Ege Postası
Geri

Kadına şiddete ilk elektronik kelepçe

Türkiye'de kadına şiddetin ve cinayetlerin önüne geçmek için İzmir ve Ankara'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından başlatılan erkeğe elektronik kelepçe uygulaması devreye girdi. Mahkeme kararıyla eşini, kızını ve sevgilisini öldürmeye eğilimli üç erkeğe kelepçe şeklinde bileklik takıldı. Kadına şiddete ilk elektronik kelepçeler takıldı
Kadına şiddete ilk elektronik kelepçe
Haberler / 3. Sayfa
14 Aralık 2015 Pazartesi 12:45
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - Türkiye'de kadına şiddetin ve cinayetlerin önüne geçmek için İzmir ve Ankara'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından başlatılan erkeğe elektronik kelepçe uygulaması devreye girdi.

HT Egeli’den Mehmet İnmez’e göre mahkeme kararıyla eşini, kızını ve sevgilisini öldürmeye eğilimli üç erkeğe kelepçe şeklinde bileklik takıldı.

Koruma altındaki kadına da verilen cihaz sayesinde erkeğin 100 metre yaklaşması halinde sistem devreye giriyor. İzleme merkezine sinyal gönderen cihaz, polisin kadının yanına gitmesini sağlıyor. Koruma altında bulunan kadına yaklaşan erkeğe 1 ay ile 3 ay arasında hapis cezası verilecek. Şu anda İzmir'de sadece 3 erkeğe takılı olan elektronik kelepçenin uzaklaştırma kararı bulunan 2 bine yakın erkeğe zaman içerisinde uygulanması bekleniyor.

İZMİR PİLOT BÖLGE 
2015 yılının ilk 11 ayında 255 kadının eşi, sevgilisi ve yakınları tarafından öldürülmesi üzeri harekete geçen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, caydırıcı olarak gördüğü 'Elektronik kelepçe' uygulamasını başlattı. Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından mahkumlara uygulanan elektronik kelepçe ilk olarak İzmir ve Ankara pilot bölge seçilerek, 2 ay önce yürürlüğe girdi.

İLK ÜÇ ERKEĞE TAKILDI 
Elektronik kelepçe uygulamasının yürürlüğe girmesi ardından Karşıyaka'da ve Konak'ta oturan üç erkeğe Aile mahkemesi kelepçe takılması yönünde karar verdi. Karşıyaka'da oturan ve evden uzaklaştırma kararı da bulunan kocanın ayrı yaşadığı eşini telefonla rahatsız ve tehdit ettiği için elektronik kelepçe takılmasına karar verildiği öğrenildi. Konak bölgesinde oturan yaşları 25 ile 40 arasında değişen iki kocanın da eve yaklaşmama kararını ihlal ederek, eşlerini ölümle tehdit ettiği için öldürülme riski bulunduğundan dolayı erkeğe kelepçe takılması yönünde karar verdi. Kararda ayrıca, erkeklerin 3 ile 6 ay arasında elektronik kelepçe ile gezmesine ve kadınların 100 metre yakınlarına yaklaşmasına hükmetti. Mahkemenin kararına rağmen eşine yaklaşan ve elektronik izleme sistemi ile de tespit edilen kocanın 3 ay hapis yatacağı da belirtildi.

35 KADINA YENİ KİMLİK 
İzmir'de, 2015'in ilk 7 ayında Kadını Şiddetten Korunma Yasası kapsamında 5 bine yakın kadına telefonla polis koruması verildi. 300 kadın devlet korumasına alınarak, sığınma evlerine yönlendirilirken, 400 kadının adres ve iş yeri bilgileri değiştirilirken, 35 kadına ise yeni bir kimlik verildi. 2 bin 500 kişi ise, alkol ve uyuşturucu kullanarak şiddet uyguladığı için tedaviye gönderildi. Fiziksel şiddet uygulamayan 10 bine yakın erkeğe de eşini telefonla rahatsız etmeme ve 3 bin 500 babaya da çocuğuna yaklaşmama yönünde aile mahkemeleri tarafından karar çıktı.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR' 
Türkiye'de Denetimli Serbestlik Büroları tarafından takibi yapılan ve Ankara'dan yönetilen, ‘Elektronik Takip Sistem Merkezi' ile kelepçeler, mahkeme kararıyla uzaklaştırma kararı verilen erkeklere takılacak. Kadınlara ise cep telefonu büyüklüğünde bir cihaz verilecek. El ya da ayak bileğine takılabilecek bu bileklik ile şiddet uygulayan erkek, eşi ya da beraber olduğu kadına 100 metreden fazla yaklaştığında, elektronik kelepçe otomatik olarak izleme merkezine sinyal gönderecek. İzleme merkezi mağdur kadının tam noktasını 155 polis merkezine bildirecek. Sinyali değerlendiren emniyet yetkilileri, olay yerine en yakın ekibi yönlendirip kadını korumaya alacak. Yasağı ihlal eden erkek gözaltına alınarak, mahkeme kararına uymadığı gerekçesiyle 3 aya kadar hapis cezası verilecek. (HT Egeli)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası