Ege Postası
Geri

Köy cami avlusunda 9 yıldır imece usulüyle iftar açıyorlar

Birlik ve beraberliğin doruklara çıktığı Ramazan ayında birçok yerde toplu oruçlar açılıyor. Eskişehir Seyitgazi Karaören köylüleri 9 yıldan beri iftarlarını, cami avlusunda hazırladıkları sofrada açıyor. Ramazan'da 30 gün boyunca...
Köy cami avlusunda 9 yıldır imece usulüyle iftar açıyorlar
Haberler / Güncel
4 Ağustos 2013 Pazar 14:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Birlik ve beraberliğin doruklara çıktığı Ramazan ayında birçok yerde toplu oruçlar açılıyor. Eskişehir Seyitgazi Karaören köylüleri 9 yıldan beri iftarlarını, cami avlusunda hazırladıkları sofrada açıyor. Ramazan'da 30 gün boyunca devam eden bu etkinlikte her gün bir köylü iftarın masrafını karşılıyor.

Ayrıca, köyün girişine 'iftar yemeği verilir' levhasını asan köy halkı, yoldan geçen yolculara da ikramda bulunuyor. Günlük 600 kişi sevgi, hoşgörü, birlik ve beraberliğin konuşulduğu bu iftar sofrasından nasibini alıyor. Almanya'dan emekli İrfan Özdemir’in fikriyle ortaya çıkan bu güzel gelenek, köylüler arasında birlik ve beraberliğin artmasına da büyük katkı sunuyor.

Karaören köyünde 9 yıldan bu yana süren birlikte iftar açma geleneği büyük ilgi görüyor. Bu güzel çalışma için Ramazan öncesinde çalışmalar başlıyor. Önce Ramazan boyunca verilecek yemek menüsü çıkarılıyor. Ardından ailelerin isimleri, hangi gün yemek vereceği listeleniyor. Sonrasında liste köylülere ilan ediliyor. Ramazan'ın başlamasıyla birlikte iftar vermek için sırası gelen aile, o gün öğleden itibaren yemekleri hazırlamaya başlıyor. İftara dakikalar kala yapılan anonsla birlikte köylüler iftar için yemek sırasına giriyor. Sonrasında genci, yaşlısı bütün köy halkı orucunu, cami avlusuna kurulan aynı iftar sofrasında açıyor. İftar sonrasında yapılan duanın akabinde çay yudumlanıyor, teravih namazı kılınıyor. Köyün imamı, dua sonrasında ertesi günkü menüyü ve yemeği verecek aileyi herkese duyuruyor.

Köy Muhtarı Ramazan Topal, topluca iftar geleneğini 9 yıldan bu yana kesintisiz olarak sürdürdüklerini söyledi. İftar yemeğinin köylüler tarafından imece usulü verildiğini aktaran Muhtar Topal, "Bu yemeklerimiz imece usulü veriliyor. Günlük 500-600 kişilikte yemeğimiz çıkıyor. Gelen herkese kapımız açık." diye konuştu. İftarın köy camiinin alt kısmında verildiğini belirten Muhtar Topal, "Hep birlik beraberlik içinde, sevinç içinde iftarlarımızı açıyoruz. Bu birlik ve beraberlik oluşturuyor." dedi.

Karaören köyünde toplu iftar yapılması fikrini ortaya atan, Almanya'dan emekli olan İrfan Özdemir. Almanya'da toplu iftarlar yaptıklarını aktaran Özdemir, emekli olduktan sonra Almanya'da yaptıkları bu çalışmayı köylerinde de yapmayı düşündüğünü ve bunu köylülerle paylaştığını kaydetti. Bu fikrin kabul görmesinin ardından 9 yıldan bu yana iftarlarını köyde topluca imece usulüyle yaptıklarını belirten Özdemir, "Almanya'dan Türkiye'ye döndüğümüz zaman bu güzel çalışmayı köyde bir deneyelim dedim. Denedik, başarılı olduk. Köylümüz sağ olsunlar destek oldu bize. Bu yüzden 9 senedir devam ediyoruz. Çok mutluyuz, bu köyümüzde birlikteliği de artırdı." ifadesini kullandı.


YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası