Ege Postası
Geri

Karşıyaka Gıda Strateji Belgesi Toplantısı yapıldı

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın öncülüğünde, küresel gıda krizine karşı kenti daha dirençli hale getirmek amacıyla Haziran 2022’de hazırlık çalışmalarına başlanan “Karşıyaka Kentsel Gıda Strateji Belgesi” tamamlandı.Türkiye’de ilk kez bir ilçe belediyesi tarafından oluşturulan; 4 temel ilke çerçevesinde 8 strateji ve 75 eylem önerisinin yer aldığı belge, kamuoyuna tanıtıldı. Başkan Tugay, "Dünyanın doğal dengesi bozuldu. Bu küresel ısınma ile oldu. Çevreye atılan kimyasallar ile oldu. Mevcut durumun analizini yaparak gıda krizi sorununu çözmeliyiz. Gelecekte ortaya çıkacak eksikliği bugünden öngermek amacımızdır. Gıda için makul fiyat belirlenerek elde edilmesi tek niyetimizdir. Bizim yaşadığımız topraklar istediğimiz gıdaları üretmeye müsait ise bu çok değerlidir." dedi.
Karşıyaka Gıda Strateji Belgesi Toplantısı yapıldı
Haberler / Yerel Yönetimler
22 Ağustos 2023 Salı 15:14
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ALİ ÇATALBAŞ-EGEPOSTASI- Karşıyaka Belediyesi Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’nda Kentsel Gıda Strateji Belgesi Tanıtım Toplantısı yapıldı. Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın öncülüğünde, gittikçe derinleşen küresel gıda krizine karşı kenti daha dirençli hale getirmek amacıyla Haziran 2022’de hazırlık çalışmalarına başlanan “Karşıyaka Kentsel Gıda Strateji Belgesi” tamamlandı. Türkiye’de ilk kez bir ilçe belediyesi tarafından oluşturulan; 4 temel ilke çerçevesinde 8 strateji ve 75 eylem önerisinin yer aldığı belge, geniş katılımlı bir toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı. 

 ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN...

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay; “4.5 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum. Zihinsel olarak yorgunluk yaşatmış olabilirim. Bunu yapmaktan çok memnun değilim. Burada bir kent bostanımız var. 'Tohum dağıtıyoruz' falan dediğimiz zaman sanki toplumun bugünkü gündeminden uzak düşünülüyor olabilir. Sadece vitrinde yer alarak görünüyormuş gibi görünüyor olabiliriz ancak bu şekil olmadığımızı aktarmak isterim. Çocuklarımızın geleceği için konuşmak gerekirse sürekli artan sıkıntıları hepimiz biliyoruz. Nedenleri hakkında konuşmak gerekirse belediyeyi suçlayabiliriz ya da hükümeti de suçlayabiliriz. Ancak global dünyada da herkesin katkısının olduğu sıkıntılar yaşıyoruz." dedi.  

‘5-10 YIL İÇİNDE GIDA KRİZİ OLACAK’

Tugay, "Dünyanın doğal dengesi bozuldu. Bu küresel ısınma ile oldu. Bir miktar da bizim çevreye attığımız kimyasallar ile oldu. Çok enteresan şeyler de oluyor. Bir yerde elektrik kesintisi olmuş. Bu leyleklerin göç rotasının değişmesinden kaynaklı yaşanmış bir olaydı. Yeşil fasulye 100 lira olması gibi... Burdur Gölü’nün çekilmesi... Marmara Gölü kurudu. Bir sürü ağacımız maalesef ölüyor. Karşıyaka ve Dünya önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde gıda krizi yaşayacaksınız önümüzdeki yıllarda bunlar olacak. Seçim kampanyalarında bunları kimse dinlemiyor. Sen bize maaşlardan bahset deniyor. Gelecekte suyu, toprağı, gıdayı üretecek miyiz.” dedi.

‘ORMANLARI KAYBEDİYORUZ’

Tugay; “Ormanlarımız maalesef yanıyor. Ormanlar geçmişten beri yanar derler. Ancak o eskidendi. Şuan yanan yerlerin yeniden yeşermesi imkansız hale geliyor. Toprak organik içeriğini kaybetti. Yeniden ormanların oluşması zorlaştı. Yıllardır bizlere Türklerden adam olmaz denile denile bizleri vasıfsız hale getirmeye çalışıyorlar. Avrupa yetişmiş doktorlarımızı, bilim adamlarımızı alıyor.” dedi.

‘ÜÇ KURUŞ PARAYA TAMAH ETTİRİYORLAR’

Gıda krizinin çözümü hakkında konuşan Tugay; “Mevcut durumun analizini yaparak gıda krizi sorununu çözmeliyiz. Gelecekte ortaya çıkacak eksikliği bugünden öngermek amacımızdır. Gıda için makul fiyat belirlenerek elde edilmesi tek niyetimizdir. Bizim yaşadığımız topraklar istediğimiz gıdaları üretmeye müsait ise bu çok değerlidir. Kusura bakmayın ama Ege Bölgesi en iyi bölgedir. Çoğu insan için para en önemli şeyken benim için insan önemlidir. İnsanları köle gibi çalıştır üç kuruş paraya tamah ettir kusura bakmayın bu iş değil. Ormanlarımızı yok etsinler istemiyorlarsa Akbelen gibi olmasın istiyorsak çalışmak zorundayız. Burada yetişen her şeyde herkesin hakkı var. Birileri daha fazla yemeyecek. Sokakta gördüğünüz her tüketim noktalarının satıldığı yerler olabilir. Biz adalet ile kamu hizmetini sağlayacak şekilde çalışmalıyız. Bilinçli halk olmalıyız. Kendi sağlığımıza yaşam kalitemize sahip çıkalım." dedi.  

‘KARŞIYAKA’DA ORMAN YAPIYORUZ’

Tugay; “Su krizi ile mücadelede Karşıyaka’nın altındaki su birikim yerlerini arayarak bunu halkımıza kazandırma projemiz var. Ön hazırlıklar yapıldı bunu yapacağız. Yer üstünde nasıl değişikler yapacağız bunu göstererek gerçekleştirme hedefimiz var. Bir ilçe olarak İnsan eliyle Karşıyaka’da ilk kez bir ilçede orman yapıyoruz. Çok önemli bir projemiz daha var. Jeotermal su ile elektrik üretmek her yerde olmayacak bir üretimdir. Karşıyaka’da 15 bin konut Jeotermal yolla ısıtılıyor. Kışın yakılan doğalgaz çevreye çok zarar veriyor. Ancak açacağımız 3 kuyu ile bu konutları ısıtabiliriz.” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası