Ege Postası
Geri

Karşıyaka Eski Belediye Başkanı Durak sessizliğini bozdu

Karşıyaka Belediyesi eski Başkanı Cevat Durak, Radyo Egepostası’nda Sercan Avcı’nın konuğu oldu.Durak adayların açıklanmasının ardından uzun süren sessizliğini bozdu. Konuşmasında Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’a ince mesajlar gönderen Durak, İl Başkanı Ali Engin, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve süreçte yollarını ayırdığı Hüseyin Çalışkan için de yorumlarda bulundu.Yerel seçim sürecinde en fazla “halka dokunmuyor” eleştirileriyle karşı karşıya kalan Durak, "ucuz siyaset yaptılar. Bana karşı parayla insanlar tutuldu. Çarşı’da algılama yaratıldı"dedi.
Karşıyaka Eski Belediye Başkanı Durak sessizliğini bozdu
Haberler / Yerel Politika
17 Haziran 2014 Salı 12:53
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
EGE POSTASI - Karşıyaka Belediyesi eski Başkanı Cevat Durak, Radyo Egepostası’nda Sercan Avcı’nın konuğu oldu. Durak, adaylıkların açıklanmasının ardından uzun süren sesizliğini Radyo Ege Postası’nda bozdu.

ALNIM AÇIK!
10 yıllık belediye başkanlığının ardından 30 Mart sonrası bir vatandaş ve sade bir parti üyesi olarak  dinlenme fırsatı bulduğunu ifade eden Durak, “ Eşimle birlikte tatil yapma imkanı buldum. Hep güzellikleri görmeye çalışıyorum.Yeşili çiçeği gördüğüm zaman mutlu oluyorum. Sevmek her şeyiyle her şeyi çok önemli.Ben de sevmeyi birinci derecede özlem duymuşum ki şimdi onları yakalıyorum.Sevdiklerimle dostlarımlayım. Yıllarca oturmadığım görüşmediğim insanlarla bir araya geliyorum.Arkamda iyi bir dost yapısı bırakmışım. Belediyecilik hep veren bir yer. 99 isteği yapın bir şeyi yapmayın size düşman olunabiliyor. Bunları yaşadım. Kimseye kırgın küskün değilim. Kırdıklarım varsa affetsinler. Herkesi seviyorum. Hataları sevaplarıyla 10 yıllık süreç yaşadım. Alnım açık. Kara lekem yok. Kimseye bir zarar getirmedim. Karşımda olanlara da zarar vermedim. Kimseyi rakip olarak görmedim. Çekilmesini bir gün bilmeliyim dedim. Şimdi hayatı bir başka gözle görmeye çalışıyorum. Eleştiriyorsunuz ama eleştirdiğiniz insanın da etten kemikten olduğunu unutuyorsunuz”dedi.

UCUZ SİYASET YAPTILAR
Yerel seçim sürecinde  en fazla “halka dokunmuyor” eleştirileriyle karşı karşıya kalan  Durak,  “Karşıyaka büyük bir bölge. Her bölgesinin modernleşmesi lazım. Sorunlarının çözülmesi lazım. Özellikle il yönetimin değişmesiyle birlikte algılama yaratıldı: Halka gitmiyor diye. Halka gitmesek bu hizmetler nasıl yapılır. Çeşitli festivallerle 40-50 bin insanı bir araya getirdik. Sürekli halka kaynaştık. Halka dokunmak budur. Halka siz farklı da gidebilirsiniz. Binlerce insana yardım edersiniz duyurmadan. Medya önünde göstermelik yaparsanız halka dokunmak olmaz. Medyatik olmak farklı bir şey hizmet yapmak farklı bir şey. Karşıyaka Belediyesi halkın hizmetinde olan bir kurum olmak zorunda. Hizmet üretmelidir. Karşıyaka farklıdır. Sorgular. Karşıyaka ruhunu yaratırken çok çaba sarf ettik. Enkaz edebiyatı yapmadık. Bir eksiği nasıl gideririz dedik. Halka dokunmayı hizmet olarak görmeyip iki medyatik olay olarak görürseniz halk size başka şeyler söyler.Süreçte ‘halka dokunmuyor’ diye ucuz siyaset yaptılar. Bana karşı parayla insanlar tutuldu. Çarşı’da algılama yaratıldı. Sokağa çıkmıyor diye…Doğru şeyler değildi. 5 yıl daha görev yapsaydım aynı anlayışta hizmet odaklı çalışmalarımla devam ederdim. Çok iş yaptık ama daha yapacak çok iş var. Hizmet üretmek zorundasınız. Hiç laf üretmedik iş ürettik. Geriye dönüp baktığınızda işinize bakarlar. ”dedi.

BORCU OLAN BİR BELEDİYE BIRAKMADIM
Yerel seçim ardından belediye başkanlarının kendilerinden önceki başkanları kadro şişkinliği ve borç nedeniyle eleştirdiğinin hatırlatılması üzerine Durak, “Biz ayağımızı hep yorganına göre uzattık. Göreve geldiğimizden geriden maaş ödeyen bir konumdaydık. Hiçbir zaman ağlamadık. ‘Toparlanalım kendimizi ispat edelim’ dedik. 10 yıllık sürede 800 civarındaydı KENT A.Ş çalışanı 280’e indirdik. Arka bahçe olarak görmedik. Bayraklı alımlarıyla birliktede çıkış yapmadık. Normal personel sayımız 1200 olması gerekirken 1800 oldu. Hizmet alımları dahil olmak üzere maaşları aksatmadan ödedik. Temizlikten tasarrufa gittik. 350 kadrolu işçi vardı. Bu sayıyı 47’lere indirdik. 2 milyon civarında aylık bir tasarruf oldu. Bütün bunları yan yana koyduğumuzda iller bankası geliri her ay 3.5 milyon civarında…Aylık ödememiz ise 6 milyon civarında. Eksiği diğer hizmetleri öne çıkararak yaparız. 10 yıl boyunca hiçbir işçi belediyenin borcu var diye maaşını geç almadı. Borcu olmayan ve yatırımını yapan bir belediye bıraktık. Borcu olan bir belediye bırakılmadı. İşçi birikimi var ama maaşları ödenmeyecek bir durum yok. İşsizlik olan bir ülkede işsiz ordusu yaratamazsınız. Sendikasız işçi deniyor. Yasalar değişmediği sürece belediyelerin bunu yapması mümkün değil. Söylenecek her söz şov olur. Enkaz edebiyatı çok doğru değil. Genel Başkanımızda bu konuda il başkanlığını ve belediye başkanlarını uyardı. Hüseyin Mutlu Akpınar’da mali disiplin oluşturmaya çalışıyor. Yoluna devam edecektir”dedi.

OLAYLARA FAZLA GİRDİ
Seçimlerden sonra Karşıyaka Belediye Başkanı Akpınar’ın belediye bürokrasisinde yaptığı geniş çaplı operasyonun  sorulması üzerine Durak“  Ben 10 yıl önce göreve geldiğimde bütün arkadaşları tanımaya çalıştım.  Dışarıdan çok fazla isim getiremiyorsunuz. Tanımak çok önemliydi. Akpınar’ın kendi tasarrufu. Biraz fazla olaylara girdi. İl kongresiyle birlikte oluşmuş bir yapının biraz etkisinde kaldı. Keşke kalmasaydı. Dilerim kısa sürede toparlar. Zaman vermek lazım. İçinde doğru olanı da var yanlış olanı da var. Herkesin bir yoğurt yiyişi var”dedi.  

ÇALIŞKAN’LA YOLLARIN AYRILMASI BİR ANLIK OLAY
Yerel seçim sürecinde uzun yıllar birlikte yol arkadaşlığı yaptığı Hüseyin Çalışkan’la yollarının ayrılmasının hatırlatılması üzerine Durak, “Yıllarca birlikte olduğumuz kardeş dost olarak gördüğüm bir arkadaşımdı. Son dönemde ufak tefek sıkıntıları birlikte yaşadık. Bir anlık olay diyelim. Zaman en iyi ilaç… Belki zaman telafi edebilir” dedi.

AYNI NOKTADAYIM
Büyükşehir Belediyesi’nin Yamanlar’da yapmak istediği çöp bertaraf tesisine karşı çıkan Durak, aynı noktada olduğunu ifade etti ve şunları söyledi; “ÇED raporu önemli..Bizim Hacettepe ve Ortadoğu üniversitelerinde yaptırdığımız çalışmalar sonucu ortaya çıkan rapor Aziz Başkan’da…Dilerim en doğru kararı raporlar incelendikten sonra verirler. Birkaç bölgeye yapılması lazım tesis…Doğayı tahrike edecek su zenginliklerini etkileyecek kokuyu taşıyacak bir sistem mi doğru yoksa Çaltıdere gibi sadece asfalt şantiyesinin olduğu bir bölgede mi yapılması doğru. Ya da Torbalı’daki alanda mı yapılsa daha iyi…Hepsini bir masa üzerine yatırıp, STK’ları da dikkate alarak ortak bir akılla 3-4 nokta tespit edilip bunun üzerine gidilmesi gerektiğini düşünüyorum. O gün ne dediysem bugünde o noktadayım”

AZİZ BAŞKAN DIŞARIDAN ÇOK ETKİLENDİ
Aziz Kocaoğlu ile dönem dönem karşı karşıya gelmesinin sorulması üzerine Durak, “Aziz Başkan iyi bir insan. İçinde de bir vicdan var.Dışarıdan çok etkilendi. Çevresi bizi alternatif olarak sundu hep. Ben 2009’da da arkasında çok durdum. Hayatta ağzımdan bir şey çıkınca geri çekmem. Kendisine bir söz verdim. Başkan olduğu sürece kendisine yönelik  yanlış yapmayacağını söyledim. Arkasında durdum. Kocaoğlu’nun haklı sıkıntıları oldu. Belediye içinde problemler. Dışarıdan yapılan müdahaleler. Mahkeme süreci. Üstü üste koyduğumuzda Allah yardımcısı olsun. Çok geniş bir alanda çalışabilmek kolay değil. Herkesin kendisine yardımcı olması gerek. Biz kendimize var etmek konusunda bazı şeyle basamak olarak kullanmamalıyız. Bir yerlere aday olacaksam bunu kendi irademle yapmalıyım. başkalarının empoze etmesiyle değil..Her zaman çevrenizde birileri oldu. Etkilenmemek lazım. Belediye başkanlarını rahat bırakmak lazım” diye konuştu.

ÖRGÜTE MÜDAHALEM OLMADI
“Belediye başkanlığı döneminde örgüte müdahaleniz oldu mu'” sorusuna Durak şöyle yanıt verdi; “ Örgütten gelen bir insanım hiç müdahale etmedim. Çok yakınım diye gözüken Ertam Özen’le bile zaman zaman karşı karşıya geldim. ‘Delege ağalığını ben yapacağım’ hiçbir zaman demedim. Sade bir partili olarak yaşamımı devam ettiriyorum. Bundan sonra da böyle olacak. İlçe başkanlarıyla hiçbir problemim olmadı.”

ENGİN’İN HATALARI OLDU
İlçe kongresiyle birlikte İl Başkanı Ali Engin’le karşı karşıya geldiği süreç hakkında ise Durak, “ Bazı şeyler bilinçli olarak yapıldı.İl Başkanı ve  Genel Başkan Yardımcılarından birinin de müdahalesi oldu. Bana yönelik il başkanının açıklamaları oldu.  Engin benim kardeşim ben onun ağabeyiyim. Hataları oldu yanlışları oldu ama bu abi-kardeşliğimiz devam eder” dedi.

KILIÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞMESİ
Seçimlerden sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesinin sorulması üzerine Durak, “ Konuştuk. Bir ziyaret görüşmeydi seçim sonrasına yönelik.Keşke kenarda duran yüzlerce küskün insan kazanılabilse…Katılan yeni isimlerle kaynaşsak. Partide ciddi bir ağabeyliğe ihtiyaç var. Ben üzerime düşeni yaparım ama örgüt başı olarak değil. Süreci izleyeceğiz. Bu görüşmede genel başkanın olumlu tavrı ben de de umut yarattı” dedi.

BAŞARILIYIZ DİYEMEYİZ!
İzmir’deki yerel seçim sonuçlarını ve örgüte yansıması hakkında ise Durak şunları söyledi; “İzmir’de başarılıyız diyemeyiz. İzmir’le bu kadar oynanmasaydı 1-2 kayıpla geçilebilirdi. Başarılı olmak 1-2 kayıpla olurdu.Yanlışlar hatalar oldu. Bunu da özveriyle söylemeli insanlar. Fatura partiden kopanlara kesildi. Çağrılıp bu küskün ordusu kazandırılmalıydı. Ne Genel Merkez ne il bu adımı atmadı. Önümüzdeki süreç bizim için önemli zaman en iyi ilaç. Normalde yenilenme gerek tüzük gereği ama görevden almalar şık değil. Bazı bölgelere neşter vurulacağı söyleniyor. Genel Başkan da istemiş. Önümüzdeki süreçte değişimler yaşanabilir” 

GENEL BAŞKAN İZMİR SEÇİMLERİNE YÖNELİK KARŞILIK VERDİ
Yerel seçim sonrası MYK’da vurulan neşter ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray’ın genel başkan yardımcısı olmasını değerlendiren Durak, “ Genel Başkanımızla görüşmemde de ‘3-4 ay önce yapsaydınız daha iyi olacaktı’ dedim. Aytun  Bey’in yapacakları önemli..Genel Başkan İzmir seçimleriyle ilgili bir karşılık verdi. Aytun Bey’de bunu iyi değerlendirmeli” dedi.
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası