Ege Postası
Geri

Jandarma bölgesinde hırsızlık suçu 2023'te yüzde 75 artacak (Özel)

Jandarmanın hırsızlık suçu üzerinde yaptığı bir araştırma, geleceğe yönelik dikkat çekici sonuçları ortaya çıkardı. 2012 yılında jandarma sorumluluk alanında meydana gelen 179 bin 714 asayiş olayının 28 bin 632'sini hırsızlık...
Jandarma bölgesinde hırsızlık suçu 2023'te yüzde 75 artacak (Özel)
Haberler / Güncel
26 Haziran 2013 Çarşamba 10:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Jandarmanın hırsızlık suçu üzerinde yaptığı bir araştırma, geleceğe yönelik dikkat çekici sonuçları ortaya çıkardı. 2012 yılında jandarma sorumluluk alanında meydana gelen 179 bin 714 asayiş olayının 28 bin 632'sini hırsızlık suçları oluşturuyor. 2023 yılında beklenen hırsızlık suçu sayısı ise 49 bin 246 olarak öngörülüyor. Bu verilere göre hırsızlık suçları 2023'te yüzde 75 artacak.

Jandarma Genel Komutanlığı Güvenlik Bilimleri Dergisi'nde "Hırsızlık Suçunu Etkileyen Faktörlerin Değerlendirilmesi ve Geleceğe Yönelik Yaklaşımlar" konulu bir araştırma yayımlandı. Jandarma Kurmay Yarbay Cevdet Polat, Jandarma Binbaşı Hakan Eren ve Jandarma Binbaşı Ferdi Erbakıcı tarafından yapılan araştırmada, ilçe jandarma teşkilatı bulunan 918 ilçeyi kapsayacak şekilde veriler kullanıldı.

2012 yılında Jandarma sorumluluk bölgesinde 28 bin 632 hırsızlık suçu meydana geldi. İlçe seviyesinde, hırsızlık ortalaması 30 olay iken; standart sapması 65 olay olarak tespit edildi. Bu kapsamda, olay sayısı en yüksek ilçe, 747 hırsızlık olayına sahip. Analizde, ilçelerin hırsızlık olay ortalaması olan 30 olay yoğun hırsızlık alt sınırı, ortalama ile standart sapmanın toplamı olan 95 olay sayısı ise çok yoğun hırsızlık alt sınırı olarak kabul edildi.

Bu kapsamda, jandarma teşkilatı bulunan 918 ilçenin, yüzde 7'si (68 ilçe) çok yoğun hırsızlık sayısına sahip iken, yüzde 20'si (181 ilçe) yoğun hırsızlık sayısına sahip. Hırsızlık olaylarının, il seviyesinde incelenmesi sonucunda hırsızlık ortalaması 355 olay, standart sapması 477 olay olarak tespit edildi. Olay sayısı en yüksek il, 2 bin 654 hırsızlık olayına sahip.

HIRSIZLIK ORANI EN YÜKSEK İLÇE 629 HIRSIZLIK OLAYINA SAHİP

Çalışmada, zaman serisi analizi ile geçmiş yıllara ait veri kullanılarak, gelecekte hırsızlık suç miktarında oluşacak değişimin tahmini amaçlandı. İlçe bazında hırsızlık sayıları, Ocak 2001-Aralık 2012 dönemini kapsayacak şekilde 144 aylık olarak derlendi. Aylık olarak alınan hırsızlık sayıları, mevsimsel farklılıkları yanında, yıllar içinde de beklenmeyen değişiklikler gösterebiliyor. Bu nedenle çoğu zaman düz bir eğilim çizgisiyle belirlenmesi ve eğilimin açıklanması mümkün olmuyor.

Bu nedenle, bağımlı bir değişkende gelecekte meydana gelecek değişimleri zamanın fonksiyonu olarak tahmin etmek maksadıyla hareketli ortalamalar tekniği kullanıldı. Hareketli ortalamalar tekniği, ilerleyen bir ortalama eğilim çizgisinde, verideki iniş çıkışları, deseni veya eğilimi daha açık göstermek için düz bir hale getiriyor.
Belirli sayıda veri noktası kullanır, onların ortalama değerini alır ve ortalamayı çizgideki nokta olarak kullanıyor. Esas alınacak ortalama süreleri, eğer değişken bir periyottan diğerine çok fazla değişiyorsa pratikte 2 ile 10 arasında bir değer alması öneriliyor

Hareketli ortalamalar tekniği kullanılarak, 4 yıllık ortalamalar ile 2015 yılı için yapılan hırsızlık sayı tahminlerine göre, ilçe seviyesinde hırsızlık olay ortalaması 29 ve standart sapma 56 olarak tespit edildi. Hırsızlık oranı en yüksek ilçe, 629 hırsızlık olayına sahip. 2012 yılı için 95 olay/ilçe olarak bulunan çok yoğun hırsızlık olay alt sınırı, 84 olay/yıl olarak hesaplandı. 68 ilçenin bu sınırın üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Hareketli ortalamalar tekniği ile elde edilen hırsızlık sayıları kullanılarak yapılan hesaplamada, 2015 yılı için en yüksek hırsızlık tahmini yapılan ildeki olay sayısı 2 bin 203 olay.

2015'DEKİ HIRSIZLIK OLAY SAYISI 2012'NİN ALTINDA OLACAK

2015 yılında Jandarma sorumluluk alanında meydana gelmesi beklenen hırsızlık sayısı, 23 bin 518 olarak öngörüldü. Bu tahminde, 2015 yılında hırsızlık olay sayısının 2012 yılı olay sayısının altında olacağı hesaplandı. Bunun nedeni olarak, 2012 yılında diğer yıllara göre daha fazla oranda yükseliş gösteren hırsızlık sayısının olağan olmadığı ve alınan tedbirlerle yükselişinin kontrol altına alınabileceği değerlendiriliyor.

2023 yılına kadar jandarma sorumluluk alanında meydana gelebilecek hırsızlık olay sayılarını tahmin etmek için 2001 yılından itibaren hırsızlık suç istatistikleri kullanılarak, eğilim tabanlı istatistik modelleri oluşturuldu. Modellerde kullanılan eğilim çizgileri, regresyon çözümlemesi adı da verilen önceden tahmin problemlerinin incelenmesinde kullanılıyor. Denklem kullanılarak 2023 yılı için jandarma sorumluluk alanında gerçekleşmesi beklenen hırsızlık sayısı, 33 bin 68 olarak tahmin edildi. Hırsızlık türlerine ait eğilimler tek tek değerlendirilerek 2023 yılına kadar olan hırsızlık suç sayılarının tahmini yapıldı. Bu yöntem, günümüze kadar meydana gelmiş olaylardan istifade edilerek, Jandarmanın gelecekte yoğun olarak ilgilenmek zorunda kalacağı hırsızlık türlerinin tespitine, elde edilecek bulgular ışığında Jandarma Genel Komutanlığının gelecekteki teşkilat yapılanması ile araç, malzeme ve personel ihtiyaçları gibi hususlar için uzun vadeli planlama ve düzenleme yapabilmesine imkan sağlayacak.

Hırsızlık türlerinin tek tek modellenmesi ile elde edilen sayılar kullanılarak, 2023'te beklenen hırsızlık suçu sayısı ise 49 bin 246 olarak öngörüldü.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası