Ev, işyeri ve okullar gibi kapalı ortamların üst solunum yolları enfeksiyonlarının yaygınlaşmasını tetiklediğini kaydeden Dr. Kaplan, alınması gereken önlemleri sıraladı.
Çocukları korumak için beslenme düzenlerine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Ebru Kaplan, “Şekerli ve hazır gıdalardan uzak durulmalı. Meyve, kuru meyve, yeşil yapraklı sebzeler, omega 3 yönünden zengin küçük balıkların tüketilmesi sağlık açısından önemli” dedi.
Hazır gıda ve şekerlerin, çocuklardaki bağışıklık sistemine fayda sağlamadığını hatırlatan Kaplan, “Çocuklar, şeker yerine, meyve, ev yapımı reçel ve bal tüketmeli. Bu tarz gıdalar kan şekerini yavaş yavaş artırdığı için etkisi de daha uzun oluyor. D vitamini almaları için çocuklar mümkün olduğunca el ve yüzleri açık bir şekilde güneşe çıkarılmalı” diye konuştu.
OKULLAR VE KAPALI ORTAM HASTALANMA OLASILIĞINI ARTIRIYOR...
Anaokulları ve okullar gibi kapalı ortamlarda çocukların birbirine hastalık bulaştırma olasılığının da arttığını ifade eden Op. Dr. Ebru Kaplan şunları söyledi: “Üst solunum yolları enfeksiyonlarına virüs veya bakteri neden olabiliyor. Hasta çocuklar, okula gönderilmemeli. Hasta olan çocuklar diğerlerinden izole edilmeli ve istirahat halinde olmalı. Çocuklar hapşırdığında elleri yerine kollarının içini kullanmalı. Mendil kullanma ve el yıkama alışkanlığı kazandırılmalı. Gerektiği takdirde bağışıklık sistemini güçlendirici bitkisel takviye ve vitaminler de verilebilir. Oyuncaklar sıklıkla dezenfekte edilmeli. Çünkü mikroplar oyuncaklar üzerinde 3 - 4 gün boyunca yaşayabiliyor. Sınıflar havalandırılmalı ve çocukların çatal kaşık ve havluları da mutlaka ayrılmalı”