Ege Postası
Geri

Konak'ta TİS krizi patlak verdi: Bin 500 işçi greve çıktı

Konak Belediyesi'nde devam eden Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev başladı. Belediyede çalışan yaklaşık 1500 işçi bu gece itibariyle üretim yapmayı durdururken ilçede başta temizlik olmak üzere belediye hizmetleri aksamaya başladı. Konak Belediyesi tarafından yapılan açıklamada "Teklifimiz, sendika tarafından yeterli bulunmamıştır. Gerçek dışı rakamlarla verilen sözler, birkaç ay sonra maaş ödeyemeyen bir belediye tablosu yaratacak ve bu da en başta çalışanlarımızın mağduriyetine neden olacaktır. Sendikanın aldığı grev kararı doğrultusunda, 7 Mayıs 2025 tarihinden itibaren (bugün), başta temizlik olmak üzere belediyemiz bazı hizmetlerinde aksamalar yaşanabilecektir. Bu nedenle ortaya çıkacak sıkıntılardan ötürü şimdiden üzüntü duyduğumuzu belirtmek isteriz." denildi.
Konak'ta TİS krizi patlak verdi: Bin 500 işçi greve çıktı
Haberler / Yerel Yönetimler
7 Mayıs 2025 Çarşamba 09:48
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI / DHA-  Konak Belediyesi'nin şirketlerinden MER-BEL'de örgütlü Genel İş İzmir 5 No'lu Şube ile belediye adına Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasındaki Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri devam ederken uzlaşıya varılmadığı için 2 Mayıs'ta tam gün iş bırakma eylemi yapılmıştı. Bugün itibariyle TİS görüşmelerinde yeniden uzlaşıya varılamaması üzerine çalışanlar grev kararı alındı.

Greve başlanması ile ilçede, başta çöp toplama olmak üzere tüm hizmetler aksamaya başladı. Belediye'den son olarak yemek, yakacak, bayram ücreti ve gıda yardımı içinde olmak üzere yüzde 31 zam teklif edildi. Ancak sendika en düşük işçi maaşının 52 bin 900 TL olarak belirlendiği bu teklifi yetersiz bulmuştu. Dün saat 00.00’a kadar süre vermişti. Ancak taraflar arası anlaşma sağlanamamasıyla bugün itibarıyla grev başladı.

Belediye binası önünde toplanan çalışanlar adına basın açıklaması yapan DİSK/Genel İş İzmir 5 No'lu Şube Başkanı Savaş Aras, “Konak Belediyesi MER-BEL Şirketi'nde sendikamızın, yaklaşık 1500 işçi için yürüttüğü toplu iş sözleşmesi görüşmeleri aralık ayında başlamış olup bugün itibari ile masada anlaşma sağlanamayınca greve çıkılmıştır. Emeğinden başka geçim kaynağı olmayan biz işçilerin 2 yılda bir yapılan toplu sözleşmeler ile yaşamını idame ettirecek ücretleri talep etmekten başka bir isteği olmamıştır" dedi.

'KONAK BELEDİYESİNİN TEMEL HİZMETLERİNİN HER YERİNDEYİZ'

MER-BEL emekçilerinin 11'inci dönem toplu sözleşme yapan işçileri olduklarını belirten Aras, "Bu işyerinde doğumdan ölüme, kentin temizliğinden, parkından asfaltından kaldırımından, binalardaki hizmetinden sorumlu işçileriz. Konak Belediyesi'nin temel hizmetlerinin her yerindeyiz. Toplu sözleşme görüşmeleri daha başlamadan hazırladığımız taslakta bile 11. dönem toplu sözleşme yapan bir işyeri sorumluluğu ile hareket edip, sunduğumuz taslak ile toplu sözleşmenin masada bitmesi için ilk irade beyanımızı yaklaşık 5 ay önce ortaya koymamıza rağmen İşveren Sendikası SODEMSEN ve Konak Belediyesi karar vericileri bizim hassasiyetimiz ile hareket etmemesinden ötürü bu grev gerçekleşmiştir. MER-BEL işçileri olarak ücretlerimizi almakta zorlansak da yaşamlarımızda aksamalara sebep olsa da biz evimiz gibi gördüğümüz Konak' da ne hizmet etmekten geri durduk ne de bir an olsun sorumluluktan kaçıp mazeretlere sığındık. Ama bunun karşılığında her seferinde 'Ekonomik kriz var, ücretleri ödeyemeyiz. Bunu yapmayı istemeyiz ama çok zor durumda kalırsak da personel eksilmeye gideriz' denen dönemlerden geçmekteyiz. En küçük bir buhranda ilk etapta hakları görmezden gelinen ya da ilk gözden çıkarılacak emekçiler olmayacağız" diye konuştu.

'MÜZAKEREYE AÇIĞIZ'

Konak'ın İzmir'in gün içinde en yoğun nüfus hareketinin yaşandığı ilçe olduğunu söyleyen Aras, şöyle devam etti: "Onca araç ve gereç eksikliğine rağmen fiziksel olarak çalışma koşullarının çok düzensiz olduğu binalarda bile hizmet üreten biz MER-BEL emekçileri bu sözleşme sürecinin buraya gelmesinin ve sonucunun grev olmasının sebebi değiliz. 10 dönemdir ilmek ilmek örülmüş toplu sözleşmeden kazandığımız haklarımız hem koruyup hem 11'inci dönemde geliştirmekten başka bir talebimiz olmamasına rağmen çalıştığımız kentte bizimle aynı toplu sözleşme geçmişine sahip iş yerlerinde biten oranlar belli iken yine çözümsüzlüğü seçen SODEMSEN ve Konak Belediyesi karar vericileri olmuştur. Buradan sesleniyoruz hala çok geç değil, taleplerimiz ortada çözüm iradesi sizlerde. MER-BEL Emekçileri günlerdir çektiği grev halayını sözleşme halayına da çevirmeyi bilir. Konak'ta İzmir'de daha fazla hizmetlerin aksamasına sebep olmak istemiyorsanız biz hala müzakereye açığız."

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA

Konak Belediyesi tarafından bugün yapılan açıklamada gerçek dışı rakamlar için söz verilmesinin yarın işçilerin mağdur olmasıyla sonuçlanacağı belirtildi. 

Belediyenin açıklaması şu şekilde; 

"Konak’ta her sabah bu kenti birlikte uyandırıyor, birlikte güzelleştiriyoruz. Emekçilerimizin alın terine, üretkenliğine ve sendikal mücadele hakkına duyduğumuz saygı, belediyemizin temel ilkelerindendir.

Bu anlayışımız doğrultusunda Konak Belediyesi Merbel A.Ş. bünyesinde çalışan emekçilerimizin örgütlü olduğu DİSK Genel İş 5 Nolu Şube ile yürüttüğümüz 11. Dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri ne yazık ki anlaşmazlıkla sonuçlanmıştır.

Belediyemiz, mevcut ekonomik koşullar ve bütçe imkanları çerçevesinde, çalışanlarımızın haklarını korumak ve yaşam standartlarını iyileştirmek amacıyla azami çabayı göstermiştir.

Görüşmeler süresince, 66 yevmiye ikramiye ve 8 bin 100 TL gıda kartı gibi ek haklar dahil en düşük maaşın 52 bin 900 TL’ye, en yüksek maaşın ise 69 bin 600 TL'ye yükseltilmesi teklifimiz, sendika tarafından yeterli bulunmamıştır.

Konak Belediyesi, bugünü kurtaran ama yarını tehlikeye atan hiçbir adımı doğru bulmamaktadır. Üstelik gerçek dışı rakamlarla verilen sözler, birkaç ay sonra maaş ödeyemeyen bir belediye tablosu yaratacak ve bu da en başta çalışanlarımızın mağduriyetine neden olacaktır.

Biz istiyoruz ki bu kentin emekçileri, her ay düzenli, güvenilir ve sürdürülebilir bir gelir sistemine sahip olsun.

Değerli Komşularımız,

Sendikanın aldığı grev kararı doğrultusunda, 7 Mayıs 2025 tarihinden itibaren (bugün), başta temizlik olmak üzere belediyemiz bazı hizmetlerinde aksamalar yaşanabilecektir. Bu nedenle ortaya çıkacak sıkıntılardan ötürü şimdiden üzüntü duyduğumuzu belirtmek isteriz.

Sizlerden ricamız, bu geçici süreçte çevre ve insan sağlığının korunması amacıyla kağıt, plastik, cam gibi evsel atıklarınızı ayrıştırmanız; mümkün olduğunca sokağa çöp bırakmamanızdır. Sabrınıza ve anlayışınıza teşekkür ederiz.

Konak Belediyesi olarak çalışanlarımızın emeğine ve haklarına duyduğumuz saygı anlayışı çerçevesinde, diyalog ve müzakere yoluyla çözüm arayışımızı sürdürmeye; tüm Konaklıların çıkarı doğrultusunda çalışmaya devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz."

 

Konak Belediyesi çalışanları greve başladı: İlçede çöp yığınları oluştu
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Ege Postası