Ege Postası
Geri

Kocaoğlu'ndan kart çıkmazına jet müdahale

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin toplu ulaşım kartlarındaki sancılı revizyon sürecine Başkan Aziz Kocaoğlu müdahale etti. Kocaoğlu, vatandaşların başlıca şikayet konusu haline gelen krizle ilgili yaptığı son değerlendirmenin ardından kart değişim ücretlerinde indirim talimatı verdi. Kocaoğlu'ndan kart çıkmazına jet müdahale
Kocaoğlu'ndan kart çıkmazına jet müdahale
Haberler / İzmir
9 Ağustos 2016 Salı 11:04
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Geçtiğimiz yıl yaşanan kentkart krizi ve sistem sıkıntısının ardından Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan revizyon kararı sonrasında ikinci bir kriz kapıya dayandı. Belediyenin bir süredir yürüttüğü "Şehir kartı projesi" kapsamında milyonlarca eski tip ulaşım kartının çöpe gitmesi gündeme gelirken, kullanıma giren yeni "İzmirim kart"lara geçiş sürecinde uygulanacak değişim ücretleriyle ilgili çıkmaza Başkan Aziz Kocaoğlu'ndan jet müdahale geldi.

KARTLARDA ZORUNLU DEĞİŞİM

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz ay alınan kararla birlikte elektronik ücret toplama sisteminde 17 yıldır kullanımda olan eski tip kentkartların kaldırılması ve yeni İzmirimkart'lara zorunlu geçiş için hazırlıklar başladı. Belediye tarafından yapılan duyurularda belediyenin tüm ücretli hizmetlerinde geçerli olacak yeni ulaşım kartlarında değişim için son tarih ise 30 Kasım 2016 olarak belirlendi.

YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK'

Günde yaklaşık 2 milyon yolcunun faydalandığı toplu ulaşım sisteminde kullanımda olan mevcut kentkartlara 31 Ekim 2016 tarihine kadar dolum yapılabilecek. Eski kartlar 30 Kasım tarihinden itibaren tamamen kullanıma kapatılarak geçersiz olacak ve sistem tarafından tanınmayacak. Kartlarında bakiyesi kalan ve dolum yapan kullanıcılar ise mevcut bakiyelerini aldıkları yeni kartlara 15 Aralık'tan itibaren ek işlem yaparak aktarabilecek. Geçtiğimiz yıldan itibaren satışa sunulan yeni tip kartlarda 90 dakika tek bilet uygulaması devam edecek.  

KİM NE KADAR DEĞİŞİM ÜCRETİ ÖDEYECEK'

Uygulamaya giren yeni revizyonla birlikte kartlarda zoraki değişim olacak. İzmirliler 6 lira ek ücret ödeyerek yeni ulaşım kartlarını satın alacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin oluşacak yoğun talep karşısında aldığı ek önlemler kapsamında, mevcut bayi, gişe ve dolum noktalarına ilaveten 1 Eylül'den itibaren kentin 16 ayrı noktasında kurulacak geçici satış ve dolum istasyonlarında İzmirimkart satışı gerçekleştirilecek.

BAŞKAN'DAN İNDİRİM TALİMATI

Tam ücret tarifesine tabii kartların yanı sıra öğrenci, öğretmen gibi indirimli kart kullanan vatandaşlar ise değişim için 15 Temmuz-31 Ağustos arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT Genel Müdürlüğü'nün internet sitesi üzerinden online başvuru yapacak. İndirimli kartlarda daha önceden belirlenen 10 liralık değişim ücretinin şikayetlere konu olması ve belediyenin aldığı yoğun eleştiriler üzerine ücretlerde son dakika değişikliğine gidildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bürokratlarıyla yaptığı son değerlendirmenin ardından değişim ücretlerinde indirim talimatı verirken, fiyatlar 7 liraya düşürüldü.

HER YERDE GEÇERLİ "TEK KART" DÖNEMİ

Tek ödeme kartı haline gelecek yeni İzmirimkart'lar belediyenin ücret topladığı tüm alanlarda geçerli olacak. Otobüs, metro, İZBAN ve vapur gibi toplu taşıma araçlarında kullanılan ulaşım kartlarının kapsamında yapılan değişiklikle birlikte, belediye tarafından işletilen tüm açık, kapalı ve katlı otoparklar, Balçova Teleferik Tesisleri, İzmir Doğal Yaşam Parkı gibi tesislere girişler, bisiklet kiralama sistemi BİSİM, kentin çeşitli noktalarındaki akıllı tuvaletler, Aşık Veysel Rekreasyon Alanı bünyesinde faaliyet gösteren buz pisti gibi hizmetlerden yine aynı kart ile faydalanılabilecek.  

KOCAOĞLU "ESKİ KARTLAR YENİ SİSTEME UYMUYOR" DEMİŞTİ

Önceki ay gerçekleşen meclis oturumunda muhalefetin eleştirileri ve vatandaşların talepleri üzerine konuyla ilgili detaylı açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "ESHOT’ta kart konusunda bir problem yaşadık. İhalede bir sürü sorun yaşandı. Bu her kurumun başına gelebilir. Eski kartlar online olarak kullanılabiliyor. Sistemden ötürü offline olarak kullanılamıyor. Zaman zaman mağduriyet yaşanabiliyor. Biz de madem tüm sistemi yeniledik, bunları da değiştirelim dedik. Sıfırdan bir uygulamaya başladık. Bunun gerekçesi budur. Bu 7 lirayı almak zorundayız. Mevzuat açısından arızalı kartları değiştiriyoruz, ama bu kartları vatandaşlarımıza satacağız" demişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası