Ege Postası
Geri

Kemeraltı'nda üç binden fazla esnaf iflas bayrağı çekti

İzmir’in tarihi, turistik ve ekonomik anlamda kalbi konumundaki Kemeraltı’nda esnaf adeta kan ağlıyor. Son yıllarda artan tüketici alışkanlıkları, halkın alım gücünün düşmesi ve artan AVM tehdidi gibi faktörler sonrasında ayakta durmakta zorlanan küçük esnaf bir bir kepenk kapattı. Üç binden fazla esnaf iflas bayrağı çekti
Kemeraltı'nda üç binden fazla esnaf iflas bayrağı çekti
Haberler / İzmir
28 Ekim 2015 Çarşamba 12:42
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş


ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Eski günlerini mumla arayan İzmir’in tarihi çarşısında yıllardır kepenk açan küçük esnaf yaşadıkları imkansızlık ve işlerinin durma noktasına gelmesi nedeniyle peşi sıra iflas bayrağı çekiyor. Yaşanan bu acı tablo istatistiklere de yansırken, tüm çabalara karşın eski tadı kalmayan çarşı krizden çıkış yolu arıyor.
 
 
ÜÇ BİNİ AŞKIN ESNAF KEPENK KAPATTI
On yıl öncesine kadar yaklaşık 12 bin esnafın bulunduğu çarşıda faal olarak çalışan iş yeri sayısı resmi rakamlara göre 8 bin 500’lere kadar geriledi. Tarihi çarşıda zamana direnemeyen ve çeşitli imkansızlıklar nedeniyle kapanan iş yeri sayısı üç bin rakamını aştı. Yerel yönetimin ürettiği çeşitli projeler ve sağlanan desteklerle ayakta durmaya çalışan İzmir’in ticari kalbi Kemeraltı’ndaki esnaf 2016 yılında toparlanma ve hareketlilik bekliyor.
 
"AVM’LERE TANINAN HAKLAR ESNAFA TANINMADI"
Küçük esnafın olumsuz koşullara karşı direndiğini ve her türlü imkansızlığa rağmen “Kapatmıyoruz” dediğini aktaran Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, tarihi çarşının geç de olsa toparlanma sürecine girdiğini kaydederek, “Ne yazık ki AVM’lere tanınan haklar küçük esnafa tanınmıyor. Kentin göbeğine AVM ruhsatı verildiğini görüyoruz. Yıllardır AVM yasasının çıkartılmasını bekliyoruz. Büyük AVM’lere karşı direnmekte güçlük çeken esnafın yaşadığı bu durum istihdamı ve yerel ekonomiyi de olumsuz etkiliyor. Kemeraltı’na insan gelmiyor. Ne yazık ki, çarşı esnafı gelinen noktada ayakta durmakta güçlük çekiyor” dedi.
 
"TARİHİ ÇARŞIYA İNSAN GELMİYOR"
Tarihi çarşıya olan rağbetin düşmesinde çeşitli faktörlerin rol oynadığına dikkat çeken Başkan Kaya, “Eskiden burada vergi daireleri, adliye binası ve daha çok resmi kurum vardı. Onlar gidince esnaf da Kemeraltı’ndan kaçmaya başladı ve bir düşüş süreci yaşandı. Her ne kadar Kemeraltı bir toparlanma sürecine girse de belli başlı önemli eksiklerimiz var. Kent içi ulaşımda uygulanmaya başlanan aktarmalı sistem neticesinde vatandaşlar çarşıya ulaşmakta güçlük çekiyor ya da buraya hiç gelmiyor. Konak Tüneli’nin açılmasından sonra yol kent merkezini ikiye böldü. İnsanlar buraya geçmekte güçlük çekiyor. Yayaların erişimini sağlayacak üstgeçit projesinin bir an önce bitirilmesini bekliyoruz. Sokak içi aydınlatmalar yetersiz ve akşamları burada güvenlik sorunu yaşanıyor. Çarşının çeşitli noktalarına MOBESE kameraları yerleştirilecek, yakın zamanda gerçekleşmesini bekliyoruz. Bunların giderilmesi için hem yerel yönetimle, hem de merkezi idare ile görüşmelerimiz sürüyor. Özellikle turistleri buraya çekebilmek adına projeler üretilmeli. Çankaya ve Konak’taki metro istasyonlarında vatandaşları Kemeraltı’na yönlendiren anonslar yapılması için girişimlerimiz oldu, ancak bu konuda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden henüz yanıt alamadık. Çarşı içerisinde uzun süredir yaşanan bir üst örtü ve altyapı sıkıntısı mevcut. Bunun giderilmesi için yine Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlıklar devam ediyor, ancak bunun hızlandırılmasını ve projenin bir an önce uygulamaya geçirilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
 
KEMERALTI GECE DE YAŞAMALI
Yaşanan tüm sıkıntılara karşın 2016 yılından ve önümüzdeki süreçten ümitli olduklarını belirten Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Kaya sözlerini şöyle tamamladı: “Kemeraltı sadece gündüz değil, eski günlerindeki gibi gece de yaşayan bir nokta haline gelecek. Bu konuda TARKEM’in de önemli çabaları ve çalışmaları var. Sonuçta burası yatırımcıların gözdesi haline gelmeye başladı. 2016 yılının Kemeraltı yılı olacağını düşünüyoruz. Kemeraltı sadece alışverişe yapılacak bir nokta değil. Mağazaları ile, sinemaları ile, restoranları ile eski ihtişamlı günlerine geri dönecek. Kültür, sanat ve sosyal mekanlar arttığı takdirde çarşı yeniden canlanacak ve gece de yaşayan bir cazibe merkezi olacak.”  

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası