Ege Postası
Geri

Kocaoğlu'ndan 'tarihi' mesajlar

​Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş. ’nin (TARKEM) genel kurul toplantısına katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “tarihi” mesajlar verdi. Büyükşehir Belediyesi olarak Kadifekale, Agora ve İkiçeşmelik bölgesinde tarihi dokuyu canlandırmak ve turizm potansiyelini arttırmak için önemli çalışmalarına imza attıklarına değinen Başkan Kocaoğlu, “tozlanmış mücevher”e benzettiği tarihi aks ile ilgili olarak yatırımcılara ve vatandaşlara kritik bir çağrıda bulundu.
Kocaoğlu'ndan 'tarihi' mesajlar
Haberler / Yerel Politika
19 Kasım 2014 Çarşamba 18:16
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve TARKEM yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının temsilcileri katılım gösterdi. Ana gündem maddesi Agora, Kadifekale, İkiçeşmelik, Kemeraltı gibi alanlardaki tarihi dokunun canlandırılması ve geliştirilmesi olurken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu çarpıcı mesajlar verdi.
 
 
“HER TAŞIN ALTINDA TARİH VAR”
Genel kurul toplantısında TARKEM üyelerine seslenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’in tarihi değerleri arasında yer alan Agora-Kadifekale bölgesine dikkat çekerek, Eski kent tarihi kent bölge bizim tarihi kentimiz 2 bin 500 yıldır sürekli yaşamını sürdürüyor. Dünyada ender kentlerden bir tanesiyiz. Dünyanın her kentinde her şeyi yapabilirsiniz. İzmir’de, Ege Bölgesi’nde hemen hemen hangi taşı kaldırırsanız kaldırın, altında tarih var. O bölgede 12 bin civarında ev ve 16 bin civarında da iş yeri var. İnsanlar zaman içerisinde yerlerini kirletti ve bu alanlar terk edildi. Bu tozlanmış mücevher bir köşede bekliyor. Kemeraltı, İkiçeşmelik Caddesi yeterli olmasa da ticari canlılığını sürdürüyor. Buranın ayağa kaldırılması lazım. Bu bizim mücevherimiz. Agora’da öngörülen her yeri kamulaştırdık. Kadifekale sur duvarları için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
 
“TARİHİN AYAĞA KALDIRILMASI KOLAY DEĞİL”
Sözlerinin devamında Agora ve Kadifekale bölgesinde en önemli değerin eski amfi tiyatro alanı olduğuna dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Kadifekale, Agora ve İkiçeşmelik’teki çalışmalar beni heyecanlandırıyor. En can alıcı noktası ise Roma Antik Tiyatrosu. 16 bin kişilik olduğu var sayılıyor. Binalar yıkıldıktan sonra sahnenin duvarı ve amfinin duvarı gün ışığına çıktı. Taşıyıcı elemanların büyük kısmı bugüne taşınmış. Tarihi eserlerin ayağa kaldırılması kolay değil. Birçok aşamadan geçiyor. Restorasyon konusunda süre belirtmek son derece yanlış. Bu tür çalışmalarda beklenmeyen aksilikler ve geriye gidişler olabiliyor. Kadifekale ve Agora arasında 16 bin kişilik bir tiyatroyu hayal ettiğinizde, bölgenin ne olacağı, nasıl bir çekim merkezi olabileceği daha iyi algılanıyor. Bu tür büyük yerlerde algılanabilir hale gelmek için çok şey yapmak gerekiyor. Eski eserlerde bu zaman alıyor. Damlata damlata buralara geldik. Kentin turizmi, tarihi ve hizmet sektörünün gelişmesinde çok önemli bir değer olduğu ortaya çıktı” diye konuştu.
 


“BAŞLAMAMAK İÇİN BİR NEDEN YOK”
Bölgedeki tarihi değerler hakkında herkesin ve her kurumun sorumluluk alması gerektiğini hatırlatan Aziz Kocaoğlu, “Bu değerleri hep beraber yarınlara taşımamız ve insanlığa kazandırmamız lazım. Bu projeden para kazanılır m? Bu bir sosyal sorumluluk projesi. Ben öyle büyük paralar kazanacağımızı düşünmüyorum. Böyle bir oluşumun öncelik yapması belediye başkan olarak beni çok sevindiriyor. İstanbul’dan gelip buradan gayrı menkul alan yatırımcıların da çalışma yapmasını bekliyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak satılık tabelası gördüğümüz her tescilli yapıyı alıp değerlendirmek için hazırız. Agora’da 1971 binayı kamulaştırdık. Tiyatronun yerini açmak için 162 binayı kamulaştırdık. Yıllar önceki planlarda tiyatro ile Kadifekale arasında açık müze olarak belirlenmiş 400 civarında evin de kamulaştırılmasını bekliyoruz. Çok önemli bir adım attık, başlamamamız için bir neden yok” dedi.
 


“RESTORE EDEN KAZANÇLI ÇIKACAK”
Kocaoğlu son olarak söz konusu tarihi aksın yatırımcılar için altın değerine sahip olduğunu da hatırlatarak şöyle konuştu: “Bu bölgedeki vatandaşlarımız bir binayı alıp restore ederse mutlaka ve mutlaka kazançlı çıkacaktır. Durumu müsait olanlara tüm samimiyetimle söylüyorum, belediye başkanı olmasam, kesinlikle o bölgeden gayrı menkul alır restore ederdim. Önümüzdeki süreçte burası bir kimya olacak. Başka Kadifekale, başka Agora, başka Kemeraltı yok. Bunun kıymetini bilmek gerekiyor…” 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası