TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Katip Çelebi Üniversitesi 2020 yılı Düzenlilik ve Denetim Raporunda çarpıcı detaylar yer aldı.
Sayıştay’ın hazırladığı denetim raporunda en çok dikkat çeken nokta ise öğretim üyesi alımlarında objektiflik ve liyakat anlayışından uzak bir tavır sergilenmesi oldu.
Düzenlenen raporda, öğretim üyesi alım ilanlarında, gereğinden fazla spesifik ve belli bir kişiyi işaret eden ek kriterler getirildiğine dikkat çekildi.
Raporda, ilgili konuya ilişkin şu ifadelere yer verildi; ‘’Üniversitede bulunan öğretim üyesi kadrolarına, eşitlik ve liyakat ilkelerine aykırı atamalar yapıldığı tespit edilmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 10'uncu maddesi ile Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri İle Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in yine 9'uncu maddesi uyarınca, kamu görevlileri görevlerini yerine getirirken, eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar. Yine Kanunlarla kamu görevlilerine verilen takdir yetkisi kamu yararı ve hizmet gerekleri ile sınırlıdır. Kamu görevlileri bu yetkilerini kullanırken eşitlik ve tarafsızlık ilkesine bağlı kalmak zorundadırlar.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesince, 2020 yılı içerisinde öğretim üyesi alımı amacıyla çeşitli tarihlerde ilanlar verilmiş, atama yapılacak kadrolara ilişkin olarak 2547 sayılı Kanun'un yukarıda da değinilen maddeleri uyarınca bazı ek kriterler getirilmiş ve boş bulunan kadrolar için öğretim üyesi atamaları gerçekleştirilmiştir. Getirilen söz konusu ek kriterlere örnek verecek olursak;
- Ekonomi lisans mezunu olup, doktorasını İşletme alanında yapmış olmak ve Tedarik Zinciri Yönetimi, ve Kurumsal Kaynak Planlaması alanlarında çalışmaları bulunmak.
- Mesneviler ve Seyahatnameler üzerinde çalışmış olmak.
- Doçent unvanını Muhasebe alanında almış olmak, varlık yönetim şirketleri muhasebesi ve sigorta muhasebesi alanında çalışmaları bulunmak.
- Coğrafi bilgi sistemleri ve arazi envanteri entegrasyonu konularında çalışmaları olmak, iklim değişikliğinin erozyona etkileri alanlarında yayınları bulunmak.
- Ülkelerarası, ulusal ve bölge düzeyinde verimlilik ve etkinlik; firma ve sektör bazında performans ölçümü ve analizine yönelik çalışmaları bulunmak,
Yukarıda yer verilen örneklerde de görüleceği üzere, alımı yapılacak öğretim üyeliği kadroları için ek kriterler getirilirken, 2547 sayılı Kanun’un 23 ve 26'ncı maddelerinde ifade edilen objektif ve denetlenebilirlik ilkelerine riayet edilmemiş, ilanların büyük çoğunluğunda spesifik ve belli bir kişiyi çağrıştıran şartlar istenmiştir. Bunun sonucunda da, alım yapılacak kadroların tamamına yakını için sadece birer kişi başvuru yapabilmiş ve aynı kişiler kadrolara alınmıştır’’