Ege Postası
Geri

Koltuk sayısının muayenede 'ağır kusur' sayılmasının şaşkınlığını yaşadılar

Bazı araçların ruhsatındaki koltuk sayısı, kusurlar tablosunun güncellenmesi nedeniyle muayenede 'ağır kusur'luk oldu. Muayeneden geçebilmek için trafik şubesine giderek, ruhsatlarındaki koltuk sayısında değişiklik yaptırmak zorunda kalan...
Koltuk sayısının muayenede 'ağır kusur' sayılmasının şaşkınlığını yaşadılar
Haberler / Güncel
16 Nisan 2013 Salı 12:36
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bazı araçların ruhsatındaki koltuk sayısı, kusurlar tablosunun güncellenmesi nedeniyle muayenede 'ağır kusur'luk oldu. Muayeneden geçebilmek için trafik şubesine giderek, ruhsatlarındaki koltuk sayısında değişiklik yaptırmak zorunda kalan sürücüler, bu durumun şaşkınlığını yaşadı. Araç sahibi Ali Demir, geçen yıl muayeneden geçen aracın, bu yıl koltuk sayısı sebebiyle 'ağır kusurlu' sayılarak muayeneden geçemediğini söyledi. Kocaeli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Necati Kar, sıkıntının kanundaki değişikliklerden kaynaklandığını belirtti. Bu konuda birçok şikayet aldıklarını ifade eden Kar, yapabilecekleri bir şeyin bulunmadığını kaydetti. TÜVTÜRK de kusurlar tablosunun her yıl güncellendiğini bildirdi.

        Araçlarını muayene ettirmek için istasyonlara giden bazı sürücüler, koltuk sayısına verilen 'ağır kusur' raporuyla şaşkınlık yaşıyor. Kocaeli’nin İzmit ilçesinde yaşayan Ali Demir ruhsatta 5 kişilik yazan aracını geçen yıl muayeneden geçirdiğini ancak bu sene geçiremediğini belirtti. Demir, "Beş olan koltuk sayısı 4 olması gerekiyormuş. Bu nedenle 'ağır kusur' verildi ve muayeneden geçemedim. Trafik şubeye gidip 66,5 TL vererek, ruhsatta değişiklik yaptırdım." diye konuştu.


        Bu konuda, ‘sikayetvar.com’ adresine de birçok şikayet yazılmış. Nuran K., 2008 model aracını daha önce muayene yaptırdığını ancak şimdi geçemediğini dile getirerek, “Aracın arkasında 3 emniyet kemeri var. Araba 5 kişilik ancak ruhsatta 4 kişilik yazdığı için muayene yaptıramadım.” ifadelerini kullandı.

        Yaşadığı sıkıntıya tepki gösteren Nuran K. şunları kaydetti: "Zor bela çalıştığım yerden izin aldım. Bütün gün arabayı servise götürdüm. Aracımın her şeyi tamam. Sorunsuz. Ancak, ‘ağır kusur’ diye, 'ruhsatta 4 kişilik yazıyor' diye, muayene yapmadılar. Sinirlerim felç oldu. Bu, benim kabahatim m? Arabanın ithalatını ben mi yaptı? Yurda ben mi soktu? O zaman 2 sene önce niye muayene yaptını? Bir de dalga geçiyorlar, ‘Alırken arabayı dikkat etseydin, 5 kişilik arabayı 4 kişilik yazmışlar ruhsata’ diye."

        "RUHSATTA KOLTUK SAYISI 5 OLARAK DEĞİŞMESİ LAZIMMIŞ"

        Yiğit I. ise Şubat 2013 tarihinde aracını muayene istasyona götürdüğünü kaydederek, “Aracım, koltuk sayısından dolayı muayeneden geçemedi. Aracın ruhsatında şoför dahil koltuk sayısı 4 olarak gözüküyor. Ancak muayenede ruhsattaki koltuk sayısı 5 olarak değişmesi gerektiği söylendi. Aracımı 2 sene önce yine aynı istasyonda muayene ettirdiğimde böyle bir sorunla karşılaşmamıştım ve aracım muayeneden geçmişti. Arabada herhangi bir değişme veya eklenti olmamasına rağmen ruhsatın değiştirilmesinin istenmesi hangi gerekçeye dayanmakta'” diye sordu.

        Kocaeli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Necati Kar da her sene kanunun değiştiğini ve yapılacak bir şeyin olmadığını aktardı. Kar, ancak bu değişikliklerden bazı şoför ve sürücülerin haberi olmadığı için, sıkıntılar yaşandığını anlattı. Geçen sene muayeneden geçen aracın bu sene geçmediğini belirten Kar, şunları söyledi. "Koltuk sayısı nedeniyle, araç ağır kusurlu gözüküyor. Haliyle, muayeneden geçemeyenler, trafik şubenin yolunu tutuyor. Orada belirli bir miktar para ödüyor, yeni ruhsat çıkartıyor. Dolayısıyla vatandaşa, maddi ve manevi olarak külfet çıkıyor. Bu konuda bize de şikayetler geldi. Sadece Kocaeli’nde değil, diğer illerde de aynı şikayetler yaşanıyor. Biz şu şikayetleri federasyonumuza bildirdik.”

        TÜVTURK de sürücülerin, ‘sikayetvar.com’ adresindeki şikayetlerine, yine aynı siteden cevap verdi. TÜVTURK, internet sitesinde şikayetlerin altına yaptığı açıklamada, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından kusurlar tablosunun her yıl güncellendiğini bildirdi. Bu nedenle birebir kusur, karşılığı kusurlar tablosunda bulunmayan kusurların verilmediği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Ayrıca, trafik ve tescil belgelerinde bir dönem koltuk sayısı ile ilgili olarak bazı tescil kuruluşları koltuk sayılarını yazarken sürücü dahil yazmışlar, bazıları ise sürücü hariç yazmışlardır. Bu nedenle de zaman zaman belirsizlikler ortaya çıkmıştır."

        Emniyet yetkilileri ise yapılan güncellemeler ve bazı araçlarda ruhsata sürücü dahil ve hariç yazılması nedeniyle, bu tür sorunların yaşanabileceğini ifade etti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası