Ege Postası
Geri

Karabağlar’da 25 Milyon TL'lik Seçim Kampanyası: Yolsuzluk İddiaları ve Ugantaş Ailesi

Karabağlar Belediye Başkan adayı olan ve seçilen Emine Helil Kınay; İzmir’de CHP’li belediyelerden uzun yıllardır sürekli birçok festival, konser ve etkinliklerin ihalesini alan Tuncay Baki Ugantaş’ın; seçim çalışmasından ve finansmandan sorumlu olmasını istedi. İddiaya göre Ugantaş; seçim kampanyasını, başta meclis üyeleri ve birçok iş insanı ve siyasilerin maddi desteği ile organize etti ve yaklaşık 25 milyon TL para harcandı. Yine iddiaya göre; Ugantaş’ın yürüttüğü bu kampanyaya meclis üyelerinden de yaklaşık 2 buçuk milyon TL destek alındı. Seçim kampanyası için harcanılacağı düşünülen paraların yatırıldığı banka hesap sahibi kişinin adı soyadı destekçilerin aklında soru işareti bıraksa da; Emine Helil Kınay’ın seçim kampanyasını yürüten Tuncay Baki Ugantaş; o hesaba paraların yatırılması için kişileri ikna etti.
Karabağlar’da 25 Milyon TL'lik Seçim Kampanyası: Yolsuzluk İddiaları ve Ugantaş Ailesi
Haberler / Yerel Yönetimler
20 Temmuz 2024 Cumartesi 14:50
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Tuncay Baki Ugantaş, “Destek” adı altında seçim kampanyası için meclis üyelerinden ve birçok iş insanından toplanan paralar; Tuncay Baki Ugantaş’ın annesi Keziban Ugantaş’ın hesabına yatırıldı.

Anne Keziban Ugantaş’ın banka hesapları, seçim sürecinde para trafiğini yöneten ana hesap oldu.

Siyasi isimlerden kampanyayı yürütebilmek için borç adı altında para isteyen Tuncay Baki Ugantaş; daha sonra ödenmek kaydıyla siyasilerden annesinin hesabına para yatırılmasını istedi, yine organizasyon ve kampanya ödemelerinde kullanılmak üzere ileri vadeli teminat çekleri kullanıldı.

Keziban Ugantaş’ın hesabına milyonlarca TL aktarıldı.

Karabağlar Belediye Başkan Yardımcısı Burcu Ugantaş’la Helil Kınay’ın eşi Melih Kınay’ın; seçim sürecinde para trafiği işlemlerinde bizzat yer aldıkları ve İzmir’de birçok kuyumcudan ve döviz bürosundan usule uygun olmayan işlemler gerçekleştirdikleri iddia edildi. Burcu Ugantaş’ın ve Melih Kınay’ın aynı gün ve aynı saatlerde milyonlarca TL bedellik işlemler yaptıkları iddia edildi.

Ugantaş ve Melih Kınay’ın bu yaptıkları işlemleri; kişilerden toplanan paralarla değil ‘kendi birikimlerimizle kampanyayı yürüttük’ söylemlerini desteklemek amacıyla yapıldığı ifade edildi.

Bunun doğru olmadığını ifade eden meclis üyeleri “bizce; sırf daha sonra finansörlere bağlı kalmamak ve belki de geri ödemede sorumluluk almamak adına, finansör paraları aklandı ve 3. kişilerden destek adı altında toplanan kimi borç, kimi bağış niteliğindeki paraların; Melih Kınay ve Helil Kınay’ın birikimi olduğu izlenimi yaratıldı” iddiasında bulunarak seçim süreci ile seçimde yapılan organizasyonların, bu organizasyonlara harcanan paralar ile kesilen faturaların, yine organizasyonlar ile kampanya her kim tarafından ve nasıl finanse edildi ise para akışı ile organizasyonlar için nakdi temin ettiği iddia edilen kişilerin malvarlıklarının araştırılması gerektiğini ifade ettiler.

ELLERİYLE VERDİLER İHTARLA GERİ ALAMIYORLAR

Karabağlarda Belediye Meclis Üyelerinin bazıları seçim ve seçimden sonra önemli görevlere aynı aileden kişilerin getirilmesiyle ilgili sıkıntılarını dile getirirken; belediye çalışanları ise geçtiğimiz günlerde ellerine geçen noter ihtarını konuşuyor.

Alacaklıların; seçim kampanyası için verdikleri borcu tahsil edemedikleri, birden fazla ismin birbirlerine kendi alacaklarını alıp alamadıklarını sordukları ve hatta kendi aralarında kulisler yaptıkları ve bazı alacaklıların borç olarak gönderilen paraların iadesi için son çare olarak Tuncay Uğantaş’a ihtar çektikleri, Başkan E.Helil Kınay’dan ise çözüm bulması için yardım istedikleri konuşuluyor. Helil Kınay borçla bir ilgisi olmadığını, herhangi bir sebeple para toplandığından haberi olmadığını ve yardım edemeyeceğini söylerken, Karabağlar Belediyesinin Mayıs ayından bu yana yaptığı etkinlikleri kendi organizasyon firmasından almayan; fakat İzmir’de birlikte çalıştığı iddia edilen organizasyon firmalarına iş yaptırtan Tuncay Baki Ugantaş’ın ise “alacağı olan icra yapsın” dediği konuşuluyor. Söylentilerle şok olan belediye çalışanları böyle bir olayın daha önce hiç yaşanmadığını ifade etti

GENEL BAŞKAN OLANLARI BİLİYOR İZMİR’E AVUKAT GÖNDERDİ

CHP’li birçok isim olayların İzmir’i aşıp Ankara’ya ulaştığını ifade ederek şöyle konuştu ; “Karabağlar Belediyesi’nde, huzursuzlukların ve hukuksuzluğun yaşandığını Genel Başkan Özgür Özel biliyor. Hatta birçok belge ve dokümanın kendisine ulaştırıldığı da gerçek, fakat Özgür Özel olayların büyümemesi için değil sürecin uzamasına kararı vermiş olacak ki Genel Merkezden İzmir’e başkan Helil Kınay’ın ve Ugantaş ailesinin savunmasını yapmak için bir avukat görevlendirdi” dedi.

BAŞKAN HELİL KINAY “TOPLANAN PARALARDAN HABERİM YOK“

CHP’nin İzmir Karabağlar Belediye başkanı Helil Kınay’a seçim döneminde borç veren kişiler alacağını tahsil edemediği için ihtar gönderdi. İhtara cevap veren başkan Kınay seçim kampanyası sürecinde kimseden borç almadığını, maddi destek talebinde bulunmadığını ve bağış kampanyası yapmadığını ifade ederek “alınan ya da toplanan paralardan haberi olmadığını söyledi”

Burcu Ugantaş ve Koray Ugantaş da seçim kampanyası ve finansal konularla hiç ilgileri olmadığını beyan ederken, afiş, konser, seçim kampanyasında kullanılan arabalar ve sayısız giderle kimler ilgilendi.

BELEDİYE SARMALI

Haber araştırmasını gerçekleştirirken şaşkınlık veren geçmişten bugüne ilişki ağları da belgelerle ortaya çıktı.

Belediye içerisinden aldığım bilgiler şöyle; Başkan Helil Kınay’ın Karayolları müdürü olduğu süreçte inşaat firması olan İzzet Çakır’a verdiği iddia edilen birçok ihaleler ve seçim kampanyasında yine Tuncay Baki Ugantaş adına kestiği yüksek miktarlı çeklerin nedenini şöyle ifade ettiler :

“Siyaset “al gülüm ver gülüm” işleyişiyle yürür. Aslında başkan Helin hanım İzzet beye çok destek olmuş zamanında. İzzet beyde şimdi Helil hanımın seçim kampanyasında hem maddi hem de manevi destek oldu, fakat karşılıksız değil, eşi Nurcan Pirgan Çakır CHP meclis üyesi ve gerisini zaman gösterecek.

Elvin Sönmez Gürler belediye başkan yardımcısı oldu. Yine kendisi başkan Helil Kınay’ın uzun yıllardır arkadaşı olup eşi aynı zamanda birçok belediye ihalesini alan ve iş yapan Edip Güler ‘in eşi ( Edip Güler fidancılık) Sahil evlerinde bulunan ‘Ege Bahçesi’ isimli iş yerleri seçim aşamasında toplanma alanı olarak başkan hanıma tahsis edildi.

Burcu Ugantaş daha önce iktidar partisiyle çalışan biri ve şimdi ana muhalefet partisinde, kendisi başkan yardımcısı, eşi beyefendi de belediye şirketi Karbel’in başına getirildi.

Helil hanımın uzun yıllardır yol haritasını Maden Odası başkanı olan Aykut Akdemir belirler. Başkan hanımda Akdemir’in fikirlerine ve görüşlerine büyük önem verir, o haritaya uyar. Geçtiğimiz günlerde Karabağlar belediyesi ile TMMOB arasında imzalar atıldı iş birliği sağlandı “İl Koordinasyon kurulu kuruldu. Aslında dışarıda oluşmuş bu ekip şimdi el birliğiyle Karabağlar Belediyesini yönetiyorlar. Helil hanım Encümen- Hukuk- İmar ve denetim gibi en önemli komisyonlara Ugantaş ailesinden başkan yardımcısı Burcu Ugantaş’ı, Rahile Yeni ve İzzet Çakır’ın eşi Nurcan Pirgan Çakır’ı atayarak yapılacak ihalelerin ve önemli işlerin bilgilerin dışarıya sızmamasını istiyor. Daha da önemlisi Başkan Kınay başta olmak üzere atadığı tüm isimlerin ne CHP örgüt geçmişi var ne de belediyecilik geçmişi var. Örgütten ve belediyecilik geçmişi olanlar da zaten görevde değiller”

BAŞKAN KINAY’IN PARALARDAN HABERİ YOKSA TOPLANAN PARALAR NEREDE?

İzmir Karabağlar Belediyesi’nde seçim kampanyasında ve sonrasında yaşanan ve üç kişiden fazla oluşmuş bir ekip seçim kampanyası için toplanan yaklaşık 25 milyon TL olduğu iddia edilen paradan başkan Helin Kınay’ın kendi ifadesiyle haberinin olmadığı, kimseden seçim kampanyası için destek, borç almadığını bağış kampanyası gerçekleştirmediğini açıkça ifade etti. Melih Kınay, Burcu Ugantaş, Koray Ugantaş, Tuncay Baki Ugantaş ve anne Keziban Ugantaş’ın da para trafiğinin içerisinde olması belediye ve belediye başkanının üzerinde şaibe yarattı.

KİMDİR BU UGANTAŞ AİLESİ?

Karabağlar Belediyesi’nde ailecek çalıştığı söylenen Ugantaş ailesinden Tuncay Baki Ugantaş kendisine ait organizasyon firmasıyla hemen hemen İzmir’deki birçok belediyenin etkinlik, festival, tanıtım, konser işlerini alıyor.

Tuncay Baki Ugantaş’ın yalnızca Ankara’da 20 ‘den fazla ceza dosyası bulunuyor. Çoğu kapanmış olan dosyaların içeriği dikkat çekici. Koray adıyla bilinen, Bülent Koray Ugantaş aslında bir diş hekimi fakat mesleğini hiç yapmamış.

Ankara’da Koray Ugantaş adına 10’larca ceza dosyası bulunmakta (kapalı olanlar mevcut) kardeş Ugantaş’ında açılan dosyalarda içerikler abisi Ugantaş’la benzerlik gösteriyor. Koray Ugantaş, Karabağlar Belediyesi’nin Karbel şirket genel müdürü olarak görev yapıyor.

Burcu Ugantaş Koray Ugantaş’ın eşi Karabağlar Belediyesi başkan yardımcısı Kültür sanat, basın , spor gibi belediyenin önemli birimleri kendisine bağlı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel “belediyelerde kayırma aile boyu çalışanlar olmayacak böyle bir durumu biliyorsanız bizlere ihbar edin” diyerek vatandaşa seslenmişti.

Özel, bir aileden üç kişinin aynı belediyede ve iyi mevkilerde olmasını nasıl karşılayacak bilinmez fakat, belediyede yaşanan bu olaylar başkan Helil Kınay’ı zor durumda bırakacağa benziyor. (Odatv)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası