Ege Postası
Geri

Konak Tünelleri'ne tepki dinmek bilmiyor

​2013 yılında yapımına başlanan AK Parti’nin “çılgın projesi” Konak Tünelleri’ne dair halkın tepkisi giderek artarken, devam eden yargı sürecinde de önemli gelişmeler yaşanıyor. Ulaştırma Bakanlığı tarafından Yeşildere-Konak aksını birleştirmek üzere yapımına başlanan projeye son olarak Damlacık semti sakinlerinin ardından meslek odalarından da geniş çaplı tepki geldi. Projeye “kaçak inşaat” benzetmesi yapan Şehir Plancıları Odası, şehircilik ilkelerine aykırı olduğunu savunduğu tünel inşaatının ardındaki sır perdesini kamuoyunu dikkatine sundu.
Konak Tünelleri'ne tepki dinmek bilmiyor
Haberler / İzmir
29 Mayıs 2014 Perşembe 13:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- 100 yıllık geçmişe sahip Damlacık semtini tarihin tozlu sayfalarına gömecek olan Konak Tünelleri Projesi, mahalle sakinlerinin yanı sıra, siyasi parti temsilcileri ve kente yön veren kanaat önderlerinin de gündeminde baş sıraya oturdu. Son günlerde yaşanan gelişmeler üzerinde çeşitli açıklamalarda bulunan meslek odalarının projeye dair sunduğu itirazlar önemli detayların da gün yüzüne çıkmasını sağlarken, bazı önemli soru işaretlerini de beraberinde getirdi.
 
ŞEHİR PLANCILARINDAN İKİ AYRI İPTAL DAVASI
Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü ortaklığında Buca İle Konak arasında devam eden Konak Tünelleri Projesi mağdur yaratmaya devam ediyor. Son günlerde acil kamulaştırma dedikoduları ile sıkça gündeme gelen ve tünelin Konak çıkışında yer alan Damlacık semtindeki Sümer Mahallesi, Namık Kemal Mahallesi, Kemal Reis Mahallesi ve Fatih Mahallesi’nin geleceğini tehdit eden tünel inşaatı vatandaşı da “tünel mağduru” yaptı. Yapımına iki yıl önce başlanan ve 2015 başında tamamlanması planlanan hükümetin 35 projesinden Konak Tünelleri, tüm itirazlara rağmen hızla ilerliyor. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, geçtiğimiz yıl içerisinde tünel inşaatına onay veren Koruma Kurulu kararına karşı ve resmi işlem ile plan değişikliği yapılmadan inşaata başlandığı gerekçesiyle projenin tamamına yönelik iptal davası açılmıştı. Meslek odasının koruma kurulu kararı hakkında yargıya sunduğu yürütmeyi durdurma talebi, mahkeme tarafından reddedilirken, temyiz sürecinde olan davaya rağmen tünel yapım işinin 2015 yılının başında bitirilmesi planlanıyor.



YARGI, MESLEK ODASININ TALEPLERİNİ REDDETTİ
Şehir plancıları 2,5 kilometrelik iki ayrı tünelden oluşan ve toplam maliyeti 150 milyon TL’yi bulan projenin, Ulaşım Ana Planı’nda ve yürürlükteki nazım imar planlarında yer almadığını belirterek, siyasi bir manevra olduğunu ileri sürmüş ve projenin iptali için 2013 yılında yargıya gitmişti. İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun projeye verdiği onay kararına yürütmesinin durdurulması ve takiben iptali için itiraz eden TMMOB Şehir Plancıları Odası, Çevre ve  Şehircilik Bakanlığı aleyhine de plan değişikliğinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle İzmir 1’inci İdare Mahkemesi’ne giderek davacı olmuştu. Proje hakkında meslek odalarının görüşünün alınmadığının altını çizen şehir plancıları, Konak Tünelleri’nin bilimsel temele oturmadan hayata geçirilen bir seçim vaadi olduğu, plan değişikliğinin imar kanununa ve mevzuata aykırı olduğu, şehircilik esaslarının ve çevresel etkilerin göz ardı edildiği, ulaşım ve ulaşım planlaması açısından sakıncalı olduğu, UKOME incelemesine sunulmadığı, araç ve yaya trafiğinde ciddi sıkıntılar doğuracağı gibi toplam 8 ayrı gerekçeyle yargıya giden meslek odası, işlemin telafisi güç zararlar doğurabileceğini belirterek projenin iptal edilmesini talep etmişti.
 
MAHKEME “MESNETSİZ” VE “HAKSIZ” DEDİ
Talepleri inceleyen Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi, geçtiğimiz Temmuz ayında yargı konusu planların ve alınan kurur kararlarının içerik bakımından uygun olduğuna kanaat getirerek, itirazları reddetmiş ve dava giderlerinin de meslek odası üzerinde bırakılmasına karar vermişti. Askı süresi içerisinde İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve vatandaşlardan gelen itirazların uygun bulunmadığının da belirtildiği mahkeme kararında, davacı Şehir Plancıları Odası’nın yasal süreç içerisinde itirazda bulunmadığı gerekçesiyle dava usul bakımından da reddedilmişti. Konak-Yeşildere bağlantı yolu olarak da bilinen projenin imar planları için belirtilen son itiraz tarihinin 4 gün sonrasında mahkemeye gidildiği gerekçesiyle davanın süre aşımına uğradığını belirten İdare Mahkemesi,  dava konusu itirazların esasen haksız ve mesnetsiz olduğuna kanaat getirmişti. Tüm bu gelişmelere karşın itirazlarını yineleyen meslek odası ise temyize gitmişti. Odanın yaklaşık bir yıl önce planın tamamına yönelik açtığı iptal davası da devam ediyor. Davada henüz bir gelişme yaşanmazken, herhangi bir bilirkişi işlemi, ya da inceleme yapılmadı.
 
ŞEHİR PLANCILARINDAN “KAÇAK İNŞAAT” BENZETMESİ
Yargı sürecinin devam ettiğini hatırlatarak tünel projesine dair meslek odalarının itirazları ve dava süreci hakkında açıklamada bulunan TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, “Ne yazık ki davalar devam etmesine rağmen, kaçak bir inşaat olarak başlayan Konak Tüneli inşaatı sebebiyle, kentin merkezinde yer alan ve artık yayalaştırmanın ön görülmesi gereken bir alan araç trafiğine teslim ediliyor. Aynı zamanda  arkeolojik sit alanından geçen bu hattın inşaat esnasında ne gibi eserlerle karşılaşıldığına dair hiçbir bilgi verilmiyor, gelişmeler kamuyla paylaşılmıyor. Sonuç olarak, arkeolojik sit alanını delen bir tünele imza atılmış durumda. Tünelle ilgili olarak mahkemeye sunduğumuz yürütmeyi durdurma talebimiz de reddedilmişti. Bu talebimiz mahkeme tarafından dikkate alınsaydı, inşaatın durdurulabilirdi. Ret kararına dair itirazlarımızı da mahkemeye sunduk ancak bu taleplerimize de henüz yanıt alamadık” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası