İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi tarafından, Baro Konferans Salonu'nda 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle "Kadına Yönelik Şiddetin Görünmez Yüzü" konulu panel düzenlendi. Panele, İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Itır Bağdadi, İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi avukat Nuriye Kadan, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ve CNN Türk haber spikeri Büşra Sanay konuşmacı olarak katıldı.
Panel öncesi bir konuşma yapan İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, baro olarak kadın ve çocuk haklarına çok fazla önem verdiklerine değindi. İzmir Barosu bünyesinde yaklaşık 320 gönüllü avukatın bulunduğunu belirten Özcan, "Gönüllü meslektaşımız Kadın Hakları Merkezi'nde çalışıyor. Bunu İzmir'de yapan başka bir kurum yok. Ne bir belediyede ne de başka bir kurumda bu hizmet verilemiyor. Geçen yıl yaptığımız incelemede 2 bin 500 civarında şikayetin bin 950'sinin kadına yönelik şiddetle ilgili olarak yapıldığını gördük. İzmir Barosu bu davalarda kadınlarımızın yanında yer aldı. Ülkemizde maalesef kadına yönelik şiddet sürekli artıyor. Bunun biraz da ülkenin gündemiyle ilgili olduğunu düşünüyorum. Tek derdimiz kadına yönelik şiddetin azalması ve ortadan kalkmasıdır. Türkiye'nin neresinde olursa olsun, kadınlarımız ve çocuklarımızla ilgili davalara müdahil oluyoruz. Aynı şeyi Atatürk ve Cumhuriyet devrimlerine saldıranlara da yapıyoruz. İzmir Barosu Atatürk'e hakaret edenlerle mahkeme salonlarında hesaplaşacaktır" dedi.
MİLLETVEKİLLERİNE MEKTUP
15 Temmuz darbe girişiminin hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunu savunmasının da mümkün olmadığına dikkat çeken Başkan Özcan, "15 Temmuz'da şunu gördük, Sevr anlaşmasının tekrar uygulanmak istediğini gördük. 15 Temmuz sonrasında çıkartılan kanun hükmünde kararnamelerin 3 aylık bölümünü anlayışla karşıladık ancak OHAL'in sürekli uzatılmasının kabul edilemeyeceğini de daha açıklamıştık. Ülkemizin 15 Temmuz öncesi torba yasalarla yönetilmesine tepki göstermiştik. Şimdi de KHK'lerle bu ülkeyi yönetmeyin diyoruz. Milletvekillerine mektup gönderdik ve yeminlerine sadık kalmalarını istediğimizi söyledik. Yurtdışından teröristleri istiyoruz ama siz adil yargılamayı ortaya koymazsanız o kişileri size vermezler" dedi.
KADINLARIN SORUNLARINI KONUŞTULAR
Panelistlerden Canan Güllü, cinsel istismar önergesinin geri çekilmesinin yeterli olmadığını, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı'nın istifa etmesi gerektiğini savunup, şunları söyledi: "Anayasa Mahkemesi, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK), çocuğun cinsel yönden istismarını düzenleyen 103. maddesinin birinci fıkrasındaki '15 yaşını tamamlamamış her çocuğa karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranışın cinsel istismar sayılacağına' ilişkin hükmü iptal etti. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili yeni bir gelişme söz konusu ve yaşın 12'ye çekilme durumu var. Bakınız siyaseti bir kenara bırakıp çocuk yaşının 12'ye çekilmemesi için birlikte mücadele vermeliyiz."
Ensest üzerine bir kitap çalışması yaptığını belirten haber spikeri Büşra Sanay, "Bu konu pek konuşulmuyor ancak toplumun kanayan bir yarası. Yalnızca ülkemizde değil dünyada uzun yıllardır var olan bir gerçek. Bu konuyla ilgili yaptığım araştırmalarda çok farklı konularla karşılaştım. Ensest nedir, neden en gizli cinsel istismar türüdür sebebi nedir diye yazılı röportaj yapmıştım. O röportaj yayına girdiği gün çok fazla tıklanma aldı bir süre sonra o röportaj 2015 yılının en çok tıklanan haberi oldu. Bu konuyla ilgili toplum da çok bilinçsiz. Bunu durdurabilmemiz gerekiyor. Uzmanlarla yaptığım görüşmelerde, ensest olan kişilerin hasta olmadıklarını ve yüzde 86'sının küçüklüklerinde taciz veya cinsel istismara uğradıklarını öğrendim. Umarım yazım aşamasındaki kitap faydalı olur" dedi.
Avukat Kadan ile öğretim görevlisi Bağdadi de kadının uluslararası alanda yaşadıklarına değindi. Panel, soru cevap bölümünün ardından sona erdi. (DHA)