TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Türkiye Mart ayından bu yana koronavirüs salgınıyla mücadele ediyor. 1 Haziran tarihinde biten karantina dönemi sonrasında ağustos ayında yükselmeye başlayan vaka sayıları kasım ayıyla birlikte tehlikeli boyutlara ulaştı. Vaka sayılarındaki ciddi artış nedeniyle yeni tedbirler ve kısmi karantina uygulanmaya başlandı. Alınan tedbirler kapsamında, haziran ayıyla birlikte kapılarını açan kahvehaneler yeniden kepenk kapatmak zorunda kaldılar.
Ege Bölgesi Kahveciler Odaları Başkanları, koronavirüs salgını kapsamında alınan önlemler kapsamında iş yerleri kapatılan kahvehaneci esnafının mağduriyetini duyurmak adına bir basın açıklaması düzenledi.
Konak Smart Hotels’de düzenlenen basın açıklamasına Ege bölgesi illerinin kahveciler odaları başkanları katıldı.
Odalar adına açıklamayı Afyonkarahisar Kahveciler Odası Başkanı Atilla Kocabaş yaptı.
Açıklamada;
Sözlerine, “Bizler ekmeğe mecbur değiliz çok şükür ekmeğimiz var. Bizler, devletin kahvehanelere bakış açısının değişmesini istiyoruz. Her şeyin sağlıklı olduğunu bilincindeyiz. Bir an önce koronavirüs salgının yok olmasını diliyoruz” diyerek başlayan Kocabaş, kahvehanelerin kepenginin ilk kez kapatılmadığını hatırlatarak, “Kahvehanelerin, normalleşmeyle birlikte haziran ayında tekrar açılması işlerini eski haline döndürmedi. Kahvehanelerde oyun oynanması yasaklandı. Bu yüzden açılmasının esnafa hiçbir faydası olmadı. Kahvehanelere gelen insanlar oyun oynamak için geliyor Bundan dolayı kahvehaneler iş yapamadı. Kirasını, elektriğini, suyunu ve vergisini ödeyemedi. 30-4 tane çayla koca kahvehanenin masraflarını görmek mümkün değil” dedi.
Mart ayında esnafın mağduriyetini gidermeye yönelik alınan tedbirlerin yeterli olmadığını ifade eden Kocabaş, “Hükümet, mart ayında koyduğu kısıtlamalarda, esnafa yönelik bazı ekonomik önlemler de almıştı. Bu önlemler kapsamında, kamu bankaların 6 ay ödemesiz, 25 bin liraya kadar verdiği düşük faizli krediden esnafın bir kısmı faydalandı. Bir kısmı çeşitli nedenlerden dolayı krediden faydalanmadı. Faydalananların ise kredilerinin günü geldi hatta geçti. Şu anda dükkanlar kapalı. Eğer yen yılın balında işlemlerimiz açılırsa borçlarımız ancak 2021 yılı sonuna kadar toparlayabiliriz. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 25 Kasım’da yaptığı açıklamada, esnafa destekle ilgili yeni bir çalışma başarttıklarını söyleyerek kira, elektrik, doğalgaz ödemeleri karşılığında belirlenecek miktarda hibe ödemesi desteğinin de bulunması Hazine ve Maliye Bakanlığı’na talepte talepte bulunduklarını söylemişti. Bizler Ege Bölgesi Kahveciler Esnaf Odaları Başkanları olarak yıllardır devletimize vergi, sigorta, muhtasar, KDV ödeyen, yanında işçi çalıştıran, istihdam yaratan meslek kuruluşlarıyız. Bizim için kredi ve borçlanma için bir çalışma yapılmadı. Bitme noktasına gelen esnafımızın devletimizin hibe desteklerini bir an önce hayata geçirmesini istiyoruz. Başka türlü ayakta kalma şansımız yok” diye konuştu.
Kocabaş, kahveciler esnafının devletten bazı talepleri olduğunu ifade ederek talepleri şu şekilde sıraladı;
- Kapalı olduğumu dönemlerde ve 2021 yılı sonuna kadar vergi, sigorta, BAĞ-KUR, muhtasar gibi devletimizin alacaklarını almamasını ve muaf tutmasını
- Devletimizin esnafımıza vermiş olduğu kredilerin 2021 yılının sona itibaren faizsiz olarak ödemlerinin yapılmasını,
- İş yerişlerimizin mal sahipleriyle kira hususunda devletimizin mal sahipleri ile kiracılar arasında arabuluculuk yapmasını
Kısa çalışma programı altında devletimizi SGK’lı ve memurlara verilen ücretlerin vergi levhası olan esnafımıza da uygulanmasını
İş yerlerimizde yevmiye ile çalışan garsonlarımızın ilçe kaymakamlıkları aracılığı ile bu kapalı dönemler içerisinde fondan destek verilmesini
Dijitürk’e üye bazı işyerlerimizin kapalı olan dönemler içerisinde ücretlerinin iade edilmesinin sağlanmasını istiyoruz.”
Kocabaş, ekmeğe muhtaç olmadıklarını yalnızca devletin seslerini duymalarını istediklerini belirtti ve “Tek isteğimiz sorunlarımızla ilgili devletimizin çözüm üretmesi. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. S.O.S veriyoruz” dedi.