Ülke genelinde kuduz vakalarındaki artış dikkat çekiyor. Bu vakaların son örneği Urfa Siverek’te yaşandı. Köpeği tarafından ısırılan mimar Lütfü Seray, kuduz teşhisi konulmasının ardından tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Urfa Tabip Odası, kent genelinde artan kuduz vakalarına dikkat çekerek, Urfa'nın başka bölgelerinde de kuduz şüpheli temas vakalarının ortaya çıktığını belirtti. Açıklamada, “Pek çok hayvan kaynaklı (zoonoz) hastalık gibi kuduz hastalığının önlenmesi, insan ve hayvan sağlığının birlikte ele alınmasını gerektiren bir durumdur” denildi.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, BirGün’e yaptığı açıklamada, kuduz vakalarının ölüme sebebiyet verebileceğini söyleyerek, aşının önemine dikkat çekti. Şenol, şunları söyledi:
Vakaya yönelik yetkililerden açıklama yapılmadı fakat Urfa Tabip Odası’ndan yapılan açıklamada, bölgede başka kuduz vakalarının da olabileceği söylendi. Bölgede büyükbaş hayvanları da ilgilendiren, yaban hayatından evcil hayvanlara intikal etmiş bir kuduz durumu var. Vakayı takip edenlerden aldığımız verilere göre, kendi köpeği 1 ay kadar önce kayboluyor ve geri döndüğünde onu aşılatmaya götürüyor. Aşısı yapılırken de ısırılıyor. Köpekte kuduz belirtileri çıkınca bir numune gönderiliyor. Kişi de bu arada oyalanmış oluyor. Kuduzun kuluçka süresi ortalama 3 ay kadardır ama ısırılma yerine göre bu süre değişebilir. Daha sonra 4 doz aşı yapılıyor. Benim uzman hekim olarak görüşüm, gecikmenin olduğu yönündedir. Gecikmeden dolayı da aşı ile oluşabilecek bağışıklık gelişmiyor.”
MERKEZLER ÇOK AZ
Kuduzun bir çevre sağlığı olduğunu kaydeden Şenol, “Başta hayvanlarının en az yüzde 70’inin kuduz için aşılanmış olması gerekiyor. Aşılarının da taze olması gerekiyor. Böyle bir vaka ortaya çıktığı zaman bölgedeki tüm evcil hayvanların sistematik olarak gözden geçirilmesi gerekiyor. Ayrıca aşı tedariki açısından öte, kuduz merkezlerinin sayısının çok az olduğunu belirtmek istiyorum” diye konuştu.
Kuduzun insanlar üzerinde evreleri olduğunu söyleyen Şenol, “Beyin dokusu iltihabının belirtileri agresif dönem, saldırgan dönem, sonra da komaya götüren bir dönem söz konusu. Temas sonrasında uygulanacak tedavilerle yüzde 100’e yakın önlenebilecek bir hastalık iken, önlemlerin alınmaması durumunda yüzde 100’e yakın ölüme neden olan bir hastalık” dedi.