Ege Postası
Geri

Lavrov’un Türkiye ziyaretinde gündem ikili ilişkiler ve Suriye

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun talebi üzerine 17 Nisan’da İstanbul’a bir çalışma ziyareti gerçekleştirecek. Rusya ve Türkiye arasında ortak bakanlar kurulu gibi faaliyet gösteren Üst Düzey...
Lavrov’un Türkiye ziyaretinde gündem ikili ilişkiler ve Suriye
Haberler / Dünya
16 Nisan 2013 Salı 16:19
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun talebi üzerine 17 Nisan’da İstanbul’a bir çalışma ziyareti gerçekleştirecek.

Rusya ve Türkiye arasında ortak bakanlar kurulu gibi faaliyet gösteren Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) alt organı olarak çalışan Ortak Stratejik Planlama Grubu’nun (OSPG) üçüncü toplantısı iki ülke dışişleri bakanlarının eş başkanlıklarında yapılacak. Toplantıda bu yıl dördüncüsü Rusya’da yapılacak ÜDİK toplantısı için son hazırlıklar değerlendirilirken, iki ülke ilişkileri, Suriye krizi başta olmak üzere bölgesel ve uluslar arası sorunlar masaya yatırılacak.

İstanbul’da Çırağan Sarayı’nda sabah saatlerinde yapılacak toplantının ardından ortak bir basın toplantısı düzenlenmesi planlanıyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç ziyaretle ilgili yaptığı değerlendirmede, “İkili, bölgesel ve uluslar arası sorunla kapsamlı bir şekilde ziyarette ele alınacak. Suriye krizi başta olmak üzere Ortadoğu’da yaşanan sorunlar, Kuzey Afrika ve Kore yarımadasındaki gelişmeler müzakere edilecek.” dedi.

OSPG toplantısında önemli gündem maddelerinden biri de Karadeniz havzasında ikili ve çok boyutlu işbirliğinin geliştirilmesi, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü çalışmalarına ivme kazandırılması ile ilgili konular.

Türkiye’nin dış ticaretinde ikici sırada olan Rusya, yüzde 9,3’lük dış ticaret hacmini oluşturuyor. Türkiye ise Rusya’nın dış ticaretinde yedinci sırada ve yüzde 4,7’lik paya sahip.

İkili doğrudan yatırımlarla ilgili açıklamada bulunan Lukaşeviç, Rusya’nın Türkiye’deki doğrudan yatırımlarının 2012 itibari ile 20,1 milyon doları bulduğunu, Türkiye’nin Rusya’daki yatırımlarının ise 509,5 milyon dolar olarak gerçekleştiği bilgisini verdi. Karşılık yatırımlar ise 15’er milyar doları aşmış durumda.

Rus girişimcilerin Türkiye ekonomisine ilgileri her geçen gün artıyor. Mersin Akkuyu’da inşa edilecek Mersin-Akkuyu nükleer santrali 20 milyar dolarla Rusya’nın yurt dışındaki en büyük yatırımı olacak. Lukaşeviç santralin inşasında büyük oranda Rus inşaat şirketlerinden yararlanacaklarını sözlerine ekledi.

Lukaşeviç, Rusya açısından stratejik değere sahip Güney Akım doğalgaz boru hattı ile ilgili Türk ekonomik sahasındaki jeolojik ve mühendislik çalışmalarının sonlandığını söyledi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası