ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Bayraklı'da temeli iki sefer atılan ve yapımı adeta yılan hikayesine dönen Entegre Sağlık Kampüsü Projesi, söz verildiği tarih olan Eylül 2016'da hizmete açılamadı. Başta yaşanan finansman sıkıntısı olmak üzere, sayısız engelle karşılaşan tesisin inşaatı aradan 35 ay geçmesine karşın bir türlü bitirilemedi.
NE GELEN, VAR NE DE GİDEN!
Hükümetin İzmir'deki mega yatırımlarından olarak duyurulan ve toplam 1 milyar 638 milyon 22 bin 646 lira maliyetle 622 bin 530 metrekareyi bulan alan üzerine inşa edilecek Bayraklı Şehir Hastanesi'nde sıkıntılar bitmek bilmiyor. Yüklenici firmaların yaşadığı kredi sıkıntısı nedeniyle ortada kalan, ardından da arazide yaşanan zorluklar nedeniyle gecikmeye uğrayan projenin inşaatı 35 aydır yerinde saymaya devam ediyor. 2014 ve 2015 yıllarında temeli iki kez atıldığından ötürü "Şehir efsanesi" benzetmesi yapılan Bayraklı Şehir Hastanesi'nde ilk kazma yapılan resmi temel atma töreninin tam 19 ay sonrasında vuruldu.
ÖNCE TEMELİ ATILDI, SONRA ÇED ONAYI GELDİ
Dev sağlık yatırımında yaşanan süreç fıkraları aratmazken, Bayraklı'daki Laka Deresi civarında yürütülen çalışmalarda arpa boyu dahi yol alınamadığı gözlendi. İlk olarak 2011 yılında duyurulan, 10 Aralık 2012'de de ihalesi yapılan ve "35 Proje" arasında yer alan sağlık yatırımı 6'ıncı yılı devirmesine karşın, alanda ancak zemin iyileştirmesi tamamlanabildi. İnşaat alanında günlerdir herhangi bir iş makinesi, personel ya da yetkili bulunmazken, bölgede uzun süredir somut bir çalışma yapılmadığı gözlendi. Geçtiğimiz yaz aylarında ÇED onayını alan projenin hayata geçirileceği dev alanın adeta terk edilmiş bir şantiye görüntüsüne bürünmesi dikkat çekti. Yöre sakinlerinin "Aynı tas, aynı hamam" nitemelesi yaptığı tesislerin inşaatına başlandığı takdirde, proje de en iyi ihtimalle bir yılda inşa edilecek ve toplam 47 ayda tamamlanmış olacak. Yetkililerin yaptığı son resmi açıklamada ise tesisin 2019'da tamamlanarak hizmete açılacağı duyurulmuştu.
EYLÜL 2016'DA TAMAMLANACAKTI
Toplam 622 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilecek 2 bin 60 yatak kapasiteli olması beklenen tesisin inşaatının toplam 30 ayda bitirilerek hizmete açılması ve işletme ömrünün de 25 yıl olması planlanıyordu. Personeli bakanlık tarafından atanacak, işletmesi ise kamu-özel ortaklığında yürütülecek proje kapsamında sağlık kampüsü, ana hastane, fizik tedavi ve rehabilitasyon ile yüksek güvenlikli adli hastane inşa edilecek. Toplam 3 ayrı hastane içeren ve enerji ihtiyacını kendi bünyesindeki elektrik üretim ünitesinden karşılayacak entegre sağlık kampüsü, 1475 sağlık personeliyle günde yaklaşık 12 bin hastaya hizmet verecek.