neden olduğu, ürün ihtiyacının neredeyse yüzde 85-90’ının ithalatla karşılandığı biliniyor” dedi.

Durumun, üretici açısından da büyük sıkıntılar yarattığını anlatan Güven, “İhaleleri en düşük fiyatı veren firmalar aldıkları için yüzlerce merdiven altışirketin ortaya çıktığı hatta Çin malı ürünlerin piyasaya sürüldüğü edindiğim bilgiler arasında. Ülkemizde tıbbi malzeme kalitesini kontrol edecek laboratuvar bulunmadığı için Bakanlığın şartname hazırlanmasından başlayarak, kalite kontrollerinin yapılmasına kadar eğitim dahil çeşitli önlemleralması  gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı, hastanelerin satın aldığı tıbbi sarf malzemelerinin kalite kontrolünü ve denetimini yeterli yapmadığı için yurttaşların sağlığını tehlikeye atmaktadır. Bakanlık “Sağlıkta Dönüşüm” politikası ile sınıfta kalmıştır” dedi.
 
Açıklanması gereken hususlar:
CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na şu soruları yöneltti: Kamu hastanelerinde kalitesiz ve standart dışı tıbbi sarf malzemelerin satın alınması ihale şartnamesi hazırlamakla görevli memurların tıbbi ürünlerin taşıması gereken özellikleri bilmediği için ihale şartnamesine yazmamasından ileri geliyorsa, şartnameler neden ilgili malzemeyi kullanan uzman hekimler ve piyasa gözetimi ve denetimiyle görevli personelden oluşan heyetlere hazırlattırılıp tek tip şartname haline getirilmemektedir'‘Tıbbi sarf malzemesinden tasarruf edeceğiz’ denilerek kalitesiz ve standart dışı alınan ve hastalar üzerinde veya cerrahide kullanılırken kırılan, bozulan, parçalanan malzeme nedeniyle ortaya çıkan komplikasyonların düzeltilmesinin kamu hastanelerine 2012 ve 2013 yılında getirdiği ek maliyet nedi? Malzemelerin hastaya verdiği zarar nedeniyle 2012 ve 2013 yılında kaç hastanın hastanede yatış süresi artmıştı? Kalitesiz malzeme nedeniyle hastaya verilen zararın yapılan müdahale sayısını artırması çeşitli komplikasyon  risklerini de artırdığı için kamu hastanelerinde hasta sağlığının doğrudan tehdit altında olduğu Bakanlığınızca düşünülmekte midi? Ülkemizde üretilen tıbbi ürünlerin kamu hastanelerinde çok daha fazla tercih edilmesini sağlamak için tıbbi ürün sanayinde faaliyet gösteren kuruluşlarla görüşmeleriniz oluyor m? Yerli tıbbi ürünlerinin kamu hastanelerinde alımının teşvik edilmesi için bugüne kadar ne gibi ortak politikalar belirlenmişti? Ülkemizde “merdiven altı” faaliyet gösterdiği öne sürülen ithalatçı bazı şirketlerin piyasaya kalitesiz ve standart dışı tıbbi sarf malzemesi sürmelerinin önlenmesi için Bakanlığınızca ne gibi önlemler alınması düşünülmüştü? Bu konuda herhangi bir bakanlıkla ortak yürütülen çalışmanız var mıdır'
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası