İZMİR- Buca Belediyesi Meclis salonunda gerçekleşen “Kadının İnsan Hakları” konulu konferansta Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı başta olmak üzere Türkiye Soroptimist Kulüpleri Başkanı Mine Kavala ve Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Füsun Çoban Döşkaya’da konuşmacı olarak katıldı.
Türkiye Soroptimist Kulüpleri Başkanı Mine Kavala, İnsan haklarının dünya tarihinde yerini ve Soroptimistlerin kuruluşundan itibaren yerine getirdikleri bazı belli başlı çalışmalarından bahsetti. Kavala, tüm insanların eşit doğduklarını söyleyerek gönüllü kadınlar olarak kadın, erkek ayrımına karşı oldukları dile getirdi.
Şiddet üzüntü verici
Mine Kavala’nın ardından meclis salonunu dolduran kadınlara seslenen Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, Dokuz Eylül Üniversitesi ile birlikte bu denli anlamlı bir günde bir arada olmaktan dolayı gurur duyduğunu söyleyerek başladığı konuşmasında kadın haklarının yanı sıra ülkemizde kadınlarımızın yaşadığı kadın şiddetine değindi. Başkan Ercan Tatı şunları söyledi:
“Kadının sosyal yaşamdan daha fazla yararlanması, ekonomik özgürlüğü, siyasi alanda eşitliği bugün tartışılan konular arasındadır. Ülkemizde daha da vahim olanı kadının şiddete maruz kalmasıdır. En yakınları tarafından şiddet gören kadınlarımızın yaşadığı sorunların çözümü için birçok sivil toplum örgütü büyük çaba sarf etmektedir. İzmir’de birçok gönüllü çalışmayı gerçekleştiren Soroptimist kulüplerimizin Buca’da özellikle okuma yazma bilmeyen kadınlarımız ile yürüttüğü özverili çalışmaları nedeniyle kutluyorum. Ekonomik durumları nedeniyle sosyal yaşama istediği ölçüde katılamayan kadınlar ve çocukları “Çevre Terapisi” programıyla kenti tanıtan sosyal hayata ilişkin gelişmeleri yerinde görmelerini sağlayan DEÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Füsun Çoban Döşkaya ile Alsancak Soroptimist Derneği Başkanı Gürel Nişli ve ekip arkadaşları büyük çabalar sarf ediyor.”
DEÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Füsun Çoban Döşkaya, ise katılımcılara insan hakları kavramı nedir, neleri kapsar ve dünyada kadının geldiği nokta hususunda ki çalışmalarını aktardı. Doç. Dr. Füsun Çoban Döşkaya kadın eşitliği ya da erkek eşitliğinin olmaması gerektiğini bütün insanların eşit haklara sahip olduğunu vurguladığı konuşmasında Döşkaya, “İdeal bir dünya da yaşasaydık eğer şuan bunları konuşmuyor olacaktık. Geldiğimiz noktada kadınların silindiği haklarının günden güne ellerinden alındığı görüyoruz. Ataerkil bir toplum olmamız da buları tetikleyen bir faktör. Kadın haklarının yaşatılması için mücadele edeceğiz. Toplumda kadının önemini yaşatacağız” diye konuştu.