Ege Postası
Geri

Kadının soyadı yok: Düzenleme yapılmadı, kanunda boşluk oluştu

Kadınların evlendikten kendi soyadını kullanabilmesinin yolunu açan AYM kararı için düzenleme yapılmadığı için kanunda boşluk oluştu.
Kadının soyadı yok: Düzenleme yapılmadı, kanunda boşluk oluştu
Haberler / Güncel
8 Mart 2024 Cuma 12:44
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Kadının, erkek eşin soyadını kullanma zorunluluğunu içeren Medeni Kanun’un 187. maddesi Anayasa Mahkemesi AYM’nin 22.02.2023 tarihli kararıyla geçen yıl iptal edildi ve karar dokuz ay sonra yürürlüğü girmek üzere 20.04.2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlandı. Düzenleme yapılması gereken tarih 28 Ocak 2024'te doldu ancak hala bir düzenleme yapılmadı. Bu nedenle, evlenen kadının kendi soyadını kullanma hakkı konusunda şu anda yasal boşluk var. 

'AYRIMCILIK YASAĞI'NA AYKIRI BULUNDU

İlgili kararın gerekçesinde; erkeğin evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra da tek başına kullanabildiği halde, kadının evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra ancak kocasının soyadının önünde kullanabilmesinin cinsiyet temelinde farklı muamele olduğu belirtildi. Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “Özel hayata ve aile hayatına saygı hakkı” başlıklı 8. maddesiyle bağlantılı olarak “Ayrımcılık yasağı” başlıklı 14. maddesine aykırılık mevcut olduğu da vurgulandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası