Konak Belediyesi’nden tarihi yapılara güvence
EGİKAD üyeleriyle biraraya gelen Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, tescilli yapıların basit onarımlarına izin veren Koruma Uygulama ve Denetleme Büroları’nın (KUDEB) İzmir’de bir tek Konak Belediyesi bünyesinde hizmet verdiğini belirterek, bu yüzden sorumluluklarının fazla olduğunu söyledi.
İZMİR- Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Başkanı Betül Elmasoğlu ve yönetim kurulu üyeleri Konak’ın seçilmiş ilk kadın Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ı makamında ziyaret etti. Nüfusun yarısını oluşturan kadınların yerel yönetimlerdeki temsil oranının azlığına vurgu yapan Elmasoğlu, Pekdaş’ın seçilmesinin kadınlara örnek olduğunu söyledi. İzmirli iş kadınları olarak her türlü desteği vermeye ve işbirliği sunmaya hazır olduklarını kaydeden Elmasoğlu, yeni dönemde başlayan çalışmaları yakından takip ettiklerini dile getirdi. Kent tarihini ortaya çıkaracak restorasyonlara öncelik verilmesini isteyen Elmasoğlu, “Kemeraltı düzenlensin; kadın olarak akşam rahatça gidip, misafirlerimizi de götürebilelim istiyoruz. Eski kent kavramının, nostaljinin yaşandığı bir duruma gelsin istiyoruz” dedi.
SORUMLULUK DAHA FAZLA
Kadın belediye başkanı olarak sorumluluğun daha fazla olduğunu belirten Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da, “Bizler yol açıcı konumundayız. Görevimizi ne kadar iyi yaparsak kadınların da yolu o kadar açılır” diye konuştu. İlçede yürütülen restorasyon ve koruma çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Pekdaş, öncelikli hedeflerinin eski kent tarihini yeniden ortaya çıkarmak olduğunu belirtti. İzmir’de tek Koruma Uygulama ve Denetleme Bürosu’nun (KUDEB) Konak Belediyesi bünyesinde hizmet verdiğini vurgulayan Pekdaş, “Restorasyon çalışmaları özel uzmanlık isteyen işlerdir. Tescilli binalara ve binaların yanlarındaki yerlere ilişkin basit onarım kapsamındaki tadilatlar KUDEB izni ile yapılıyor. Bu birim de bir tek bizde var. Bu nedenle sorumluluğumuz oldukça fazla. Kemeraltı, Namazgah, Damlacık, Halil Rıfat, Karataş, Punto ve Karantina her tarafı ayrı bir tarih. Kemeraltı’nda Büyükşehir Belediyesi’nin birinci etap koruma planları bitti, şimdi ikinci etap çalışmalar yapılıyor. Bizim önümüzde de bir kaç konu var. Bunlardan bazıları, Büyük Demirhan’ın cephe onarımı ve avlu düzenlemesi, Eski Dalan Sabunhanesi’nin sabun müzesi olarak restore edilmesi, Eski bir Osmanlı dönemi köşkünün restorasyonu v.b. . Buralarla ilgili projelerimiz var. Ayrıca birçok projemiz de Valilikten katkı payı ödeneği almayı bekliyor” dedi.
TARİH YIKARAK DEĞİL, KORUNARAK YAŞAR
Ziyaret sırasında Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’nce yapımına devam edilen Konak tünelleri yüzünden kamulaştırılmak istenen Damlacık semtiyle ilgili başlatılan halk mücadelesi de gündeme geldi. Damlacık’ı yakından takip ettiklerini belirten EGİKAD Başkanı Elmasoğlu, süreçte kendilerinin de gereken desteği vermeye hazır olduğunu dile getirdi. EGİKAD üyelerine teşekkür eden Başkan Pekdaş şöyle konuştu;
“Damlacık’ta öyle bir tarih yatıyor ki; antik dönemden günümüze kadar geliyor. İzmir’deki birçok insanın çocukluğunda, gençliğinde Damlacık’a dair anılar var. Sonuçta kentler tarihteki izler üzerinde yükseliyor. Değerleri yok etmemek, korumak lazım. Kent kültürleri üstüne koyarak gelişir. Kent yaşamında yıkıp yeniden yapmak diye bir şey olmamalıdır.”