Ege Postası
Geri

Küçük partilerin televizyon tartışması hararetli geçti

ALmanya'da ederal Başbakan Angela Merkel ve Sosyal Demokratların (SPD) başbakan adayı Peer Steinbrück’ün televizyon düellosundan sonra küçük partilerin birinci sıra adayları kozlarını paylaştı.Yeşiller Partisi’nden Jürgen Trittin, Hür...
Küçük partilerin televizyon tartışması hararetli geçti
Haberler / Dünya
4 Eylül 2013 Çarşamba 11:25
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ALmanya'da ederal Başbakan Angela Merkel ve Sosyal Demokratların (SPD) başbakan adayı Peer Steinbrück’ün televizyon düellosundan sonra küçük partilerin birinci sıra adayları kozlarını paylaştı.

Yeşiller Partisi’nden Jürgen Trittin, Hür Demokrat Parti’den (FDP) Rainer Brüderle ve Sol Parti’den Groger Gysi’nin katıldığı tartışma programı Merkel-Stinbrück düellosundan daha heyecanlı ve içerikli geçti.

Parti programlarının konuşulduğu küçük düellonun sonunda SPD, Yeşiller ve Sol Parti koalisyonu ile SPD (kırmızı), Yeşiller (yeşil) ve FDP’nin (sarı) olası bir 'trafik lambası' koalisyonunun mümkün görünmediği sonucu ortaya çıktı.

Almanya’nın ekonomisinin iyi olduğunu söyleyen Yeşiller’in adayı Jürgen Trittin, “Fakat insanların durumu hiç iyi değil.” dedi.

Sol Parti adayı Gysi ise yasal olarak asgari ücret uygulaması talep ederken, Avrupa’daki asgari ücret uygulamasının en az olduğu ülkenin Almanya olduğunu belirtti.

FDP’li aday Brüderle ise “Her şeyi kötü gösterebiliriz. Muhalefetin talep ettiği genel bir asgari ücret uygulaması ekonomik olarak mümkün değil.” dedi.

İngiltere ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde uzun zamandır asgari ücret uygulaması olduğuna dikkat çeken Trittin, Almanya’da kuaförün 4,5 Euro’ya saç kestiğini devletin de insanların yaşam standartlarını yükseltmek için milyarlarca Euro para harcadığını söyledi.

Sol Partili Gysi, emeklilik konusunda birlik isterken, insanların yüzde 40’ının düzenli çalışamadıkları için emekli kasasına yeterli primi yatıramadıklarını kaydetti.

Trittin çözüm olarak insanların gelirlerinin yükseltilmesiyle emekliliklerinin denkleştirilebileceğini iddia etti. Yeşiller’in vergi politikasının orta sınıfa zarar vereceğini ileri süren Gysi’ye karşı partisinin politikasını savunan Trittin, “Aksine vergiden muaf gelir miktarının yükseltilmesiyle net gelir artacak. Çok kazananlardan alınan vergi yüzde 5 ila 7 arasında yükseltilecek” dedi. Almanya’nın iklimin korunması konusunda dünyaya örnek olduğunu, fakat son yıllarda bunun değiştiğini söyleyen Trittin, ekolojik enerji vergisinde hükümetin büyük ortağı Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) ve FDP’yi doğru politikalar yürütmemekle suçladı.

Sol Partili Gysi de her hane başına 300 ve kişi başına da 200 kilovatsaat ücretsiz elektrik verilmesi gerektiğini ifade etti.

SEÇİM ÖNCESİ MECLİS’TE SON TARTIŞMA YAPILDI

Federal seçim öncesi Başbakan Merkel ile SPD’nin başbakan adayı Steinbrück son defa Federal Meclis’te karşı karşıya geldi. Steinbrück, “Çok iyi bir dört yıl yaşadık” diyen Merkel’e “Almanya’yı değerinin altında yönetiyorsun” eleştirisinde bulundu.

Ekonomilerinin iyi durumda olduğunu ve işsiz sayısının düşük ve çalışan sayısının arttığını söyleyen Merkel, çocuk bakım çalışmalarından övgüyle bahsetti. Yenilenebilir enerji konusunda reform yapmak istediğini kaydeden Merkel, Suriye politikasında Rusya ve Çin’i eleştirdi. Berlin-Hellersdorf Mülteci Kampı’nda kalanlara yönelik düşmanlığa da değinen başbakan, “Ülkelerinde iç savaş ve siyasi takipler nedeniyle travma yaşayan insanlara karşı yapılanlar utanç vericidir.” dedi.

Merkel’in konuşmasında devamlı “Biz yapacağız” dediğini hatırlatan Steinbrück de “Sayın Merkel geçtiğimiz dört yılda ülkeyi kim yönetti'” sorusunu yöneltti. Merkel’in Euro krizi politikasını eleştiren SPD’li aday, Yunanistan’a dayatılan tasarruf paketinin diğer ülkelerdeki kalkınmayı engellediğini iddia etti. CDU-FDP hükümeti döneminde çalışma piyasanın kötüleştiğini ve insanların gelirlerinde dengenin kaybolduğunu söyleyen Steinbrück, Almanya’nın yeni bir hükümetle yeniden başlangıca ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası