Ege Postası
Geri

Kentsel dönüşümle milyon dolarlık tartışmalı projeye: Bakanlıktan vize!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Bornova'da Folkart Yapı'ya ait 25 bin metrekarelik arazide yapılan tartışmalı imar değişikliğinin ardından kritik bir gelişme daha yaşandı. Meslek odaları ve yerel yönetimini tüm itirazlarına karşın geçtiğimiz yıl alanı ticarete açan imar düzenlemesine imza atan bakanlık, rant eleştirilerinin gölgesinde 842 konut kapasiteli Folkart Bornova projesine ÇED süreci için ilk onayı da verdi. Kentsel dönüşümle milyon dolarlık tartışmalı projeye
Kentsel dönüşümle milyon dolarlık tartışmalı projeye: Bakanlıktan vize!
Haberler / İzmir
29 Nisan 2015 Çarşamba 13:21
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın geçtiğimiz Eylül ayında Bornova Kazımdirik Mahallesi’nde Folkart Yapı’ya ait 24 bin 473 metrekarelik arazide yaptığı kritik imar değişikliğinin ardından projeye dair ÇED süreci de start aldı. Folkart Yapı’nın konut ve ticaret alanları içeren söz konusu projesinde yaşanan plan krizi ve itirazlarla karşılık bulan plan değişikliği sonrası beklenen ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) duyurusu da geldi.

ÇED SÜRECİ BAŞLADI

Folkart Yapı'nın geçtiğimiz yıllarda Bornova’da 40 milyon TL'ye satın aldığı eski ilaç fabrikası olarak da bilinen Syngenta’ya ait yaklaşık 25 bin metrekarelik arazide 137 milyon TL bedelle hayata geçireceği 842 konutluk ticaret seçenekli konut projesi için bakanlıktan ön onay da geldi. Projeye ön oluru veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yaptığı incelemenin ardından projeyle ilgili ÇED sürecinin başladığını ilan etti.

AVM KULLANIMINA YER VERİLMEDİ

Şirketin 2016 sonunda tamamlanacağını duyurduğu Folkart Bornova Projesi kapsamında 18 bin 181 bin metrekarelik alanda 8 blokta 842 adet konut, açık ve kapalı yüzme havuzları, ticari ve sosyal alanlar ile kapalı otopark inşa edilecek. ÇED süreci kapsamında değerlendirilecek olan projeyle ilgili yapılan açıklamada AVM kullanımına yer verilmezken, nihai ÇED onayının ardından inşaata başlanacak.

YEREL YÖNETİM DEVRE DIŞI BIRAKILMIŞTI

Diğer yandan, kentsel dönüşüm kapsamına alınan ve değeri yirmi kata kadar araziyle ilgili yapılan plan değişikliği sonrasında sunulan itirazların tamamı ise reddedilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 24 bin 473 metrekarelik araziyi “Konut dışı kentsel çalışma alanı” statüsünden çıkartarak “2’inci ve 3’üncü derece iş merkezi alanı”na çevirmesiyle ilgili 1/1000 ve  1/5000’lik imar planı değişikliği ile ilgili birçok tartışma yaşanırken, Bornova Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Şehir Plancıları Odası işleme itiraz etmişti. Kişiye özel imar değişikliği yapıldığı gerekçesiyle itirazlarını bakanlığa sunan ve yetkileri by-pass edilen yerel yönetim konuyu yargıya taşımaya hazırlanırken, gelen ÇED duyurusu sonrasında ikinci şok yaşandı.

ÖNCE DÖNÜŞÜME ALINDI, SONRA TİCARETE AÇILDI

Yapılan plan değişikliğinin mevzuata, planlama esaslarına, kamu yararına ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle iptalini isteyen TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, davalara konu olan yüz binlik çevre düzeni planlarına dayandırılan imar düzenlemesi ile yeşil alanların kısıtlandığı, jeolojik zemin etütlerinin dikkate alınmadığı, ulaşım ve teknik altyapı sorunlarına yol açacağı, sosyal donatı alanlarının eksik planlandığı, yüzde 30 olan konut yoğunluğunun yüzde 96’ya çıkartıldığını ve nüfus yoğunluğunun arttırıldığı gibi gerekçelerle askı sürecinde bakanlığa karşı çıkmış, ancak gelen olumsuz yanıt sonrasında dava açmaya hazırlandığını duyurmuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası