Ege Postası
Geri

Kıraç: ''EXPO için elimizden geleni yapıyoruz''

Türkiye Belediyeler Birliği ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen toplantıda konuşan İzmir Valisi Cahit Kıraç, Bütünşehir, Kentsel Dönüşüm ve EXPO hakkında önemli mesajlar verdi.
Kıraç: ''EXPO için elimizden geleni yapıyoruz''
Haberler / Yerel Yönetimler
19 Aralık 2012 Çarşamba 14:39
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
EGE POSTASI - TBB (Türkiye Belediyeler Birliği) ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği ortak organizasyonu ile Balçova Kaya Termal Otel’de gerçekleştirilen Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı’na İzmir Valisi Cahit Kıraç’ın açıklamaları damga vurdu. 18-22’a kadar sürecek olan toplantıya İzmir Valisi Kıraç’ın yanı sıra, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ve diğer belediye başkanları ile belediye meclis üyeleri katıldı.

 BATUR: BELEDİYELERİN BİLGİLENDİRİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ

 Toplantını başında söz alan ve organizasyona ev sahipliği yapan Narlıdere Belediye Başkanı Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Abdül Batur, toplantının ana gündem maddesi olarak Bütünşehir Yasası’nı işaret ederek, yasayı derinlemesine ele almayı hedeflediklerini söyledi. Başkan Batür konuşmasına şu sözlerle devam etti; “Önümüzde 1,5 yıl sonra uygulamaya konulacak bir Bütünşehir Yasası var. Bu süreçten etkilenecek olan tüm belediyelerimizin kendilerine bağlı şirketleri de var. Bu şirketlerin, Ticaret Hukuku’na göre yönetilmesi söz konusu olduğu için, bu konuyu da burada irdeleyeceğiz. Bir başka önemli konu olan kentsel dönüşüme de değinmek istiyorum. Afet riski taşıyan alanların dönüştürülmesi yani kentsel dönüşüm ile ilgili çıkan kanundan sonra özellikle merkezi yönetimin yerel yönetimlere yardımcı çalışmaları oldu. Ancak, belediyelerin daha detaylı bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesi çok önemli. Türkiye’de gelecek süreçte yapılacak en önemli çalışmalardan bir tanesi kentsel dönüşüm olacak. Bu kanunu doğru bir şekilde ele alarak uygulamak gerekiyor. İnsanlarımızın ve yerel yöneticilerimizin birbiriyle ilişkileri bu noktada büyük önem arz ediyor. Bu yolda bize destek veren Türkiye Belediyeler Birliği’ne ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği’ne çabalarından ötürü teşekkür ediyorum.”

 ŞAHİN: ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ

 Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Recep Şahin ise konuşmasında, ellerindeki mevcut imkanlar ile ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştıklarını belirterek şöyle konuştu; “Şehirlerin nüfusu sürekli artıyor. Halka hizmet veren en küçük noktalar belediyelerimiz… Belediyelerimizin sunduğu hizmetler saymakla bitmez. Halkın beklentilerine paralel olarak mevzuatlar da artıyor. Yerel yönetimlere özellikle kurumsal eğitim anlamında büyük destekler sağlıyoruz. Elbette her şeye yetişemiyoruz. Bir takım mevzuat ve yasa değişikliği gibi çalışmalar var. Bizler görüşlerimizi belediyelerimizin hak ve menfaatlerini koruyacak şekilde ifade ediyoruz” dedi ve bakanlıkla protokolü yapılan “Okullar Hayat Bulsun Projesi”ni örnek göstererek, çalışmalarının devam edeceğini söyledi.

VALİ KIRAÇ BÜTÜNŞEHİR İLE BAŞLADI

Toplantının devamında söz alan Vali Kıraç ise EXPO, kentsel dönüşüm ve bütünşehir yasası çerçevesinde konuşarak önemli açıklamaların altına imza attı. Kıraç, merkezi yönetimin İl Özel İdareleri, büyükşehir yasası, belediyeler yasası gibi alanlarda yaptığı düzenlemeler ile yerel hizmetleri daha kaliteli boyuta çekmeyi amaçladığını belirterek şöyle konuştu; “Modern devletlerin demokrasi adımında attığı adımlar, önemli birer sunumdur. Türkiye olarak genç bir ülkeyiz. Ülkemizin ihtiyaçlarına göre adımlar atmaya devam ediyoruz. Büyükşehir yasası da bu düzenlemelerin bir parçasıdır. Yerel çapta yapılan tüm bu düzenlemeler aslında birer ihtiyaç olmakla birlikte, demokrasiyi güçlendirme ve sosyo-ekonomik gelişimi etkin kılmak ve hızlandırmak için gerekli. Elbette, eksiklerimiz var, bunları da zamanla aşacağız. Bu geçiş sürecinde merkezi idarenin taşra ve yerel idareye desteği olacaktır. Yerel idarelerin artan sorumlulukları ile birlikte bunu aşabilmesi için mevcut insan kaynaklarını geliştirmesi ve kurum içi eğitimlere ağırlık vermesi gerekiyor. Kaliteli iş gücü istihdamı ile hizmetleri daha etkin ve verimli sunulması mümkün kılınabilir” diyerek bütünşehir yasasının kamu yönetimi alanında yapılan kapsamlı bir reform olduğunun altını çizdi.

 BELEDİYELERE DÖNÜŞÜM ÇAĞRISI

 Konuşmasının devamında kentsel dönüşüm yasasına da değinen İzmir Valisi Cahit Kıraç şunları söyledi; “Biz bir deprem ülkesiyiz. Afet bilinci oluşturmak ve kayıpları en aza indirecek önlemleri almak zorundayız. Yaşadığımız coğrafyayı tanıyarak ona göre işyeri, konut ve binalar inşa etmek durumundayız. “Felaketleri nasıl en az kayıpla atlatırız” sorusunun cevabı da burada yatıyor. Daha sağlıklı, daha güvenli ve daha kaliteli yaşam sağlayacak önlemleri acilen almamız gerekiyor. Bu nokta da kentsel dönüşüm artık kaçınılmaz bir olgudur. Dönüşüm konusunda yerel yönetimlere yani belediyelere büyük sorumluluklar düşüyor. Ben de belediye başkanlarımızdan bu konuda somut adımlar bekliyorum. Kentsel dönüşüm sadece eskisinin yıkılıp, yeni binaların dikilmesi, bir alan temizliği olarak görülmemeli. Kentsel dönüşüm kişisel çıkarlar uğruna heba edilmemelidir. Farkındalık yaratacak bu yasa, önemli bir fırsat olarak önümüzde duruyor. Olayın sosyal ve ekonomik boyutları da ele alınmalı, bilimsel ve teknik tarafı asla göz ardı edilmemeli. Kent kimliği oluşturmak da önemli. Özetle kentsel dönüşüm; kent bilinci yaratmak adına, atılım sağlayabileceğimiz, önemli bir fırsat. Önemli olan, bu dönüşümün uzlaşı sağlanarak yapılması ve vatandaşımızın mağdur edilmemesi.

 EXPO’DA SON DURUM

Vali Kıraç “ticaret olimpiyatları” olarak nitelediği EXPO yolunda yaptıkları çalışmalara ise hız verdiklerini belirterek konuyu şöyle özetledi; “Dünyanın önde gelen fuarlarından olan  EXPO’yu hakkını vererek gerçekleştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. EXPO 2020’yi kazandığımız takdirde, dünyanın en büyük insanlık buluşmasını hayata geçireceğiz. İnciraltı’da 270 hektarlık bir araziyi EXPO alanı olarak belirlerdik. Bu bölge yeşil alan olarak İzmir’e kazandırdığımız bir bölge. Lobi çalışmalarımıza da hız verdik ve çalışmalarımız devam ediyor. İzmir, 81. İEF’gibi dev bir organizasyonu ve ilk iktisat kongresini yapan şehirdir. EXPO sürecine destek olması açısından İzmir İktisat Kongresi’ni uluslar arası bir katılımla düzenleyeceğiz. Önümüzdeki sene 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Şenliği de İzmir’de gerçekleştirilecek. Uluslar arası yapılacak birçok konferansı İzmir’e kazandırabilmek adına bakanlarımızın yaptığı çalışmaları da takdir ediyor ve kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası