Ege Postası
Geri

MEB'e bir tepki de İzmir iş dünyasından: Özgener'den Atatürk ve çağdaş bilim vurgusu

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in tarikat ve cemaatleri savunan açıklamasına tepki gösterdi. Özgener açıklamasında, "“Atatürk ilkeleri” ve “çağdaş bilim ve eğitim esasları” kavramlarına özellikle dikkat çekmek isterim. Bu kavramların temsil ettiği değerler bizlerin tek referans noktasıdır ve bu, hiçbir şekilde değişmez, değiştirilemez. Eğer bu çocuklarımıza ve gençlerimize, bu değerleri ve bilgileri kazandıracaksak bunu yapacak olanlar aileleri ve yüzbinlerce aydın Cumhuriyet öğretmenleri ile üniversite öğretim üyeleridir" diye konuştu.
MEB'e bir tepki de İzmir iş dünyasından: Özgener'den Atatürk ve çağdaş bilim vurgusu
Haberler / Ekonomi
27 Aralık 2023 Çarşamba 17:15
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir Ticaret Odası Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı, İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban'ın katılımıyla gerçekleştirildi. 

"SELZEDE ÜYELERE 15 MİLYONLUK FON"

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir'de geçtiğimiz ay yaşanan sel felaketi sonrası 15 milyon TL'lik bir fon oluşturulduğunu aktardı. Özgener açıklamasında, "Geçtiğimiz ay deniz taşmasının yol açtığı su baskınlarının ardından pek çok üyemiz ciddi maddi hasarla karşı karşıya kaldı. En büyük tesellimiz herhangi bir can kaybının yaşanmaması oldu.  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz, üyelerimizin deniz taşmasının yol açtığı su baskınları sebebiyle yaşadığı hasarların karşılanmasında kullanılmak üzere TOBB kaynaklarından Odamıza 10 Milyon Türk Lirası yardım sağladı. Buna ilaveten Yönetim Kurulumuz Odamız hesaplarından 5 Milyon Türk Lirasının deniz taşmasının yol açtığı su baskınlarından zarar gören üyelerimiz için oluşturduğumuz yardım fonunda kullanılmasına karar verdi. Böylece; TOBB’dan gelen yardımla birlikte toplamda 15 Milyon Türk Liralık bir fon oluşturduk. Odamız bünyesinde kurduğumuz Afet Yardım Komisyonu ivedilikle çalışmalara başladı ve zarar gören üyelerimize çok kısa zamanda ödemeleri yapıldı. Hasar raporlarını ileten üye iş yerlerinden hafif hasar görenlere 25 bin TL, orta hasar görenlere 50 bin TL, ağır hasar görenlere ise 75 bin TL destek sağlandı" dedi. 

MEB'E BİR TEPKİ DE İZTO'DAN 

MEB Bakanı Tekin'in 'tarikat ve cemaatlere' ilişkin yaptığı konuşma gündemden düşmedi. Her kesimden tepkiler yükselirken bir tepki de İZTO Başkanı Özgener'den geldi. Özegener konuşmasında, "Bir süredir medyada yer alan ve toplumda büyük kaygı uyandıran haberlerde Milli Eğitim Bakanlığı’nın sivil toplum kuruluşu olarak tanımladığı bazı vakıf ve dernek niteliğindeki kuruluşlarla, bu kuruluşların bağımsız eğitim ve öğretim faaliyetleri yapabilmelerine imkan tanıyan protokoller imzaladığı bilgileri yer almaktadır. Anayasamızın eğitim ve öğretim hakkını ve ödevini belirleyen 42. Maddesi şöyle der: “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz”. Buradaki “Atatürk ilkeleri” ve “çağdaş bilim ve eğitim esasları” kavramlarına özellikle dikkat çekmek isterim. Bu kavramların temsil ettiği değerler bizlerin tek referans noktasıdır ve bu, HİÇBİR şekilde değişmez, değiştirilemez. Eğer bu çocuklarımıza ve gençlerimize, bu değerleri ve bilgileri kazandıracaksak bunu yapacak olanlar aileleri ve yüzbinlerce aydın Cumhuriyet öğretmenleri ile üniversite öğretim üyeleridir" diye konuştu. 

ENFLASYON VE FAİZ 

Enflasyon ve faiz artışlarına dikkat çeken Özgener, "Bu yönde, ekonomik programımızın ana hedefi, enflasyonda kalıcı düşüşü sağlamak olarak ortaya konuldu. Enflasyonu düşürmeden, ülkemizde sürdürülebilir yüksek büyüme ve kalıcı refahın sağlanamayacağını düşünüyoruz. Bu amaçla parasal sıkılaştırma süreci devam ediyor. 21 Aralık’taki Para Politikası Kurulu kararları sonrasında, 2,5 puanlık bir artış daha yaşanma ihtimali olduğunu görüyoruz. Diğer yandan; Merkez Bankası’nın dezenflasyon için gerekli parasal sıkılık düzeyine yaklaştığını düşündüğünü de anlıyoruz. Bu kararla birlikte Merkez Bankası, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi ve kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırmak amacıyla Türk Lirası depo alım ihalelerine de başladı. Depo alım ihalesi ile piyasadan TL çekilerek mevduat faizlerinin daha da yukarı çekilmesi ve kurun dengelenmesi amaçlanıyor.  Özellikle KKM’den dönüşlerin TL mevduata yönlenmesi konusunda politikalar üretilmeye çalışıldığını anlıyoruz. Yıl içerisinde 700 seviyelerine ulaşan CDS’in bugün itibariyle 279’a gerilemesi başta olmak üzere uygulanan ekonomi politikaları, Merkez Bankası’nın kredibilitesini artırırken özellikle yabancı yatırımcıların ülkemiz piyasalarına olan ilgisini de artırmış görünüyor. Bu ilginin devamı için 2024 yılı içerisinde kararlı makro ekonomik politikaların sürdürülmesinin kaçınılmaz olduğunu görüyoruz" dedi. 

KREDİ SİTEMİ 

Özgener açıklamasının devamında, "2024 yılına TL varlıklara olan pozitif beklenti ile girerken, diğer yandan yüksek faizler sonucunda ekonomide yavaşlama beklentileri de, yeni yıla taşınıyor. Temmuz 2023’deki %9,49 ve Ağustos 2023’deki aylık %9,09 enflasyon oranlarının baz etkisiyle yenilenmesiyle, enflasyonu indirmede ciddi bir mesafeyi geride bırakmış olacağız. Eğer enflasyonu düşürmede parasal ve mali politikalar kararlılıkla uygulanmaya devam ederse, bu dönemden itibaren faiz indirimi için uygun ortamın oluşmaya başlayacağını düşünüyorum.  Tüm bu gelişmeler yeni yılda iş dünyamızı zorlu bir dönemin beklediğini ortaya koyuyor. Önümüzdeki dönemde düşük talep ve artan maliyetlerin yanı sıra kurun seyri ve finansman giderlerindeki artışlar şirket karlılıklarını yakından etkileyecek. Bu gelişmeler ve sıkı para politikasının devamı neticesinde büyüme rakamlarının bugünküne göre daha düşük bir seviyede oluştuğunu göreceğiz. Bu durum, işletme yıllık bilançolarının yapılacağı bugünlerde olası bir düşük büyüme sürecini de hesaba katmamız gerektiğini ortaya koyuyor.   Bu şartlar altında, seçici kredi politikasının süreceği ve sınırlı bir kredi büyümesi yaşanacağı görülüyor. Ayrıca nakit akışının devamı da, firmalarımız için yaşamsal önem taşıyacak. Son dönemde, ticari kredilerde talep eden firmalara kredi imkanı sağlanıyor. Tabi şu anda kredi maliyetlerinin oldukça pahalı olduğunu da görüyoruz" ifadelerine yer verdi.

 

 

Vali Elban'dan 'Liman' açıklaması: Üstünlüğü terk etmemeliyiz!

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası