Ege Postası
Geri

KAMUOYUNUN DİKKATİNE!

KAMUOYUNUN DİKKATİNE!
KAMUOYUNUN DİKKATİNE!
Haberler / Ekonomi
11 Şubat 2013 Pazartesi 18:16
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir Ticaret Borsası’nın yaklaşan seçimleri nedeniyle Yönetim Kurulumuza ve Meclisimize karşı bir karalama kampanyası başlatan Meclis Başkanı Sn. Halit Kaya’ya cevap verme zarureti doğmuştur. İzmir Ticaret Borsası, vadeli işlem piyasası kurmak için Vakıfbank’la 1995 yılında bir protokol imzalayıp kredi almıştır. Ancak bu protokolün gereği yerine getirilemediği için bankaya kredi alacağını yasal yollardan tahsil etme hakkı doğmuştur. İTB, geçmiş yönetimler döneminde çözülemediği için katlanarak 2009 yılında kesinleşen 6 milyon 605 bin 910 liralık bu borcu, bir arsasını Meclis kararıyla satarak 2010 yılında kapatmak zorunda kalmıştır. Mevcut Meclis Başkanı Halit Kaya’nın, bu borcun ödenmesi sürecini manipüle etmesine ve 122 yıllık şerefli mazisi olan Borsamızı karalamasına izin vermeyeceğiz…

İDDİA: İzmir Ticaret Borsası’nın Vakıfbank’a icra aşamasına gelmiş bir borcu yok, Meclis yanıltıldı.

CEVAP: Vakıfbank’ın, İzmir Ticaret Borsası’ndan 1995 yılından gelen alacağı, 2009 yılı başında kesinleşmiş ve 6 milyon 605 bin 910 TL borç, cebri icra aşamasına gelmiştir.

İDDİA: İTB Yönetimi, bir icra tehdidi yokken bu borcu ödemek için Meclis’i “icra tehdidi var” diye kandırdı.

CEVAP: Ankara 14. İcra Müdürlüğü’nün kararı Meclis’le paylaşılmış ve Borsamızın bir haciz utancıyla karşılaşmaması için bu borçtan kurtulması gerektiği açık bir şekilde söylenmiştir. Meclisimize gerekli tüm bilgilerin açıklıkla ifade edildiği, ilgili Meclis tutanaklarında mevcuttur.

İDDİA: Vakıfbank borca 60 ay vade yapma önerisinde bulundu, İTB Yönetimi peşin ödemeyi seçti.

CEVAP: Vakıfbank bu borcu “faizsiz olarak” vadeye yaymayı asla teklif etmemiştir. Banka, Borsamıza aylık yüzde 0.90 faizle kredi kullandırmayı önermiştir. Biz bu ağır faiz yükünü kabul etmedik ve peşin ödeme indirimiyle birlikte Borsamıza 2.3 milyon lira kazandırdık.

İDDİA: Arsanın satışı aceleye getirildi. Satış kamuoyuna duyurulmadı.

CEVAP: Borcumuzu ödemek üzere 90 dönüm arsamızın satışı için Meclisimizde karar alınmıştır. Arsayla ilgilenen Meclis üyelerimiz için bir ay süre tanınmıştır. Arsa satışı için iki gazeteye ilan verilmiştir. Arsamızın bedelini tespit için iki ayrı ekspertiz yaptırılmıştır. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası ve Menderes Asliye Hukuk Mahkemesi’ne yaptırılan ekspertizlerde en yüksek değer 9 milyon 880 bin 200 TL çıkmıştır. Gelen en iyi teklif 11 milyon 500 bin TL olmuş ve arsa bu bedel üzerinden 2010 yılında peşin olarak satılmıştır. İTB tarafından metrekaresi 20.13 liradan alınan bu arsanın metrekare satış fiyatı 129.36 liradır. Başka söze gerek yoktur.

İDDİA: TOBB söz konusu borcu ortak ödemesi gerekirken bunu yapmadı. İTB Yönetimi buna göz yumdu.

CEVAP: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, TOBB’un söz konusu borcun ödenmesinde hiçbir sorumluluğunun bulunmadığını resmi yazıyla taraflara iletmiştir.

İDDİA: Arsa satışında bazı bilgi ve belgeler Meclis’ten saklandı.

CEVAP: Borsamız aynı çevrelerin başvurusu üzerine arsa satışı konusunda 2010 yılında müfettiş incelemesi geçirmiş, Bakanlık müfettişi bu konuda hiçbir sorun olmadığını rapor etmiştir.

İDDİA: Torbalı’dan alınan arazi, rayiç bedelinin üzerinde alındı.

CEVAP: Menderes’teki arazinin satışından gelen kaynakla;

’§  Vakıfbank borcumuzu kapattık.

’§  ELİDAŞ’a yüzde 17 ortak olduk.

’§  Torbalı’dan 150 dönüm arazi aldık. 1.7 milyon liraya aldığımız bu arazinin bugünkü  resmi rayiç değeri 9 milyon 259 bin TL’dir. Metrekaresini 129.36 liraya sattığımız araziye “ucuz”, metrekaresini 11.86 TL’ye aldığımız araziye “pahalı” demek, objektif bir yaklaşım olmasa gerek.

Kasamızdaki nakit varlığımız 2009 yılındaki 2 milyon 882 bin liradan, 2012 yılı sonu itibarıyla 8 milyon 473 bin 790 liraya çıkmıştır.

SON SÖZ: Sayın Halit Kaya’nın iki yıl önce hesabı kapatılmış bir konuyu yeniden gündeme taşımasından müteşekkil bu karalama kampanyasının zamanlaması manidardır. İzmir Ticaret Borsası’nın 2010-2011 ve 2012 yılı hesap ve faaliyetleri Meclis’te onaylanmış ve ibra görmüştür. Borsamızın üstünde 1995 yılından beri kambur gibi duran icralık borcu ödemek zorunda kalan Yönetim Kurulu’na yapılan bu saldırıyı kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz. İTB Yönetim Kurulu olarak, 122 yıllık köklü bir çınar olan Borsamızı polemik konusu yapmamak için bugüne kadar bu konuda açıklama yapmaktan imtina ettik. Bugün tüm yasal haklarımız saklı kalmak kaydıyla kamuoyunu bu konuda ilk kez ve gerekmedikçe son kez meşgul ediyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur…

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası