Ege Postası
Geri

Jeoloji mühendislerinden Konak Tünelleri için hayati uyarı

Damalcık semtindeki gelişmeler sonrasında birçok kesimden tepki toplamaya devam eden Konak Tünelleri Projesi’ne dair tartışmalara jeoloji mühendisleri de katıldı. Dile getirdikleri kritik uyarıların dikkate alınmadığına dikkat çeken Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO), seçim yatırımı olarak hayata geçen projenin kamu zararına yol açtığına ve bölgede yaşayan vatandaşların mağdur ettiğine değinerek, iki ayrı fay hattı geçen tünel güzergahında gereken önlemlerin acilen alınması konusunda yetkililere önemli bir uyarıda bulundu.
Jeoloji mühendislerinden Konak Tünelleri için hayati uyarı
Haberler / İzmir
27 Haziran 2014 Cuma 14:04
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Tarihi Damlacık semtini yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bırakan ve tünel mağdurları yaratan Konak Tünelleri Projesi’ne Şehir Plancıları Odası’nın ardından Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan da tepki geldi. Son dönemde kent genelindeki en önemli tartışma konularından bir tanesi olan ve Yeşildere ile Konak arasında bağlantı sağlayacak İzmir’in çılgın tünel projesine dair geçmişte dile getirdikleri birçok kritik uyarının dikkate alınmadığını belirten meslek odası, bu durumun kamu zararı yarattığına ve halkın can güvenliğini de ciddi anlamda tehlikeye attığına dikkat çekti.

 “CİDDİ BİR PROJE DEĞİL, SEÇİM YATIRIMI”
2011 yılında AK Parti tarafından 35 proje arasında duyurulan ve 2015 yılının başında tamamlanması planlanan Konak Tünelleri Projesi’ne dair meslek odası tarafından tespit edilen önemli veriler eşliğinde kritik bir açıklamanın altına imza atan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan, projenin seçim yatırımı olarak hayata geçirildiğini ve önemli eksiklikler içerdiğine dikkat çekti. Oda bünyesinde oluşturdukları çalışma grubu öncülüğünde proje ile ilgili çalışma başlattıklarını belirten Şube Başkanı Murathan, “Proje hakkında kamuoyunda kafaları karıştıran birçok soru işareti var. Tünelin üstündeki bölgede meydana gelen sıkıntılar ile ilgili yeni bilgi sahibi olduk. Ancak, uzmanlık alanımıza girdiği için yerin altında ve zeminde meydana gelen birçok önemli sıkıntıyı da kamuoyuna aktarma gereği duyduk. Seçim yatırımı olarak hayata geçen bu proje beraberinde çok önemli eksikleri de getirdi. Bunlardan en önemlisi proje başlamadan önce gerekli zemin etütleri ve tespit çalışmalarının yapılmamış olmasıdır. Bu tarz tüneller ve yer altı bağlantı yolları yapılmadan önce, zemindeki su durumunu belirleyen hidrojeoloji çalışmaları ve zeminsel özelliklere açıklık getirecek, inşaat sürecinde de yol haritası olacak jeoteknik çalışmalar yapılması gerekirken, başlangıçta bu yapılmadı. Gerekli zemin etütleri ve bölge bölge yapılması gereken sondaj çalışmalarının tünel delme işleminden yani, inşaat başladıktan sonra yapılması da bu projenin ciddi bir proje olmadığının ispatıdır. Ne yazık ki, bu etütler tünel başladıktan sonra da gereken sıklıkta yapılmadı” dedi.

 “PROJE KAMU ZARARI YARATTI”
Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Murathan ayrıca, proje hakkında kamuoyunun yeterince bilgilendirilmediğini söyleyerek, proje başladığı günden bu yana oda olarak tünellere girerek yerinde inceleme fırsatı bulamadıklarını ve uyarılarının da dikkate alınmadığını belirterek, “Çalışmalar eksik yapıldığı için, tünelde ciddi bir maliyet artışı oldu ve bu da keşif artışlarını beraberinde getirdi. 130 milyon TL olan maliyet de, yüzde 40’lara varan keşif artışı ile toplamda yaklaşık 300 milyon TL’yi buldu. Bu para bizlerin, yani vatandaşların cebinden çıkıyor ve ortada bir kamu zararı var. Projenin başlangıç noktası olan Yeşildere bir heyelan bölgesi ve tünel açılırken burada bir zemin kayması oldu. Tünelin giriş kısmı beton enjektesi yöntemi ile güçlendirilerek başka bir tarafa alındı. Ve bu kayma santim santim devam ediyor. Burada ciddi bir kayma söz konusu” diye konuştu.



“TÜNELİN DURDURULMASI GEREKİRKEN, EVLERİ BOŞALTMAYA ÇALIŞIYORLAR”
Zemin etütleri yapılmadan inşaatına başlanan projenin bilimsel gerçeklerden de uzak olduğunu hatırlatan Murathan, Konak Tünelleri’nde meydana gelen su girişleri ve zeminden kaynaklı kayma gibi istenmeyen durumların modern inşaat teknikleri ile aşılabileceğini ancak bunun da ekstra maliyet demek olduğunu söyledi ve şöyle konuştu: “Tünel jeolojisi ciddi mühendislik gerektirir. Bu tünelin şimdiye kadar çoktan bitmesi gerekirdi. Ancak bilim ve teknolojiden uzak bir yöntem izlendiğini duyduk. Vatandaşlar evlerinde çatlaklar oluştuğunu söylüyor ve bu konudan ciddi şikayetler var. Tünelin Konak tarafında kalan Damlacık semti, Yeşildere’ye göre daha sağlam bir zemine sahip. Burada tünelde devam eden çalışmanın durdurulması gerekirken, vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması gerekirken, bunun yerine kolaya kaçarak üstünü boşaltmaya çalışıyorlar.”

“RİSKLERİN GİDERİLMESİ GEREKİYOR
Karayolları Bölge Müdürlüğü ve Ulaştırma Bakanlığı ortaklığında hayata geçirilen proje nedeniytle vatandaşların mağdur edilmemesi için oda olarak bazı uyarılırda bulunan JMO İzmir Şubesi Başkanı Murathan, “Tünel demek jeoloji demektir. Bu önemli bilgiler ve elinizde veriler olmadan tünel kazısı yapmak büyük bir eksikliktir. Damlacık bölgesinde binalar oldukça zayıf. Bu tüneli yaparken değil, çalışmalar başlamadan önce yapı güvenliği sağlanmalıydı. Burada gerekli tespitler yapılarak, hazırlanan teknik raporlar doğrultusunda olası kazalara karşı yapı güçlendirilmesine gidilmesi gerekiyor. Vatandaşın mağdur edilmemesi için meslek odaları ile ortak bir çalışma içerisine girilmeli ve riskler bir an önce giderilmeli” diyerek önemli bir çağrıda bulundu.

 “FAY HATLARINA YÖNELİK ÖNLEM ALINMALI”
Rakamsal veriler ve bilimsel analizlerden oluşan tespitlerini paylaşan Murathan, son olarak hayati öneme sahip bir uyarıda bulunarak, tünelin her iki çıkışının da fay hattı üzerinde yer aldığına dikkat çekti ve gelecekte telafisi güç zararların önüne geçilebilmesi için mutlak surette gereken önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. JMO İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan, tünelin Konak çıkışını teşkil eden Bahribaba Parkı, Konak Doğum Hastanesi ve Varyant Bölgesi’ni doğrudan kesen fay hattına dikkat çekerek, “Yeşildere ve Konak’ta İzmir’i yakından ilgilendiren iki önemli fay hattı geçiyor. Bugüne kadar bunun haritalanmaması da ayrıca bir eksikliktir. İzmir’de deprem riski bulunan oldukça önemli bir fay hattı doğrudan tünelin Konak çıkışını kesiyor. Eğer bu faylar ileride bir deprem üretirse ciddi sıkıntılar doğuracaktır ve gereken önlemler alınmalıdır. Gerekli jeolojik çalışmalar yapılmadığından tünel doğrudan bu fay hattı üzerine inşa ediliyor ve maliyetlerin artmaması için de tünel güzergahında bir değişikliğe gidilmedi” diyerek sözlerine son verdi.  

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası