Ege Postası
Geri

Kiraz'da yeni devir: Taşeron resmen belediyede!

Ekonomik olarak zor günler geçiren Kiraz Belediyesi'nde taşeron dönemi resmen başladı. İlçede bir süredir çıkmaza yol açan son hizmet alım ihalesinde belediye şirketi BELMAR A.Ş. devre dışı kalırken, 200'e yakın işçiye de taşeron yolu gözüktü. Kiraz'da yeni devir:
Kiraz'da yeni devir: Taşeron resmen belediyede!
Haberler / Yerel Yönetimler
4 Ocak 2016 Pazartesi 13:38
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Geçmişte yaşanan maaş krizi ve işten çıkartmalarla sık sık gündeme gelen AK Parti'li Kiraz Belediyesi'nde kısa süre önce patlak veren taşeron krizi yeniden alevlendi. Belediye şirketi BELMAR'da çalışan yaklaşık 200 personel son hizmet alım ihalesinin ardından taşerona geçecek.


 
KİRAZ'DA TAŞERON DEVRİ!
Kiraz'da krize yol açan ve sonucu merakla beklenen hizmet alım ihalesi sonuçlandı. Geçtiğimiz haftalarda acil durumlarda uygulanan 21/B yöntemiyle (pazarlık usulü) ihaleye çıkan Kiraz Belediyesi'nde 180 kadar sözleşmeli işçiyi ilgilendiren hizmet alımı 1 milyon 259 bin 320 TL'lik teklif veren taşeron Naz İnşaat Turizm, Sanayi ve Ticaret adlı firmada kaldı. Belediyenin destek hizmetleri, park ve bahçeler, fen işleri ile temizlik işleri gibi hizmetlerini yerine getiren sözleşmeli personel bundan sonraki süreçte belediye şirketi BELMAR A.Ş.'den ayrılarak taşeron şirket çatısı altında çalışmaya devam edecek.
 
PERSONEL MAĞDUR OLDU
İlçe belediyesinde geçtiğimiz ay başlayan taşeron bilmecesi nedeniyle gergin günler geçiren personel ihalenin taşeron firmada kalmasıyla bir kez daha mağduriyet yaşadı. Belediye yönetiminden baskı gördüklerini iler süren sözleşmeli işçiler, bir süredir kadro vaadi ile taşerona transfer edilmeye başlamış ve kıdem ile ihbar tazminatları gibi haklarından vazgeçmesi için imza atmaya zorlandıklarını açıklamıştı. Yerel seçimlerin ardından belediyede iş başı yapan yüze yakın işçi verdikleri imzalarla taşerona geçerken, uzun süredir belediyede görevli olan işçiler ise maaş, sosyal hakları ve tazminatları için direniş başlatmıştı. Diğer yandan, şirket bünyesinde bir süredir yaşanan ekonomik kriz nedeniyle maaşlarını düzenli alamayan işçiler ikinci bir şokla karşılaşmış, yılbaşı öncesinde zorlu günler geçirmişti. İşçilere "Taşerona geçmeyin" uyarısı yapan yetkili sendika ile belediye yönetimi arasında bir süredir yaşanan kriz son gelişmelerle birlikte şiddetlenirken, belediye şirketi BELMAR'ın son ihalenin ardından devre dışı kalmasıyla işçilerin toplu sözleşme hakları ve sendikanın durumu ise belirsizlik konusu oldu.


 
SENDİKADAN İLK AÇIKLAMA: TOPLU SÖZLEŞMEMİZ VAR, 2018'E KADAR YETKİLİ SENDİKAYIZ
İlçedeki gelişmelerin ardından yaşanan süreçle ilgili bilgi veren ve belediye yönetiminin açık ihale yöntemi yerine pazarlık usulüyle ihaleye çıkmasının mevzuata aykırı olduğunu dile getiren Belediye-İş Sendikası İzmir Çevre Belediyeler Şubesi Başkanı Er, rant iddialarını gündeme taşıyarak, "Belediye göz göre göre Kiraz'a taşeronu getirdi. İşçiler de buna sessiz kalarak başkanın sunduğunu kayıtsız şartsız kabul etti. Bizim tüm uyarılarımıza karşın sendikadan istifalar ve taşerona geçişler yaşandı.  İşçiler bile bile kendi kazanılmış haklarını teslim etti. Sömürü ve rant sistemi resmen belediyeye girdi. İşçi gereken birlik ve beraberliği sağlasaydı, ekmeği ve anayasal hakları ellerinden alınmayacaktı. İşçi kendi hakkına sahip çıkmadı, dolayısı ile bizim sendika olarak da yapabileceğimiz bir şey yok. İmzaladığımız toplu sözleşme ilerleyen dönemi de bağlıyor. Bizim belediyede 2018 yılına kadar geçerli bir toplu iş sözleşmemiz var, taraflar hukuken buna uymak zorunda. Devre dışı kalmamız söz konusu değil" dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası