Konak Pier'i gecekonduya çeviren onay kuruldan
İzmir’in tarihi kimliğini yansıtan ender yapılardan olan Konak Pier’de başlayan tadilat çalışmaları 150 yılı aşkın geçmişe sahip mekanı gecekonduya çevirirken, mimari aslına aykırı devam eden çalışmalara onayı 2003 yılında Kültür ve Sanat Bakanlığı’na bağlı faaliyet gösteren İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun verdiği öğrenildi.
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir’in en önemli tarihi simgeleri arasında yer alan ve yıllarca kente gümrük binası olarak hizmet veren Konak Pier’in geldiği nokta görenleri hayrete düşürmeye devam ediyor. Paris’teki Eyfel Kulesi’nin mimarı olarak da bilinen ünlü Fransız mimar Gustave Eiffel’in tasarladığı yapının Pasaport’a bakan cephesi aslına aykırı gerçekleşen tadilat işlemleri nedeniyle tarihi bütünlüğünü kaybetmiş durumda. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait deponun boşaltılmasıyla birlikte, 2003 yılında Koruma Kurulu tarafından alınan onay doğrultusunda inşaat çalışmalarına başlayan bazı işletmeler gecekonduyu andıran manzaraların altına imza attı.
PİER’DE KRİZ DURMAK BİLMİYOR
1800’lü yılların sonunda 18 bin metrekarelik alana inşa edilen, geçmişte gümrük binası ve balık hali olarak hizmet veren, 1995’te alınan özelleştirme kararı sonrasında da alışveriş merkezine dönüştürülen Konak Pier’de yaşanan krizler dinmek bilmiyor. Hizmet açıldıktan sonra imar planları onaylanan, alanı tersane olarak kullanan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile işletmesini üstlenen İZMER A.Ş.’nin mahkemelik olduğu ve son olarak da geçtiğimiz yıl yaşanan ruhsat krizi ile gündeme gelen kentin göbeğindeki ünlü alışveriş merkezinin geldiği son nokta gecekonduları aratmazken, İzmirlilerden de büyük tepki topladı.
KABA İNŞAAT VE MOLOZ YIĞINLARI YÜKSELİYOR
Etrafı moloz yığınlarıyla dolan ve tarihi aslına uygun şekilde restore edilmeyen yapının Pasaport’a bakan cephesinde yükselen kaba inşaat tarihi yapının bütünlüğüne de gölge düşürürken, durumdan rahatsız olan vatandaşlar Konak Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne şikayet yağdırdı . Ancak, alışveriş merkezi içerisinde faaliyet gösteren bir işletmenin mevcut sinema salonunu genişletmek üzere başladığı çalışmaların yasal olduğu ve belediyelerin burada herhangi bir cezai işlem uygulamadığı öğrenildi.
KONAK PİER’İN EN YÜKSEK BÖLÜMÜ OLACAK
2003 yılındaki Koruma Kurulu kararına uygun ilerleyen tadilat ve genişletme çalışmaları doğrultusunda, söz konusu alanda zeminde iki kat ve bir çatı katı olmak üzere toplam üç katlık bina tamamlandığında Konak Pier’in en uzun bölümü olacak. Daha sonra burada faaliyet gösterecek firma Konak Belediyesi’ne işletme ruhsatı ve yapı ruhsatı için müracaat edecek.
PROJE SAHİBİ İTİRAZ ETMİŞ, İŞLETMELER KAPATILMIŞTI
Toplam 7 ayrı parselin söz konusu olduğu Konak Pier’de işletme hakkını elinde bulunduran İZMER İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayladığı projede yer alan sinemaları projeye aykırı şekilde başka bir parsele taşıdığı öğrenilirken, projenin sahibi olan mimar Salih Zeki Pekin de bu durumu kurula şikayet etmişti. 2002 yılında açılışı gerçekleşen Konak Pier Alışveriş Merkezi’ne ait hazırlanan planlar Kıyı Kenar Kanunu’nda kıyıda kültür ve ticari yapıya izin verilmediği gerekçesiyle dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’ndan veto yemişti. Açılışı dönemin Kültür Bakanı Suat Çağlayan tarafından gerçekleştirilen Konak Pier Alışveriş Merkezi, uzun yıllar yaşanan ruhsat sorunu nedeniyle alanda faaliyet gösteren mağazaların kapatılmasıyla sonuçlanmıştı.