Ege Postası
Geri

Karabağlar'da radikal değişiklikler kapıda: İlçe sınırları yeniden mi değişiyor'

İzmir'de seçimlerin kıran kırana geçtiği ve CHP İle AK Parti'nin sert rekabetine sahne olan ilçelerden Karabağlar'a yönelik yeni söylentiler kafa karıştırdı. İlçe sınırlarına yönelik yapılacak yeni düzenleme sonrasında küçülmesi beklenen ilçeyle ilgili bu dedikodulara yanıt veren Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu'ndan sert tepki geldi.   Karabağlar'da radikal değişiklikler kapıda
Karabağlar'da radikal değişiklikler kapıda: İlçe sınırları yeniden mi değişiyor'
Haberler / Yerel Yönetimler
8 Nisan 2016 Cuma 10:56
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- 2009'daki yerel seçimler öncesinde kurulan iki ilçeden Karabağlar'da yeni revizyon söylentileri vatandaşların kafasını karıştırdı. İkinci dönemini yaşayan ilçe belediyesinin yetki alanı ve ilçe sınırlarında yeni düzenlemeye gidileceği yönündeki söylentiler gittikçe artarken, ilçe belediyesinden konuyla ilgili önemli bir açıklama geldi.

Kesin olmayan son tasarı ve yayılan söylentiye göre, önceki seçimlerde Konak'tan ayrılan ilçenin İnönü Caddesi'ne bakan 10 mahallenin yeniden Konak'a bağlanması ve Balçova sınırlarında Olimpiyat Evleri bölgesinin de Karabağlar'a bağlanması planlanıyor. Toplam 11 mahalleyi kapsayan ve seçim sonuçlarını da büyük ölçüde etkileyebilecek bu söylentilerin artması üzerine açıklama yapan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu gelişmelere açıklık getirdi. "Belediyeler deneme tahtası mı'" diye soran Başkan Selvitopu, yapılması düşünülen bu sınır düzenlemesi hakkında ilçe belediyesi olarak kendilerine hiçbir görüş sorulmadığını dile getirdi ve "Anlaşılan o ki, AKP iktidarı Karabağlar'dan ümidi kesti" dedi.

BAŞKAN SELVİTOPU TEPKİ GÖSTERDİ: BELEDİYELER DENEME TAHTASI MI'

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada ilçe sınırlarının yeniden belirleneceğiyle ilgili söylentilere tepki gösteren Başkan Muhittin Selvitopu "Karabağlar'ın bölüneceği ile ilgili söylemler duymaya başladık. Belediyelerin bu şekilde oyuncak haline getirilmesi hoş bir şey değil. Yerel yönetimler deneme tahtası m? Hizmetlerin sağlıklı yürüyebilmesi belediyenin kurumsallaşmasına bağlıdır. Karabağlar Belediyesi ancak yedinci yılında oturuyor ve kurumsal bir yapı oluşturuyoruz. Binalar ve tesisler inşa ediyoruz. Şimdi bir kez daha bölündüğünü düşünelim, peki yeni belediye hizmet binamız nerede kalaca? Yeni tesis yaptık, hizmete açtık, ne olacak, belli değil..." diyerek benzer söylemlerle ilçenin belirsizliğe sürüklendiğini kaydetti. Selvitopu ayrıca ilçeden sorumlu yerel yönetim olarak, yapılacak bu çalışma kapsamında hiçbir şekilde görüşlerine başvurulmadığını ve kendilerinden fikir alınmadığını belirtti.

"SANDIK SONUCUNA GÖRE İLÇE BELİRLENMEZ"

İlçe sınırlarında yapılacak değişikliğin seçim sonuçlarını değiştirmeyeceğini savunan Karabağlar Belediye Başkanı Selvitopu "Ne aksıyor da yeni bir belediye kuruyorsunuz, neye göre kuruyorsunu? AKP alıyor sandık sonuçlarını önüne koyuyor, buna göre belediye sınırları çiziliyor. Bunun böyle olması kökünden yanlış. Bu sıkıntı Bayraklı ve Karabağlar ilçesi ilk kurulurken de yaşandı. Acaba o belediyeyi ele geçirir miyiz, seçimde alabilir miyiz telaşı var. Seçimde mutlaka bir yerleri alalım hedefi var. Ama bunun yolu, yöntemi bu değil. İzmir halkı tercihini hep CHP'den yana yapıyor. Bundan sonra da öyle olacaktır. İlçe sınırları ile böyle istedikleri gibi oynadıkça tepki alıyorlar" diye konuştu.

"SEÇİM TELAŞI!"

İller İdaresi Kanunu'na da vurgu yapan Başkan Selvitopu, "Sınırlar tespit edilirken, hizmet esas alınır. Yani, hizmetin daha rahat gideceği şekilde tespit edilir. Bunun yerine politik hesaplar yapılırsa, orada hizmet rahat falan gitmez. İlçenin en uç noktası olan Fahrettin Altay ve Oyak Sitesi kesimi en güzel hizmet alan bölgelerden bir tanesi. Oradaki halk ve muhtarlar da bunu gelip bize aktarıyor. Peki burası neden Balçova'ya geçsi? Orada Balçova ve Karabağlar'ı ayıran belirgin bir sınır var. Eğer sınır olacaksa, otoyol olmalıdır. İşin doğrusu da budur. Otoyol resmen ikiye bölüyor. Hizmete bakacak olursak, aslında oradaki bazı mahallelerin Karabağlar'a bağlanması gerekir" dedi ve Karabağlar'da hizmet açısından sıkıntılı alan olmadığına vurgu yaptı.

"AKP İKTİDARI KARABAĞLAR'DAN ÜMİDİ KESTİ"

Siyasi kaygılar ile yapılan benzer düzenlemelerin halkı olumsuz etkilediğine dikkat çeken Selvitopu, söz konusu planların hayata geçirilmesi halinde seçim sonuçlarının değişmeyeceğini söyledi ve sözlerine şöyle son verdi: "Karabağlar'da bundan sonra biz seçim alamayız diyorlar. Karabağlar'ı biraz daha küçültelim, önde olduğumuz mahallelerde yeni bir belediye kurarsak belki seçimleri alırız diye bir düşünce var. İnönü Caddesi'ne bakan mahalleler tekrar Konak'a bağlanacak diye duyduk. Peki 2009'da neden o zaman Karabağlar'a bağladını? Konak'ta kalsaydı... Bir kere önce bunun hesabını vermeleri lazım. Bunu yapan aynı iktidardı. Niye bu yanlışı yaptını? Demek ki, AKP iktidarı uzun vadede Karabağlar'dan umudu kesmiş. Bunun başka bir izahı var m? Biraz cahilce hazırlanmış bir öneri. Yeterince etüt edilmeden, kalkmış birisi sınırların üzerinde kendine göre oynamış. Türkiye'de 800 bin, 1 milyon nüfuslu ilçeler var. Karabağlar ile uğraşacaklarına oralara baksınlar. Karabağlar'ı hangi gerekçe ile neye dayanarak bölüyorsunu? Eğer Karabağlar'da belediyenin daha işlevsel olacağını düşünüyorsanız, yapacağınız şey ilçe belediyelerini gelirlerini arttırmaktadır. İlçe belediyeleri bu bütçeler ile hiçbir şey yapamaz. İstediğiniz kadar bölün... Büyükşehir Belediyesi olmadan ilçe belediyeleri bir şey yapamaz. Çözüm dendiğinde yerel yönetimlerin elini kuvvetlendirecek şeyler üzerine kafa yorulmalı."  

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası