Ege Postası
Geri

Kocaoğlu'nun o çağrısına Ankara'dan yine yanıt yok!

İzmir'de özellikle son ulaşım zamlarının ardından tartışma konusu olan ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun "Merkezi hükümet ulaşımdaki ücretsiz binişleri sübvanse etsin" çağrısıyla gündeme gelen önerisine Ankara'dan yine olumsuz yanıt geldi. Bir süredir konuyla ilgili çalışma yürüten hükümet, engelli, yaşlı, şehit yakınları ve gaziler gibi ücretsiz binişler için belediyelere ödenen desteğin kapsamını İstanbul ve Ankara'daki özel halk otobüsleri ile sınırlı tuttu. Kocaoğlu'nun o çağrısına
Kocaoğlu'nun o çağrısına Ankara'dan yine yanıt yok!
Haberler / Yerel Yönetimler
6 Ocak 2016 Çarşamba 15:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Son seçimlerin ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve ilgili kurumlarla hükümet ortaklığında yürütülen çalışmalar sonrasında "Ücretsiz Seyahat Kapsamında Yapılacak Gelir Desteği Ödemesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"te değişikliğe gidildi. Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yeni düzenleme kapsamında İstanbul, Ankara gibi illerde toplu ulaşım hizmetlerini yerine getiren özel halk otobüsleri ve çeşitli işletmelerin ücretsiz binişler nedeniyle uğradıkları gelir kayıplarının belediyeler eliyle sübvanse edilmesine karar verildi. 
 
HÜKÜMETTEN BELEDİYELERE TOPLU ULAŞIM SÜBVANSESİ
Başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere, kent içi toplu taşıma faaliyetlerini üstlenen yerel yönetimlerin en önemli sıkıntılarından bir tanesi olan ücretsiz binişlerle ilgili hükümetten kritik bir düzenleme geldi. İzmir'de sık sık tartışma konusu olan engelli, 65 yaş üstü, gazi, şehit yakını vatandaşların toplu taşımadan ücretsiz yararlanması nedeniyle belediyelerin uğradığı gelir kayıplarına yönelik kısmi düzenleme yapıldı. Buna göre, ile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı ücretsiz seyahat hakları çerçevesinde belediyelere sübvanse sağlayacak.


 
KARAR HANGİ BELEDİYELERİ KAPSIYOR'
Belediyelerin ücretsiz taşımalar karşılığında alacakları yardım tutarları 600 lira ile bin lira arasında belirlenirken, desteğin kapsamı ise özel işletmelerle sınırlı tutuldu. Buna göre, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere diğer illerde belediyeler tarafından yetki verilen özel işletmeler (halk otobüsü, deniz taşımacılığı, minibüsler) kent içi toplu taşımada ücretsiz biniş uygulamasına start verece ve karşılığında merkezi idareden yardım alacak. Ancak getirilen yeni düzenleme, özel halk otobüsleri uygulamasının bulunmadığı İzmir'i kapsamayacak.
 
KOCAOĞLU "HÜKÜMET SÜBVANSE ETSİN, İNDİRİM YAPAYIM" DEMİŞTİ
Yapılan söz konusu değişikliğin, daha önceden kent içi toplu taşıma faaliyetlerini üstlenen belediyeleri  kapsaması da zaman zaman gündeme gelirken, özel halk otobüsleri ile sınırlı kalınca İzmir'de de hayal kırıklığı ile karşılandı. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz ay yüzde 6,6'lık toplu ulaşım zammının karara bağlandığı belediye meclisi oturumunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ücretsiz binişler merkezi idare tarafından sübvanse edildiği takdirde bilet fiyatlarında indirime gidilebileceğini belirtmiş ve "Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak sürekli ulaşımı sübvanse ediyoruz. Sosyal belediyecilik olarak bu bir zorunluluktur. Bunun da bir sınırı var. Vatandaşlarımızı 2 lira 40 kuruştan daha ucuza taşımamız mümkün. Faydalanan parayı ödesin. Merkezi hükümet bütçeden bana para veriyor.  Emniyet polislerin parasını versin, engelli vatandaşlarımız için, 65 yaş üstü vatandaşlarımız için aileden sorumlu bakanlığımız bütçesinden bu binişleri telafi etsin. Ücretsiz binişler ilgili bakanlıkların bütçesinden sübvanse edilsin, destek verilsin. Bundan tüm belediyeler faydalanacak. İki arada bir deredeyiz. Bedavalar karşılansın, ana metropol harici de bu sistemden faydansın. Ben engelli bedava binmesin demiyorum, benim ulaşım düzenim bozulmasın" şeklindeki çağrısını yinelemişti. ESHOT'un cirosu kadar zarar ettiğini vurgulayan ve diğer illerdeki büyükşehir belediyelerinin de benzer sıkıntıyla karşı karşıya kaldığını dile getiren Kocaoğlu, ulaşım yasasının çıkartılması için de Ankara'dan destek istemişti.  

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası