Ege Postası
Geri

Kordon'da işgaliye çıkmazı: Zam mı, indirim mi'

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaz aylarında yetkiyi Konak Belediyesi’ne bıraktığı Kordon’da işgaliye çıkmazı yaşanıyor. İlçe belediyesinin sorumluluğuna geçen bölgede işgaliye ücretlerinin yükselmesi iş yeri sahiplerini isyan ettirirken, esnafın indirim talepleri belediye meclisine taşındı. Kordon'da işgaliye çıkmazı
Kordon'da işgaliye çıkmazı: Zam mı, indirim mi'
Haberler / Yerel Yönetimler
7 Aralık 2015 Pazartesi 19:25
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş idaresinde gerçekleşen Aralık ayının ilk meclis oturumunda esnaf talepleri başlıca gündem maddesi oldu. Eylül ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yetki devri yaptığı alanlar arasında yer alan Kordon’da esnafın işgaliye bedelleri için istediği indirim çeşitli tartışmalara yol açtı. Büyükşehir Belediyesi’nin 90 kuruş olarak belirlediği metrekare başına alınan işgaliye ücretlerini ilçe belediyesinin 1 liraya yükseltmesi krize yol açarken, iş yeri sahipleri söz konusu fiyatın 50 kuruşa indirilmesini istedi. Konu önümüzdeki günlerde belediye meclisinde karara bağlanarak, ilçe geneline yönelik düzenlemeye gidilecek.
 


 
PEKDAŞ: EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI  
Esnaftan gelen talepleri yorumlayan Başkan Sema Pekdaş, son değişiklik sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden devraldıkları yetki doğrultusunda 90 kuruş olan birim metrekare ücretlerini eşitlik ilkesi gereği 1 liraya çıkarttıklarını söyledi. Pekdaş, “Biz her yerden 1 lira alırken, Kordon gibi ekonomik anlamda canlı olan bir yerden yarısını alamayız. Kamuya ait yolları işgal eden işletmelerden, halkın bu sabrına karşılık bu tutarı almamız doğru değil” şeklinde konuştu.


 
“YETKİ BAKANLAR KURULU’NDA”
Konuyla ilgili teknik açıklamalarda bulunan Başkan Yardımcısı Sinan Toygun, belediye meclisin konu hakkında karar alma yetkisinin bulunmadığını ve işgaliye ücretlerinde tarifeyi belirleme yetkisinin ise Bakanlar Kurulu kararları ve kanunlar ile sınırlandırıldığını dile getirdi. Toygun, 2013 yılında belirlenen ücret tarifesinin yeni düzenleme çıkartılana dek uygulanmaya devam edebileceğini dile getirdi.
 
ŞANLI’DAN YÜZDE 50 İNDİRİM TALEBİ
AK Parti Grup Başkanvekili Ömür Şanlı ise, işgaliye ücretlerinin Konak sınırlarının tamamında 50 kuruş olmasını istediklerini kaydetti ve “Bakanlar Kurulu alt ve üst limitlerini belirler. Tutarı belirleme yetkisi belediye meclisindedir” diyerek esnaf adına indirim talep etti.
 


CHP’DEN ŞARTLI DESTEK
CHP Grup Başkanvekili Ahmet Karadağ, “Esnafın lehine olacak her türlü karara varız” diyerek “Ülke ekonomisi hükümetin işidir. Önce bu belirsizliğin ortadan kalkması gerekir. Sadece Kordon’da böyle olacaksa bu düzenlemeye karşıyız. Konak ilçesindeki tüm esnaflara yönelik iyileştirmeye CHP grubu olarak olumlu bakıyoruz” şeklinde konuştu. Konu ilgili komisyonlarca görüşüldükten sonra önümüzdeki günlerde karara bağlanacak.
 
PEKDAŞ’TAN “BİT PAZARI” AÇIKLAMASI: EMNİYET’İN GÖREVİ
Pekdaş, oturumun sonunda son günlerde başlıca tartışma konusu olan ve yoğun şikayet alan Yeşildere’deki kaçak bit pazarı ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. Pekdaş, söz konusu alanının belediye yetkisinde bulunmadığının altını çizerek, “8 bin metrekare alanda yeni bit pazarı kurduk. Ancak, buradaki esnafın bir kısmı Yeşildere’de bir özel mülkiyet alanını mülk sahibinden kiralayarak burada tezgah açmaya başladı. Mal sahibi de esnaftan para toplayarak yerini kiraya veriyor. Orada belediye tarafından yapılmış hiçbir bir çalışma yoktur. Burayı özel şahıstan kiralayan kimselerin bit pazarı ilan etmeleri söz konusu. Bu konu belediyemizle ilgili değil. Asayişle ilgili bir konu. Bu konuda emniyetten bir çalışma bekliyoruz. Biz bit pazarını Halkapınar’daki yeni yerine taşırken, esnaf ile birlikte emniyet müdürlüğünden yardım talep ettik. Yeşildere ile bizim bir ilgimiz yok. Bu konu bir asayiş problemi, emniyeti göreve davet ediyoruz. Ben zabıtamı kahraman gibi oraya süremem. Burada görev emniyet müdürlüğündedir. Bu bizim tek başımıza yapabileceğimiz bir iş değil” dedi ve emniyet birimlerini göreve davet etti. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası