EGEPOSTASI - Karabağlar Belediyesi'nin Osman Aksüner, Aşık Veysel mahalleleriyle Aydın Mahallesi'nin bir bölümünü kapsayan 106 hektarlık alanla ilgili revizyon imar plan değişiklikleriyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca riskli alan ilan edilen 191 hektarlık alanın içinde kalan 106 hektarlık kısmına ilişkin 1/25.000 Ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Değişikliği teklifi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak, 1 ay süreyle askıya çıkarıldı.
Konuya ilişkin İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklama şu şekilde:
''Karabağlar Belediye Başkanlığınca; İzmir İli, Karabağlar İlçesi, Osman Aksüner, Aşık Veysel ve Aydın Mahalleleri ile Buca İlçesi, Seyhan Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında 25.07.2013 tarih ve 28718 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 06.06.2013 tarih ve 2013/4919 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile “Riskli Alan” ilan edilen yaklaşık 191 hektarlık riskli alanın Karabağlar İlçesi sınırları içerisinde kalan 106 hektarlık kısmına ilişkin 1/25.000 Ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Değişikliği teklifinin onaylanması talep edilmiş olup 1/25.000 Ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planının amaç, ilke ve stratejileri ile Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin Çevre Düzeni Planlarında değişiklikleri düzenleyen 20. Maddesinin 2. Fıkrasının “(a) Kamu yatırımları” ve “(d) Değişen verilere bağlı olarak planın güncellenmesi” hükümleri çerçevesinde yapılan değerlendirmeler sonucunda; “Riskli Alan” ilan edilen yaklaşık 191 hektarlık alanın, Karabağlar İlçesi sınırlarında kalan ve 1/25.000 Ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planında “konut dışı kentsel çalışma alanı” olarak tanımlanan alanın, “2. ve 3. derece alt merkez” ve “kentsel gelişme alanı” olarak düzenlenmesine ilişkin 1/25.000 Ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Değişikliği teklifi, 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 97 nci maddesi uyarınca Bakanlık Makamı’nın 13.12.2021 tarihli Oluru ile onaylanmıştır.
Bu kapsamda 13.12.2021 tarihli 1/25.000 Ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Değişikliğinin Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin 33. Maddesi uyarınca askıya çıkarılması, askıya çıktığına ve askıdan indirildiğine dair düzenlenecek ıslak imzalı tutanakların varsa itirazlar ile birlikte askı süresi bitiminden itibaren 10 (On) gün içerisinde Bakanlığımıza gönderilmesi istenmektedir.
Bu kapsamda anılan Çevre Düzeni Planı Değişikliğine ilişkin plan paftaları ve açıklama raporu” nun 24.12.2021-24.01.2022 tarihleri arasında Valiliğimiz (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü), dijital ilan panosunda ve internet sayfasında 1 ay (30 gün) süreyle eş zamanlı olarak ilan edilmektedir.''
PLAN DEĞİŞİKLİĞİ GEREKÇESİ
Plan açıklama raporunda yer alan plan değişikliğinin gerekçeleri ise şu şekilde belirtildi:
*Yeşillik Caddesi; Adnan Menderes Hava Limanından ulaşımın sağlandığı İzmir Kenti için de çok önemli bir ulaşım güzergâhı olmakla birlikte, Karabağlar İlçesi ile diğer Merkez İlçeleri birbirine bağlayan en önemli güzergâhı da olması bakımından, kent girişi niteliğindeki söz konusu güzergâh boyunca günümüze kadar niteliğini kaybeden küçük imalathaneler ve ticarethanelerin bölgenin “riskli alan” ilan edilmesiyle birlikte kullanım kararlarının yeniden irdelenmesini gerekli hale getirmiştir.
*Bunun yanı sıra, plan değişikliğine konu alanın karşısında Yeşillik Caddesinin batısında yer alan planlama alanında; İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Karabağlar Belediyesinin eş zamanlı yürüttüğü çalışmalar kapsamında alt ölçekli plan kararlarının, yürürlükteki 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni doğrultusunda revize edilmesi, plan değişikliğine konu alanın da bu plan kararlarına uyumlu hale getirilmesi gerekmiştir.
*Planlama alanını kapsayan, plan kademelenmesinde yer alan ve uygulama imar planını yönlendirici nitelikte olan 1/5000 ölçekli nazım imar planının bulunmaması da plan çalışmalarının yapılmasını hızlandırmıştır.
*Mevcut 1/1000 ölçekli uygulama imar planları parçacı hazırlanmış olup, projeksiyon yıllarını tamamlamış olmaları nedeniyle günümüzde yetersiz kalmıştır.
*Planlama alanında bulunan mevcut 1/1000 ölçekli uygulama imar planı kararlarının imar mevzuatındaki değişiklik ile uygulanamaz hale gelmiştir.
*Bölgede kısmen ıslah imar planları ile geçici ve kısa vadede çözümler üretilmiş olması günümüzde alanın sosyal, fiziksel, kültürel ve ekonomik ihtiyaçlarını karşılamak konusunda yetersiz bırakmıştır.
*İmar planlarının yetersiz kalmış ve alanın planlı gelişmesi sağlanamamıştır.
· Plan kararlarından farklı arazi kullanım kararlarının ortaya çıkması ile planın bölgenin gereksinimlerini karşılayamaz duruma gelmiştir.
· Mevcut imar planında konut dışı kentsel çalışma alanı olarak belirlenen parsellerin büyük çoğunluğunun 2000 metrekareden küçük olması nedeniyle imar planı uygulanamaz duruma gelmiştir.
· Konut, imalathane ve tamirhaneler gibi farklı sektörlere ait kullanımlar iç içe geçmiştir.