Ege Postası
Geri

Kılıçdaroğlu: Başbakan nasıl bir ders çıkardığını kendisi anlatacaktır

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Taksim’deki Gezi Parkı eylemlerinin 10. gününü İzmir’den değerlendirdi. İki günlük açılış ve çeşitli toplantılara katılmak üzere şehre gelen Kılıçdaroğlu, saat 11.00’de Adnan...
Kılıçdaroğlu: Başbakan nasıl bir ders çıkardığını kendisi anlatacaktır
Haberler / Politika
6 Haziran 2013 Perşembe 12:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Taksim’deki Gezi Parkı eylemlerinin 10. gününü İzmir’den değerlendirdi. İki günlük açılış ve çeşitli toplantılara katılmak üzere şehre gelen Kılıçdaroğlu, saat 11.00’de Adnan Menderes Havalimanı'na indi. Kendi isteği üzerine partililerin gelmesini istemeyen Kılıçdaroğlu’nu, VIP salonunda parti yöneticileri karşıladı. Buradan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde düzenlenen toplantıya katılmak üzere hareket eden Kılıçdaroğlu, Havaalanı Taksi Durağı'ndaki taksicilerin meyve suyu ikramını geri çevirmedi. Burada gazetecilerin gündemli ilgili sorularını da cevapladı.

Eylemlerin sorulması üzerine CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Gezi parkı olaylarının tüm yurt sathına yayılmasının temelinde, Sayın Başbakan'ın kullandığı sert üslup vardır. Ülkeyi yönetenlerin daha kapsayıcı, daha barışçıl bir dil kullanması gerekiyor. İzmir'de saçı çekilen bir kızın görüntüsü, vicdanı olan hiç kimsenin kabul etmeyeceği görüntüdür. Sırtında çantası, bir polis yakalamış çekiyor. Demokratik ülkelerde bu tür görüntüler tepki yaratır. Hepimiz bu ülkede yaşıyoruz. Düşünce özgürlüğü var, düşüncelerimizi açıkça söyleyeceğiz. Anayasa’da gösteri özgürlüğü var. Üstelik hiç kimseden izin almadan gösteri yapabilir diyor. Siz yurttaşın anayasal hakkına bile engel oluyorsunuz, sonra bu görüntüleri sosyal medya aracılığıyla da paylaşanları darbeci olarak gözaltına alıyorsunuz, evlerini basıyorsunuz. İzmir Emniyet Müdürü, iyi bir sınav vermemiştir. Eli sopalı, sivil giyimli polis memuru olmaz. Bunlar devleti temsil edemezler. Devleti temsil eden, devletin baskıcı yönü değildir. 21. yüzyılda devleti temsil edenlerin güler yüzüne, hoşgörüye ihtiyaç vardır. Onların hoşgörüsü olduğu zaman devletle yurttaş arasındaki bağ, daha sağlıklı bir zemin üzerine oturmuş olur. O açıdan İzmir’deki barışçıl eylemleri, Gezi Parkı'na verilen destekleri bütün Türkiye destekliyor. Bunlara hepimizin saygı göstermesi gerekiyor. Gençler yeni bir hareket başlattı. Onlar barış, özgürlük, demokrasi istiyor. Kendi yaşam biçimlerine müdahale istemiyorlar. İnançlarının ve görüşlerinin, kavgaya neden olan inanç ve görüş olarak algılanmasını istemiyorlar. İnançlarına, düşüncelerine, görüşlerine saygı istiyorlar. Onlar kendi kentlerine sahip çıkıyor. Kentte yaşayanların kendi kentlerine sahip çıkması kadar doğal bir şey olamaz, bunun savunulması gerekiyor.” dedi.

'AK PARTİ, GEZİ PARKI İÇİN REFERANDUM YAPSIN'

Gezi Parkı tartışmalarının referandumla çözümlenebileceğini söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, “AKP hükümetine bir çağrıda bulunuyorum. Şunu söyledim, eğer bir yeşil alanı imara açmak istiyorsanız referandum yapın. Orada yaşayan halk, gidip oy kullansın. Yeşil alan olarak kalmasını mı istiyor, imara açılmasını mı istiyor. Madem demokrasi diyoruz, madem halkın doğrudan karar verme mekanizmasının içinde olmasını istiyoruz, o zaman gelin bunun yasal düzenlemesini yapalım. Halka güvenelim, halk kente sahip çıkacak. Ağacının kesilmesini istemiyor, parkının binaya dönüşmesini istemiyor. Siyasetçi olarak bizim görevimiz, yurttaşın taleplerini yerine getirmek değil midi? Onların haklı taleplerine hepimiz saygı göstereceğiz. Onların eylemlerine de saygı göstereceğiz, beğensek de beğenmesek de. Ya demokrasiyi bu ülkeye getireceğiz ya getireceğiz, bunun başka bir seçeneği yok.“ şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu, "Hükümet doğru mesajı aldı mı'" şeklindeki soruya ise şöyle cevap verdi: “Sayın Başbakan, bugün inince herhalde gazeteci arkadaşlarımız soracaktır. İlk tepkisi Sayın Erdoğan’ın, 'Cumhurbaşkanı nasıl bir ders aldı, bilmiyoruz.' diyor. Gazeteciler sorduğu zaman bu eylemlerden nasıl bir ders çıkardığını kendisi anlatacaktır, biz de dinleyeceğiz.”

İzmir’de faaliyet gösteren sendikalar aracılığıyla belediye otobüsü şoförlerinin de izin almadan eylem yapması üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun üç yevmiye kesme kararı almasının sorulması üzerine CHP Lideri, “Daha Aziz Bey'le bu konuyu görüşmedim. Görüşeceğim kendisiyle. Az önce ifade ettim, demokrasiyi kabul edeceğiz. Özgürlüğü kabul edeceğiz. Sendikaların eylemi olur. Dünyanın her tarafında eylemi olur. Eylemlerin cezalandırılması doğru bir davranış değildir.” yorumunda bulundu.

Kılıçdaroğlu, taksi şoförleriyle fotoğraf çektirdikten sonra havalimanından ayrıldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası