2014 Mahalli idareler seçimleri sonrasında belediye sayısı 2 bin 950'den bin 395'e düşecek. Seçimle birlikte Türkiye genelinde çok sayıda belediye kapatılıyor. Beldelerin malları belediyeler ve devlet kurumları arasında paylaştırılacak. Belediyelerin çok sayıda aracına şimdiden ilçe ve büyükşehir belediyeleri devir aldı.
Büyükşehre dönüşen Kahramanmaraş genelindeki belde belediyeleri, 30 Mart 2014 tarihinden itibaren kapatılacak. Bu kapsamda Elbistan’a bağlı 9 belde belediyesine ait mal varlıkları, araçları ve çalışanlarının devir alınması ve ilgili bölümlere aktarılması için kurulan komisyon çalışmalarını sürdürüyor.
Kahramanmaraş bölgesinde 52 belde belediyesinin kapısına kilit vurulup taşınır-taşınmaz mal varlıkları ile memur ve işçileri ilgili bölgelere pay edilecek. Elbistan Kaymakamlığı aracılığı ile daha önce Doğan, Bakış, İğde, Izgın, Demircilik, Büyük Yapalak, Söğütlü, Karaelbistan ve Akbayır beldeleri ile köy muhtarlıklarına yasayı hatırlatan yazı gönderilmiş ve mal varlıklarını bildirmeleri istenmişti. Yapılan yazışmalar sonunda kapanacak belediyelerin mal varlıkları İlçe Kaymakamlığı’na oradan da Kahramanmaraş Valiliği’ne bildirildi. 30 Mart’ta kapanacak olan belediyeler için 30 Mart öncesinde bir komisyon kurulacak. Vali Yardımcısı’nın başkanlık edeceği komisyon da kapanan belediyelerin taşınır-taşınmaz mal varlıkları ile çalışanları istenilen birimlere pay edilecek.
Elbistan’a bağlı belediyelerde kesin olmamakla birlikte 25 kadar memur, 40 dolayında işçi ve 19 araç bildiriminde bulunduğu öğrenildi. Kahramanmaraş Valiliği tarafından oluşturulan komisyon su ve kanalizasyon ile itfaiye birimlerinde çalışanları büyükşehir belediyesi kadrosuna aktaracak. Diğer çalışanların ise ilçe belediyelerine sevki söz konusu. Yazışmalar sürerken araçların da değerlendirmeden geçtiği ve taleplerin değerlendirildiği ifade ediliyor.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAYISI ARTTI
Türkiye'nin 10'uncu Kalkınma Planı'na göre, hizmetlerde etkinlik, koordinasyon ve kalitenin yükseltilmesi amacıyla belediye sayıları azaltıldı. Buna göre 2014 mahalli idareler seçimleri sonrasında belediye sayısı 2 bin 950'den bin 395'e düşecek. Toplam nüfusun yüzde 90'ından fazlası belediye sınırları içinde kalacak. Başta yeni kurulan büyükşehir belediyeleri olmak üzere mahalli idarelerde çalışan personelin uzmanlaşma düzeyi yükseltilecek. Mahalli idarelerin öz gelirleri kentsel taşınmazların değer artışlarını da kapsayacak şekilde artırılacak. Büyükşehir belediye sayısı 16'dan ilk yerel seçimlerde 30'a, büyükşehir ilçe belediyesi 143'ten 519'a çıkacak. İl belediyesi ise 65'ten 51'e, ilçe belediyesi 749'dan 400'e, belde belediyesi de bin 977'den 395'e inecek.
6360 Sayılı Kanun gereğince bazı belediyelerin birleşme veya katılma yoluyla nüfusu 2 binin üzerine çıkabileceğinden tüzel kişilikleri korunacak. 6360 sayılı kanunun birinci maddesinde şu karar yer alıyor: "Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van illerinde, sınırları il mülki sınırları olmak üzere aynı adla büyükşehir belediyesi kurulmuş ve bu illerin il belediyeleri büyükşehir belediyesine dönüştürülmüştür."