Ege Postası
Geri

Konak Tünelleri'ne ikinci şok!

Konak Belediyesi’nin AK Parti’nin 35 projesi arasında yer alan Mayıs ayında hizmete girmesi beklenen Konak Tünelleri’ne açtığı davalarda flaş bir karar çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı’nı mahkemeye veren belediyenin tünel inşaatı başladıktan sonra verilen “ÇED gerekli değildir” kararının iptali istemiyle açtığı davada mahkemeden ret yanıtı geldi. Yargıdaki bu gelişmeler belediyede şok etkisi yaratırken, Başkan Pekdaş ise karara sert tepki gösterdi. Konak'a yargıdan flaş yanıt
Konak Tünelleri'ne ikinci şok!
Haberler / İzmir
20 Nisan 2015 Pazartesi 13:49
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ-  İzmir’de açılmadan kriz yaratan ve inşaatı başladığı günden bu yana tartışmaların odak noktası haline gelen Konak Tünelleri’yle ilgili yargıdan flaş bir karar daha çıktı. Jeolojik zemin etütleri, planları ve ÇED raporu olmaksızın yapımına başlanan ve art arda gelen keşif artışları ile maliyeti katlanarak artan tünel projesiyle ilgili son yargı engeli de ortadan kalktı. Geçtiğimiz aylarda TMMOB Şehir Plancıları Odası’nın SİT kurulu kararlarına açtığı iptal davalarına olumsuz yanıt veren yargı, Konak Belediyesi’nin tünele verilen ÇED muafiyetine yönelik açtığı davayı da reddetti.

TÜNELLE İLGİLİ TÜM DAVALARDAN RET KARAR ÇIKTI

Zemin etüdü, planı ve ÇED raporu olmaksızın başlayan, temyiz süreci devam etmesine rağmen yargının da açılan tüm davalarda ret kararı verdiği tartışmalı Konak Tünelleri projesinin önünde hukuksal olarak tüm engeller kalktı. Kentteki meslek örgütlerinin bilimsel veriler ışığında karşı çıktığı, keşif artışları nedeniyle kamu zararı oluşturduğu ve “kaçak tünel” olarak nitelediği projeyle ilgili Konak Belediyesi’nin Ulaştırma, Denizcilik, Haberleşme Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine açtığı davalarda yargı son sözünü söyledi. SİT alanları ve yerleşim bölgeleri üzerine inşa edilen bin 600 metrelik tünel projesiyle ilgili olarak belediyenin açtığı iki ayrı davayı karara bağlayan İzmir 2’inci İdare Mahkemesi, tünellere verilen ÇED muafiyetinin de devam ettiğine karar verdi.


 
 ÇED MUAFİYETİ HUKUKA UYGUN BULUNDU

Konak Belediyesi’nin 6 Ağustos 2014 tarihinde ilçe sınırları içerisinde inşasına başlanan ve Konak Tünelleri olarak bilinen Konak-Yeşildere Bağlantı Yolları Projesi’nin, Çeşme Otoyolu Projesi’nin revizyonu olarak adlandırılan kısmının olduğu söz konusu alanda eski kent dokusu bulunduğu, bölgedeki arkeolojik buluntu, tescilli eserler, tarihi yapılar, antik kent kalıntılarının yer aldığı gerekçesi ile “ÇED gerekli değildir” kararının iptali yönündeki talebini inceleyen mahkemenin verdiği karar adeta şok etkisi yarattı.

HEM SİT ALANI, HEM DE “ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın projenin İzmir-Urla-Çeşme Otoyolu Projesi kapsamında kaldığını belirterek, 1985 yılında yatırım programına alınan tünel projesinin yeni ÇED süreci dışında kaldığını ve söz konusu proje için daha önce verilen muafiyetin devam ettiğine dair kararını da haklı bulan mahkeme, ayrıca tünelin çevre kanununa uygun olduğuna hükmetti.

BELEDİYE TEMYİZE GİTTİ

Belediyenin Çevresel Etki Değerlendirmesi muafiyetinin iptali istemi ile iki ayrı bakanlık aleyhine açtığı davada, hukuka aykırılık görmeyen ve “ÇED gerekli değildir” hükmünün devamına karar veren mahkeme davayı oybirliği ile reddetti. İdare Mahkemesi’nin bu yanıtı ile birlikte tünel yapımı devam aynen devam edecek ve yeni bir ÇED süreci başlamayacak. Karar sonrası değerlendirme yapan belediye yönetimi ise, Danıştay’a itiraz ederek davayı temyize taşıma kararı aldı.  


 
PEKDAŞ’TAN SERT TEPKİ: YAPARIZ DEDİLER VE YAPTILAR
Diğer yandan, gelişmelerle ilgili açıklama yapan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, yargıdan gelen karara tepki göstererek, “Hiçbir şey yapmadan tünel inşa edildi. Şehre etkisi nedir, kente neler getirir, nasıl bir yoğunluk getirir, faydası var mı yok mu, ÇED raporu alınmadı, bunların hiçbirini yapmadılar. Tünel açıldığında şehrin trafiğine bir kaos getirecek, bunu da İzmirli takdir edecek. Sonuçta yaptılar. Biz yaparız dediler ve yaptılar... Ne kamuoyunu dinlediler, ne hukuk tanıdılar… Kaç paraya yapıldı onu bile bilmiyoruz… Bu kadar anti-demokratik bir şey olamaz. Tünel orada adeta bir kara delik… Bu tünel İzmir’in karar lekesidir” dedi.
 
VATANDAŞA AYRI, TÜNELE AYRI…
Başkan Sema Pekdaş, konuyla ilgili incelemeleri sürdürdüklerini ve yeni bir hamlede bulunacaklarını belirterek, “Hukuksal anlamda ve planlama anlamında neler yapabiliriz değerlendireceğiz. Bu tünel koordinasyon ile yapılmalıydı. İhtiyaç var mı yok mu, İzmir’in diğer ihtiyaçları değerlendirilmeliydi. ÇED davamız reddedildi. Bir kanun çıkarttılar, kanunda 1993’ten önce planlanan projeler, yani ÇED kanunu çıkmadan önceki projeler süreçten muaftır diyor. Mahkeme proje ÇED sürecinden muaftır ve dava açılamaz dedi. Bu proje Çeşme Otoyolu Projesi’ne dahildir dediler. Peki, o zamanki planlarda bu tünel var mıydı'” dedi ve tünel projesinin usule aykırı şekilde başladığını dile getirdi.
 

 
“BU KADAR AYMAZLIK OLMAZ”
Pekdaş, hukukçu gözü ile yaptığı değerlendirmede tünele verilen ÇED muafiyetinin çifte standart örneği olduğunu söyledi ve çıkan sonucu doğru bulmadığını belirterek şunları kaydetti: “Kaldı ki, vatandaş bir yerde inşaat yapmak için bizden ruhsat istiyor. Müracaat ediyor, ruhsat alıyor. İki yıl içerisinde başlamazsa ve beş yıl içerisinde bitirmezse, biz bu ruhsatı iptal ediyoruz. Ruhsat yenileniyor. Bu proje için verilen ruhsat 25-30 yıl geçerli m? 30 yılda Türkiye değişti, dünya değişti.. Türkiye’de depremler oldu, yeni imar kanunu ve yeni, uygulamalar çıktı. İnşaatlar yapılırken yeni şartlar getirildi. Tüm bunların hiçbirine yapmaksızın, siz 80’li yıllarda aldığınız bu hakkı hadi kullanın denilebilir m? Biz sade vatandaşın bir basit ruhsatını bile süresinde yapmadı diye iptal ediyoruz. Koca bir tünel yapıyorsunuz… Kentin ortasında 1,5 kilometre….Bu kadar aymazlık olmaz. Ama bunu İzmirliler takdir edecek…”
 
“TÜNELE ÖZEL” YASA ÇIKARTILMIŞTI
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan torba yasa kapsamında tünel projesini de yakından ilgilendiren değişiklikle birlikte, kamu yararı adı altında yerleşim bölgelerinde yapılacak her türlü, tünel, metro, raylı sistem, köprü, teleferik gibi projelerin önü açılmış ve kamulaştırma engeli de ortadan kaldırılmıştı. Temmuz ayında itirazlar sonrasında Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen yasal düzenlemenin yeniden yürürlüğe konmasıyla birlikte, İzmir’de Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Bölge Müdürlüğü ortaklığı ile yapımı devam eden Konak Tünelleri Projesi’ni de doğrudan etkileyecek. Özellikle yaz ayları boyunca tünelin Konak aksı üzerinde yer alan Damlacık ve Beştepeler bölgesinde yaşayan vatandaşların mülkiyet hakları için direndiği, yerel idare, sivil toplum örgütleri ve halkın da dahil olduğu tartışmada, meslek odalarının bilimsel gerekçelerle açtığı birçok davaya konu olan tüneller nedeniyle yüzlerce vatandaş mağdur olmuş, tarihi bölgede yaşayan mülkiyet sahipleri evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Yapılan yasal düzenleme ile Mayıs ayında tamamlanması beklenen Konak Tünelleri’ne karşı mağdur vatandaşların olası tazminat talepleri ortadan kaldırırken, yasaya eklenen yeni maddeler  ise tünele karşı açılacak davaların ve yeni bir yargı mücadelesinin de önüne geçmişti. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası