Yasak olmasına rağmen bazı spor gıdası üreticilerinin doping maddesi kullanmasının ardından sporcu gıdaları tartışma konusu oldu. Yurtdışından kaçak olarak getirilen ve nerede üretildikleri belli olmayan ürünlerin doping maddesi içerebildiklerini belirten sektör temsilcileri önemli açıklamalarda bulundu.
IOC( International Olympic Committee - Uluslararası Olimpiyat Komitesi) laboratuvarlarında gerçekleştirilen testler sonucunda doping maddesi içerdiği tespit edilen ürünlerle ilgili konuşan sektör temsilcileri sporcuları uyardı. Dünyanın 13 ülkesinden alınan 634 sporcu ürünü üzerinde yapılan araştırmada ürünlerin yüzde 14.8’inde yasaklı madde tespit edildiğini belirten Prof. Dr. Gülgün Ersoy, özellikle yurt dışından kaçak getirilen ürünlerin sporcular için risk taşıdığını söyledi. Yasaklı madde test sonuçları pozitif çıkan ürünlerin oranının Hollanda’da yüzde 26, Amerika ve İngiltere’de ise yüzde 19 olarak belirlendiğinin altını çizen Ersoy, “Uluslararası Olimpiyat Komitesi laboratuvarlarında elde edilen bulgular, verimi artırmak için ürünlere kasıtlı olarak yasaklı madde eklendiğini gösteriyor. Bu durum sporcuların doping testlerinin pozitif çıkmasına neden oluyor. Çeşitli organizasyonlar ise sorumluluğu tamamen sporculara yüklüyor. O nedenle sporculara, güvenirliği kesin olarak kanıtlanmayan ürünleri kullanmamalarını öneriyoruz.” diye konuştu.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından doping maddelerinin açıkça bildirildiğine dikkat çeken Hardline Nutrition Genel Müdürü Kemal Taşhan ise, tüketicilerin güvenmedikleri firmalardan ve onların ürettikleri ürünlerden uzak durmaları gerektiğini söyledi: Tashan, “Sporcu beslenme ürünleri esasında sporcunun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini içerir; ancak maalesef yurtdışından kaçak olarak getirilen ürünlerde doping maddeleri bulunabiliyor. Ürünün üzerinde yazmasa bile, içerisinde peptid ve benzeri hormonlar ileanabolik ajanlar olan sporcu gıdaları dopingli gıdalar sınıfına giriyor. Bu ürünler konusunda tüketicileri uyarmak gerekiyor” dedi.
Taşhan sporcu gıdalarının içeriği konusundaki tartışmalara da açıklık getirdi: “Sporcu gıdaları, sporcunun ihtiyaç duyduğu besin öğeleri ile beslenmeyi takviye etmek için kullanılan gıdalardır. Metabolizmayı olumsuz etkilemezler, tersine metabolizmanın doğru çalışması için kullanılırlar. Yasaklanmış olan veya vücudun normal işleyişini değiştirecek maddeler içermezler. Yapılan spora bağlı olarak fiziksel performansı destekler ve daha verimli spor yapılmasına yardımcı olurlar.”
Hacettepe Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya değinen Taşhan, sporcu gıdaları ile doping ürünlerinin net bir şekilde ayrıldığına dikkat çekerek “Hacettepe Üniversitesi sporcu gıdalarının etkilerini,analiz eden bir çalışma yaparak sonuçlarını yayınladı. Hardline Nutrition ürünleri üzerinde yaptıkları araştırmada bu ürünlerin sporcuların beslenmesine nasıl katkı sağladığına yönelik detaylı analizler gerçekleştirdiler. Ürünlerin doping maddesi içermediği kanıtlandı ve Türkiye’de ilk defa sporcu beslenme ürünlerinin yararlı olduğu konusunda akademik düzeyde bir çalışma yapılmış oldu” ifadelerini kullandı.