Ege Postası
Geri

Kuru incir ve kuru üzüm borsada

İZMİR Ticaret Borsası'nda (İTB) kuru incir ve kuru üzüm için ilk ürün alım töreni düzenlendi. Bu yılın ilk ürünü olan kuru üzüm kilosu 105 liradan İTB, kuru incir ise 85 liradan Ege İhracatçı Birlikleri tarafından sembolik fiyatlarla satın alındı.
Kuru incir ve kuru üzüm borsada
Haberler / Ekonomi
26 Ağustos 2014 Salı 17:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ege Bölgesi'nin geleneksel ürünlerinden kuru incir ve kuru üzümde ilk ürün alımları için İzmir Ticaret Borsası'nda tören düzenlendi. Törene İzmir Valisi Mustafa Toprak, İTB Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan da katıldı. Törende konuşan İTB Başkanı Kestelli, 2013-2014 sezonunun, olumsuz iklim koşullarının etkisi ile kuru üzüm için sorunlu bir yıl olduğunu ve rekoltede bir gerileme yaşandığını söyledi. Ancak kuru incirde rekolte artışı beklendiğini dile getirdi. Kestelli, "Kısacası kuru üzüm açısından vasat geçen yıl, kuru incir açısından yüz güldürücü ve kese doldurucuydu" dedi. Kuru incirde toplamda 75 bin ton ihracat gerçekleştirildiğini ve 250 milyon dolar döviz geliri elde edildiğini söyleyen Kestelli, "Tamamlamak üzere olduğumuz 2013-2014 sezonunda kuru incir ve kuru üzüm ihracatı, bir önceki sezon ile hemen hemen aynı seviyede, 700 milyon dolar oldu. İki üründe de 2014-2015 sezonu hasadı başladı. Geleneksel rekolte tahmin çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Heyetlerimizin arazi çalışmaları sonucunda; kuru üzümde üretimin 328 bin tona yükselmesini, kuru incirde ise geçen sezon gerçekleşen rekoltenin bir miktar gerisinde 70 bin ton üretim bekleniyor" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ise İzmir'in tüm borsalara ağabeylik, öncülük yaptığını söyledi. Son zamanlarda üretici açısından iki sorun bulunduğunu belirten Aydoğan, "İlki çevre, ikincisi gıda. Çevre sorunu çözülmeden gıda sorunu çözülmez. Bize zamanında sanayileşelim dediler. Sanayileştik fakat şimdi de sanayileşmek için kesilen ağaçlara muhtacız. Tarımı ve hayvancılığı olmayan bir ülke ilerleyemez. Bunların yapılması için de doğaya ihtiyacımız var. O'na iyi bakalım" diye konuştu.

İzmir Valisi Mustafa Toprak, her iki ürünün de bölgenin önemli ihracat kalemleri arasında yer aldığını belirtti. Ege Bölgesi'nin tarım ürünlerinde önemli bir merkez olduğunu, İzmir'in de bu ürünler sayesinde tarih boyunca önemli liman kentleri arasında yer aldığını ifade eden Toprak, çekirdeksiz kuru üzün ve kuru incirin 700 milyon dolar değerinde ihracatının bulunduğunu hatırlattı. Ürüne daha fazla değer katarak satmak gerektiğini dile getiren Vali Toprak, "Başkaları bizden alıp, iyi bir ambalajla daha yüksek fiyata satıyor. İzmir bir üretim şehri, o üretimi kaliteli yapıyor. Ancak ürünlerin değerine baktığımızda sanki biraz işin hamallığını yapıyoruz. Bu kaliteli ürünü daha iyi ambalajlarla daha yüksek fiyata satmalıyız" dedi.

Konuşmaların ardından, Manisa Alaşehirli üretici Selim Şahin Yaman'ın getirdiği kuru üzümün 100 kilosu, açık arttırma sonucu, İzmir Ticaret Borsası tarafıdan, 105 TL sembolik kilo fiyatıyla satın alındı. Aydın Nazillili üretici Ali Durdu'nun getirdiği kuru incirin de 100 kilosu, Ege İhracatçılar Birlikleri tarafından 85 TL sembolik fiyatla satın alındı. Her iki üreticiye de ayrıca plaket verildi. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası