Ege Postası
Geri

Karabağlar'daki dönüşüm planlarıyla ilgili mahkeme kararını verdi

Karabağlar ilçesi Cennetçeşme ve Limontepe'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 101 hektarlık alanda yürütülen ve krize yol açan kentsel dönüşüm projesi ile ilgili devam eden yargı sürecinde flaş bir gelişme yaşandı. Karabağlar'daki planlarla ilgili mahkeme kararını verdi
Karabağlar'daki dönüşüm planlarıyla ilgili mahkeme kararını verdi
Haberler / İzmir
20 Ocak 2016 Çarşamba 18:10
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Bakanlığın iptal ettiği bir önceki dönüşüm planlarıyla ilgili açılan davada bölgedeki vatandaşları haklı gören mahkeme yargılama giderleri olan 180 liranın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan tahsil edilmesine karar verdi. Ancak, bakanlığın yeni planları askıya çıkarması nedeniyle vatandaşların kentsel dönüşüme yönelik iptal talepleri ise havada kaldı.
 
FIKRA DEĞİL GERÇEK!
Karabağlar'da yaklaşık 4 yıl önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınan 540 hektarlık bölgede yaşanan kentsel dönüşüm çilesi bitmek bilmiyor. Toplam 16 mahallede yaklaşık 60 bin kişiyi ilgilendiren kentsel dönüşüm çilesine isyan bayrağı açan halk yargı tarafından haklı görüldü ancak bu seferde mahkemeden geç gelen kararın azizliğine uğradı.


 
BAKANLIK YENİ İMAR PLANI YAPTI, DAVALAR HAVADA KALDI!
Haziran seçimleri öncesinde askıya çıkan ve 540 hektarlık alanın 1'inci etabını teşkil eden yaklaşık 101 hektarlık bölümü kapsayan kentsel dönüşüm planlarına itiraz eden bölgedeki hak sahipleri daha sonra süreci yargıya taşıyarak iptal davaları açtı. Yüzlerce vatandaşın açtığı davayla ilgili yargı süreci devam ederken, hazırlanan planları iptal eden ve yeni çalışma yapan bakanlık, aynı bölgeyi kapsayan yeni imar düzenlemesine gitti. Böylece yapılan itirazlar ve açılan davaların tamamı da havada kalmış oldu.
 
GEÇ GELEN ADALETİN AZİZLİĞNE UĞRADILAR
Aynı bölgeyi kapsayan yeni imar planlarına da itiraz eden yaklaşık üç yüz hak sahibi ve bölgede yaşayan vatandaşlar yeni planlama süreci ile ilgili taleplerine yanıt beklerken, yargıdan gelen trajikomik yanıtla adeta şoka uğradı. Bölge İdare Mahkemesi, askıya çıkan ilk imar planlarıyla ilgili olarak vatandaşları haklı görürken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir plan çalışması yaptığından ötürü dava konusu işlemle ilgili yeni bir karar almaya gerek görmedi ve itirazları zoraki olarak reddetti.
 
ZORLA DÖNÜŞÜMÜN FATURASI 180 LİRA!
Binlerce vatandaşı ilgilendiren kritik yargı kararı "Geç gelen adaletin hayrını göremedik" şeklinde yorumlanırken, kentsel dönüşüm mağduru vatandaşların tek kazanımları ise 180 liralık yargılama giderlerinin bakanlığa fatura edilmesi oldu.  


 
VATANDAŞLAR YENİDEN DAVA AÇACAK
Karar sonrasında gelişmelerle ilgili açıklamada bulunan Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Derneği Başkanı Halil Ecevit, kazandıkları yargı zaferinin bölgede yaşayan vatandaşlar için bir kazanım olduğunu ancak bir anlam ifade etmediğini dile getirdi. 101 hektarlık alan için hazırlanan yeni imar planlarıyla ilgili itiraz sürecinin devam ettiğine dikkat çeken Dernek Başkanı Ecevit, mücadeleden vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi ve şunları söyledi: "Cennetçeşme ve Limontepe'de ne yazık ki değişen bir şey yok. Yine mağduruz, yine eziyet çekiyoruz. 4 yıl önce başlayan kentsel dönüşüm eziyeti ve belirsizlik aynen devam ediyor. Binlik ve beş binlik planlara bir kez daha itiraz ettik ve sonuç bekliyoruz. Ancak ne yazık ki, itirazlarımıza cevap dahi gelmedi.Örgütlü gücümüzden korktular ve mahkemeden çıkacak olası bir yürütmeyi durdurma kararından kaçmak için planları iptal edip aynısını yeniden askıya çıkardılar. Bu hukuk değil hukuksuzluktur, yargıyı kandırmaktır. İmar planları için itiraz süresi doldu. Bir kez daha iptal davası açacağız ve hakkımızı sonuna kadar arayacağız."


 
"BİZİ VATAN HAİNİ İLAN ETTİLER!"
Yapılan yeni imar planlarıyla ilgili olarak da iptal davası açmaya hazırlandıklarını açıklayan Dernek Başkanı Halil Ecevit, "İtirazlarımızın ardından bir kez daha plan çalışması yaptılar. Ama bir kez olsun gelip sizin derdiniz ne, neden itiraz ettiniz, talepleriniz nedir diye soran olmadı. Aksine görüştüğümüz il müdürlüğü yetkilileri bizi kentsel dönüşümü provoke etmekle, şov yapmakla suçladırlar ve bizlerle görüşecekleri bir şey olmadığını dile getirdiler. Bu mu adale? İtiraz ettik diye adeta vatan haini ilan edildik. Biz vatandaşlık hakkımızı kullandık. Anayasal hakkımızı arıyoruz. 60 yıldır burada yaşıyoruz. Hak, hukuk, adalet nered? İnsanları bezdirmek ve pes etmek için bir oyun oynanıyor. Hazırlanan ilk planlar neden iptal edilmi? Hangi gerekçeden ötürü yeni düzenlemeye gidild? Madem planlarınız doğruydu, neden iptal ettini? Bakanlığın özrü kabahatinden beter. Aslında bir yargı zaferi elde ettik. Biz bu eziyete dur demek için sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası