Ege Postası
Geri

Kan bağışı kilo aldırmaz da verdirmez de

Uludağ Üniversitesi Sağlık Kuruluşları Dr. Raşit Durusoy Kan Merkezi, kan bağışının bilimsel olarak kanıtlanmış kilo aldırma veya kilo verdirme etkisinin tespit edilmediğini bildirdi. Uludağ Üniversitesi Sağlık Kuruluşları Dr. Raşit...
Kan bağışı kilo aldırmaz da verdirmez de
Haberler / Güncel
13 Ağustos 2013 Salı 10:14
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Uludağ Üniversitesi Sağlık Kuruluşları Dr. Raşit Durusoy Kan Merkezi, kan bağışının bilimsel olarak kanıtlanmış kilo aldırma veya kilo verdirme etkisinin tespit edilmediğini bildirdi.

Uludağ Üniversitesi Sağlık Kuruluşları Dr. Raşit Durusoy Kan Merkezi, kan verdikten sonra yapılması gerekenleri açıkladı. Kan verdikten sonra en az 30 dakika kan merkezinden ayrılmamak gerektiğinin belirtildiği açıklamada, "İlk 4 saatte her zamankinden fazla sıvı içiniz. En az bir saat sigara içmeyiniz. Bir sonraki yemek saatinde alkollü içecek almayınız. Kan verdiğiniz kolunuzla ağır yük kaldırmayınız. Eğer baygınlık hissi veya baş dönmesi gibi şikayetleriniz olursa hemen bir yere uzanınız veya başınızı iki dizinizin arasına alacak şekilde oturunuz. Kendinizi iyi hissederseniz yarım saat içinde normal aktivitenize dönebilirsiniz. Ağır veya tehlikeli işlerde çalışanlar 24 saat dinlenmelidir. Bu önemli katkınızdan dolayı tekrar teşekkür ederiz. Erkek iseniz 90 gün, kadın iseniz 120 gün sonra tekrar kan verebilirsiniz."

KAN BAĞIŞI BAĞIMLILIK YAPMAZ

Vatandaşlardan gelen soruları da cevaplandıran Uludağ Üniversitesi Sağlık Kuruluşları Dr. Raşit Durusoy Kan Merkezi, 'Kan bağışı yapmak kilo alma veya vermeye neden olur m? sorusuna açıklık getirdi. Kan bağışının bilimsel olarak kanıtlanmış kilo aldırma veya kilo verdirme etkisinin tespit edilemediğine dikkat çekilen açıklamada, "Sağlığı uygun olan insanlar 2 ayda bir kan bağışlayabilirler. (Yılda en fazla 4 kez). Kan bağışı yapmak alışkanlık veya bağımlılık yapmaz. Bu tür inanışlar halk arasında oldukça yaygın olmakla birlikte bilimsel bir dayanağı yoktur. Genellikle kan hemoglobin düzeyi zaten yüksek olan kişiler kan bağışlayınca, belirli bir süre bazı şikayetleri hafiflemekte, sonra kan seviyesi yükselince kan verme gereksinimi duymaktadırlar; bu durum halk arasında kan vermenin bağımlılık yaptığı inancına yol açmış olabilir. Kan seviyesi normal olan kişilerde bu tür şikayetler oluşmaz. Bir kez kan bağışladıktan sonra 2 aylık süreyi geçmek şartıyla istenildiği zaman kan bağışı yapılabilir. Kan bağışından önce yapılan muayenede kan düzeyi düşük (anemi) olduğu saptanan insanlardan kan bağışı alınamaz. Kan seviyesi normal olan sağlıklı bireyler kan bağışı yapınca eksilen kan hücreleri, kemik iliğinin çalışmasıyla hızla yenilenir. Dolaşıma genç kan hücreleri verilir. Zaten vücutta bu hücrelerin sürekli olarak yapımı ve yıkımı sürmektedir. Alınan kan miktarı ise sağlığı olumsuz etkileyecek düzeyde olmadığı için kansız kalmak gibi bir durum söz konusu olmaz. Yapılan bütün tarama testleri hastayı korumaya yöneliktir, en gelişmiş ve dünya standartlarındaki donör tarama testleri kullanılmasına rağmen yüzde 100 tanı doğruluğu henüz oluşturulamamıştır. Bu nedenle, kan bağışı öncesinde size verilen soruları samimiyetle doğru olarak işaretleyiniz. Bu sorulara vereceğiniz samimi ve doğru cevaplar yapılacak tüm tarama testlerinden daha değerlidir." ifadeleri yer aldı.



YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası