Ege Postası
Geri

Kılıçdaroğlu, Şanlıurfa’da depremzedelerle bir araya geldi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Şanlıurfa’da depremzedelerle barındıkları yerlerde bir araya geldi. Yurttaşların taleplerini dinleyen Kılıçdaroğlu, başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini iletti.
Kılıçdaroğlu, Şanlıurfa’da depremzedelerle bir araya geldi
Haberler / Politika
12 Şubat 2023 Pazar 01:31
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ile 7,6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde yıkıma neden oldu. 11 Şubat günü, saat 17.00 itibariyle açıklanan resmi verilere göre 21 bin 848 yurttaş yaşamını yitirdi. Depremin yıkıma neden olduğu kentlerde arama ve kurtarma çalışmaları sürüyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, depremin vurduğu kentlerde incelemelere; yurttaşların sorunlarını ve taleplerini dinlemeye devam ediyor. Sabah Malatya'da inceleme yapan Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'a geçti. Kılıçdaroğlu Diyarbakır'daki incelemelerinin ardından Şanlıurfa'ya geçti. 

Kılıçdaroğlu'na; CHP Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Bülent Tezcan ve Ahmet Akın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ile CHP'li milletvekilleri eşlik etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, deprem felaketinden etkilenen Şanlıurfa’yı ziyaret etti. Deprem sonrası yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan Kılıçdaroğlu, geçici barınma yerlerindeki depremzedelerle bir araya geldi ve sorunlarını dinledi.

Kılıçdaroğlu, burada bir depremzede çocuğu kucağına aldı ve bir yurttaşın “Nasıl yapacağız” sorusuna, “Çözeceğiz, beraber çözeceğiz. Sadece ben gelmedim, büyükşehir belediye başkanlarımız da geldi buraya. İnşallah var olan bütün sorunları aşmak için çaba harcayacağız, mücadele edeceğiz” dedi.

Bir başka depremzede ise “Benim oğlum 15 yıl ceza yedi, onu Erzincan Cezaevi’ne götürdüler, beş altı aydır görüşmedim. Bir anne olarak, yaşım 41 şu anda hastayım yerimden kalkamıyorum. Ne olursunuz bir af çıkarın” diye konuştu.

Bir başka depremzede ise, “Hepimiz evsiz kaldık, evlerimiz perişan. Çocuğum, 4 tane torunum hepsi benim yanımda. Perişanız, zor durumdayız” dedi.

Kılıçdaroğlu, depremzedelerin barındığı yerden sorumlu kişiye, “Zeynel Bey size teşekkürler. Hem vatandaşlarımıza sahip çıkıyorsunuz, Urfalılara sahip çıkıyorsunuz. Onların en azından daha güzel bir ortamda, zor günlerini atlatmak için yardımcı oluyorsunuz” dedi. Sorumlu ise “İlk günden beri hizmeti veriyoruz. Şu an kalabalığımız az. Bizi ziyaret eden Aziz Beyden başka hiçbir siyasetçi ziyaret etmemişti. Aziz Beye de size de teşekkürler” diye karşılık verdi. Kılıçdaroğlu ise, “Diğer yerlerde insanlar çadırda kalıyorlar. Hava soğuk, eksi yedi sekiz o derecede yaşıyorlar insanlar” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu sonrasında, depremzede vatandaşlar ve çocuklar ile fotoğraf çektirdi.

MALATYALI DEPREMZEDE KILIÇDAROĞLU'NA DERT YANDI

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, depremin vurduğu Malatya'ya gelerek yurttaşların sorunlarını dinledi, geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Enkaz bölgesinde inceleme yapan Kılıçdaroğlu'na; CHP Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ile CHP'li milletvekilleri eşlik etti. 

“MALATYA'NIN ŞU ANDA YARISINDAN ÇOĞU GİTTİĞİ GİBİ BURANIN ÖNCEKİ DOLULUĞU ŞU ANDA YOK”

Depremzedelerin tahliyesini sağlayan bir yurttaş Kılıçdaroğlu'na, "Bugün saat 9 gibi iki araç kalktı. 90 kişiye yakın. Öğleden sonra da aynı şekil. Balıkesir'e bir araç kalkıyor 46 kişilik. Malatya'nın şu anda yarısından çoğu gittiği gibi buranın önceki doluluğu şu anda yok" diyerek yurttaşların tahliye edildiğini söyledi.

“SİZLERİN BU İYİ NİYETLİ DAVRANIŞLARINIZ OLDUĞU SÜRECE TÜRKİYE HER ZAMAN BÜTÜN YARALARINI SARAR”

Kılıçdaroğlu da "Sizin başlangıçta burayı açmanız kadar insani bir duygu olmaz. Çok güzel bir şey. Vicdan meselesi. Mersin, Antalya Büyükşehir Belediye başkanlarımız burada. Buradan gidenleri orada zaten her türlü imkân sağlanıyor. Onlar da ellerinden geleni yapıyorlar. Türkiye büyük, güçlü bir ülke. Dayanışma içinde İnşallah bütün bu sorunların tamamını aşacağız. Sizlerin bu iyi niyetli davranışlarınız olduğu sürece Türkiye her zaman bütün yaralarını sarar" dedi. Yurttaş da Kılıçdaroğlu'na, "Allah sizden razı olsun" diye karşılık verdi. 

“GELEN YARDIMLAR ADİL DAĞITILMIYOR”

Depremde etkilenen bir kadın, Kılıçdaroğlu'na sarılarak ağladı. Elini öpmek isterken Kılıçdaroğlu, "Aman, estağfurullah" diyerek depremzede kadına sarıldı. Yakınlarını kaybeden kadına Kılıçdaroğlu, "Allah rahmet eylesin, başınız sağ olsun" dileklerinde bulundu. Kadın, Kılıçdaroğlu'na, "Gelen yardımlar yetişmiyor... Beş tane çocuk, öyle apaçık dışarıdayız. Çadır verilmedi bize. Gelen yardımlar adil dağıtılmıyor. Açıktayız" diye dert yandı. 

“SİZE SARILABİLİR MİYİM?”

Kılıçdaroğlu da vatandaşa, "Açıkta kalmazsınız. Milletvekili, büyükşehir belediye başkanları arkadaşlarımız burada. Size yardıma geldik. Büyük bir acı çektiniz. Onun farkındayız. Ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum" dedi. Kadın da Kılıçdaroğlu'na, "Size sarılabilir miyim?" diye sordu. Kılıçdaroğlu'na sarılan kadın, gözyaşlarını tutamadı. Kılıçdaroğlu, "Çocukların ne ihtiyacı varsa arkadaşlarımız ilgilenecek. Hepsini karşılarız" dedi. Kadın, Kılıçdaroğlu'nun bir kez daha elini öpmek isteyince Kılıçdaroğlu, "Aman estağfurullah" dedi. CHP Elâzığ Milletvekili Gürsel Erol, vatandaşa; "Seninle ilgileneceğiz" diyerek görüşme yaptı. 

“HALK BİZİM”

Depremden etkilenen yurttaşlara yemek desteği sağlayan bir yurttaş, Kılıçdaroğlu'nu, "Ayaklarınıza sağlık, şeref verdiniz" sözleriyle karşıladı. Yurttaş, "Halk bizim. Üzerimize ne düşerse sayenizde" dedi. 

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLARIMIZ BURADA. ELLERİNDEN GELENİ YAPACAKLAR”

Mağdur olduklarını söyleyen bir kadın, "Çadırlarımız yok. Yeşilyurt İkizce köyündeniz. Çadır yok, hijyen yok, iç çamaşırı yok" dedi. Kılıçdaroğlu da kadına, "Büyükşehir Belediye başkanlarımız burada. Ellerinden geleni yapacaklar. Çadır için de uğraşıyoruz. Çadır da bulmak istiyoruz. Çadır da yok neredeyse" diye konuştu. 

“TÜRK MİLLETİ GERÇEKTEN ÇOK FEDAKR, ÇOK BÜYÜK BİR MİLLET. AMA DEVLET OLARAK SIFIR”

Depremzede bir başka yurttaş Kılıçdaroğlu'na, "Sizi dinliyorum. Diyorsunuz ki, 'Türkiye Cumhuriyeti çok büyük bir devlet.' Hakikaten çok büyük bir devlet, inanıyoruz. Ama bu depremde şunu gördüm. Baktım ki, Türk milleti gerçekten çok fedakâr, çok büyük bir millet. Ama devlet olarak sıfır. Hükümet, devlet artık ne diyorsunuz onu bilmiyorum, sıfır. Biz iki gün boyunca burada sokaklarda, arabalardayız. Ya bir tane belediyenin veya resmi bir arabanın, resmi bir araç görsem, 'aman devletim burada, yanımda' diyorsun. Ama yok öyle bir şey. İki gün boyunca aç, susuz. Çocuğum var, bir bardak su bulamadım, çocuğa içiremedim. Arabanın içinde kaloriferde kar eritip onu verdim ya... Bu nasıl bir devlet, nasıl bir hükümet. Biz nasıl büyük bir devletmişiz ya… Demek bizim halkımız gerçekten birbirine kenetlendi ki gerçekten yardımlar geldi ki biz nefes aldık" diye dert yandı. 

Kılıçdaroğlu ise “Yine de bilin. Gerçekten Türkiye büyük bir ülke. Güçlü bir ülke. İnşallah yaraları kısa süre içinde sarar. Hep beraber bunun mücadelesini vereceğiz” karşılığını verdi.

“GENEL BAŞKANIM, BİR OYUNCU VAR BURADA”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, depremde etkilenen bir bebeği severken, "Genel Başkanım, bir oyuncu var burada" diyerek Kılıçdaroğlu'nu davet etti. İmamoğlu, "Böyle güler yüzlü" dedi. Kılıçdaroğlu, bebeği kucağına alarak sarıldı. 

“KONYA'YA DÖNMEK İSTİYORUZ, GİDEMİYORUZ”

Başka bir deprem mağduru yurttaş, "Bir çocuğumuz var. Konya'dan buraya geldim. Götüremiyorum. Ulaşım yolu yok. Yardım yok. Gidemiyoruz bir türlü. Konya'ya dönmek istiyoruz, gidemiyoruz" dedi. Kılıçdaroğlu, "Onu sağlarız. Konya'ya gönderelim sizi" diyerek ekiplere bildirilmesini istedi. 

“KÖY KÖY DOLAŞIP İHTİYAÇLARI TESPİT EDİYORUZ”

Gönüllü bir ekip, köy köy gezerek eksikleri dile getirdi. Gönüllü yurttaş, Kılıçdaroğlu'na "Sayın Genel Başkanım, sizden bir şey rica edeceğim. Biz şimdi Ankara'da her yere ulaşamıyoruz. Bize en azından Ankara'dan bir muhatap telefon numarası verin ki köy köy dolaşıp ihtiyaçları tespit ediyoruz. En azından kendi imkanlarımızla" dedi. Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a ekibi yönlendirdi. 

“MANSUR BAŞKAN'A, ANKARA BÜYÜKŞEHİR'E BİLDİREBİLİRSİNİZ. BİZ ONLARI HIZLA SAĞLARIZ SİZE”

Kılıçdaroğlu, depremin ilk gününde CHP Genel Merkezi'nde Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın'ın başkanlığında oluşturulan CHP Afet Koordinasyon Merkezi'ne bildirim yapabileceklerini ifade ederken, "İki, Mansur Başkan'a, Ankara Büyükşehir'e bildirebilirsiniz. Biz onları hızla sağlarız size " dedi. Mansur Yavaş da gönüllü ekibe, Ankara'da depremzede yurttaşlara kalacak yerin sağlandığını, belediyeyi aramalarının yeterli olduğunu ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Mavi Masa Birimi'nin "153" numaralı telefon ile iletişim sağlanabileceğini söyledi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası