Ege Postası
Geri

Karşıyaka- Prizren kardeşliği

Karşıyaka Belediyesi, kardeş şehirlerinden Prizren ile dostluğunu pekiştirdi. 1996 yılında Sırbistan’ın bir kenti olan Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesiyle, bu ülkenin bir kenti haline gelen Prizren’in yeni yönetiminin isteği üzerine, her iki kent arasındaki protokol, belediye başkanlarının katıldığı törenle yenilendi.
Karşıyaka- Prizren kardeşliği
Haberler / Yerel Yönetimler
20 Temmuz 2013 Cumartesi 10:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - Prizren Belediye binası “Beyaz Saray”da düzenlenen imza töreninde Karşıyaka Başkanı Cevat Durak ile Kosova Prizren Belediye Başkanı Prof. Dr. Ramadan Muya, yenilenen protokole imza attı. Karşıyaka ve İzmir’de Kosova kökenli çok sayıda yaşayanın olduğunu belirten Başkan Durak, “İki kent arasındaki dostluğu arttırmak istiyoruz“ dedi. Geçmiş yıllarda başlayan kardeş şehir ilişkilerinin kültür sanat etkinliklerinin yanı sıra, ticaret yönüyle de sürmesini arzuladığını belirten Durak, “Ortak projeler hayata geçirebiliriz” diye de ekledi. Türkiye’nin her zaman Kosova’ya desteğini gördüklerini belirten Prizren Belediye Başkanı Ramadan Muya ise, “Türkiye, Kosova halkını savaştan önce, savaş döneminde ve savaştan sonra da hep destekledi. Türk Taburu Prizren’de halen bulunuyor. Kentimizde Türkçe ana diller arasında yer alıyor. Dostluklarımızın sürmesini çok istiyoruz“ diye konuştu.

Karşıyaka ile Prizren arasındaki “Kardeş Şehir” ilişkilerini pekiştiren törene Prizren Meclis Başkanı Niyazi Krüesiu, Türkleri temsilen seçilmiş Başkan Yardımcısı Orhan Lopar, 1. Başyardımcısı Rujdi Reca, Prizren Belediyesi müdürleri, Karşıyaka Belediyesi’nde kardeş şehir ilişkilerini yürüten Etüt ve Proje Müdürü Tayfun Varlı da katıldı. İmza töreninden sonra Prizren Belediyesi anı defterini yazan Başkan Durak, Kendisine gösterilen yakın ilgi nedeniyle de teşekkür ederek, “Ağustos ayı sonunda Karşıyaka’da Balkan Festivali gerçekleştireceğiz. Bu festivale Prizren Belediye Başkanımızı heyetle ağırlamak istiyoruz“ davetinde bulundu. İki belediye başkanı daha sonra düzenledikleri basın toplantısında kardeş şehir protokolünü anlattı. Başkan Durak daha sonra Akdere etrafında kurulmuş, Osmanlı döneminden kalan eserlerin süslediği kent merkezini gezdi, vatandaşlarla sohbet etti.



GEÇMİŞTEN GELEN DOSTLUK

Karşıyaka Belediyesi Prizren’in Sırbistan’a bağlı olduğu 1996 yılında Kardeş Şehir protokolü imzalamıştı. Beş yıl süreli olarak imzalanan protokolden sonra, iki kent arasında kültürel etkinlikler gerçekleştirilmişti. Ancak çıkan savaştan sonra Kosova Bağımsız ülke oldu. Belediye yönetimleri de yenilendi. Sırp yönetim döneminde yapılan anlaşmaların, yeni düzenlemelerden sonra geçersiz kalması üzerine, Karşıyaka ile Pirizren arasındaki “Kardeş Şehir” protokolü de yenilendi.

Yaklaşık 180 bin kişinin yaşadığı Prizren’de halkın büyük çoğunluğu Türkçe biliyor. Türkçe eğitim veren ilkokul, ortaokul ve lisenin de bulunduğu kentte Türk kültür ve geleneklerini yaşatabilmek için kurulmuş onlarca dernek bulunuyor. Yeni protokolle Prizren-Karşıyaka arsında yıllar önce başlayan ilişkiler yeni dönemde artarak sürdürülmesi kararı alınmış oldu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası