Ege Postası
Geri

MHP Karşıyaka’dan Ziya Gökalp’e vefa

MHP Karşıyaka Teşkilatı, Atatürk’ün ‘fikirlerimin babası’ dediği büyük Türkçü, fikir insanı Ziya Gökalp’i ölümünün 100. Yıldönümünde düzenlediği konferansla andı.
MHP Karşıyaka’dan Ziya Gökalp’e vefa
Haberler / Politika
23 Eylül 2024 Pazartesi 13:31
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Milliyetçi Hareket Partisi Karşıyaka İlçe Teşkilatı, kültürel çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, "...Bedenimin Babası Ali Rıza Efendi, Hislerimin Babası Namık Kemal, Fikirlerimin Babası Ziya Gökalp'tir..." dediği Büyük Türkçü, fikir insanı Ziya Gökalp'in vefatının 100. yıldönümü anısına Karşıyaka Ziya Gökalp Kültür Merkezi’nde konferans düzenlendi. 

Türkçülüğün Esasları Kitabı

Konferansın açılışında konuşan İlçe Başkanı Akif Yılmaz, milletlerin zeki, hamiyetli ve cesur evlatlarıyla istikbale tutunduğunu ve Türk Milleti’nin de bu yönden çok şanslı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Türklüğün tarihi içinde, Türk Tarihi ve medeniyeti ile ilgili bütün hususiyetlerini iyi anlayıp hisseden ve davalarını böylece sırtlayan nice büyük evlatlar yetişmiştir. O kişilerin başında da Ziya Gökalp gelmektedir. Büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de ifade ettiği üzere Ziya Gökalp; Türkiye Cumhuriyeti'nin esaslarını belirlemiştir. Ziya Gökalp’in bu fikirlerine ilave olarak Türk Dünyası ve Türk dili üzerine söyledikleri, Türkiye’deki sosyoloji bilimine katkıları ve Türk milliyetçiliğini sistemleştiren metinleriyle Türk düşünce ufkunda güneş gibi parlamaktadır. Her daim de parlayacaktır. Meşrutiyet ve Cumhuriyet’in ilk dönem aydınlarını derinden etkileyen Gökalp, yazdığı Türkçülüğün Esasları kitabıyla mihenk taşı konumundadır. "

Fikir Hayatımızın Dağı

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin Ziya Gökalp'i anan sözlerinden de örnekler veren Başkan Akif Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Liderimiz, Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli, Ziya Gökalp'i 'fikir hayatımızın dağı' olarak nitelendirmiş, hayatın içinde, Türklüğün ruhunda, Türk tarihinin derinliklerinde adeta define aramış, bulduğunu da kavramsallaştırıp formüle ederek bizlere miras bırakmıştır. Aydının vazifesi aydınlık getirmekse bunu merhum düşünürümüz başarmıştır. Türkçülüğü, Türk milletini yükseltmek olarak tanımlayarak tarihin kopan halkalarını birleştirmiş, devirler arası tefekkür köprüsü kurmuştur..."

Atatürk, “Ziya Gökalp Fikirlerimin Babasıdır”

Konferansta konuşan, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Genel Türk Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Göksu ise, Ziya Gökalp’in düşüncelerinin Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş felsefesi üzerindeki etkisine dikkat çekti. Prof. Dr. Göksu, konuşmasına şöyle devam etti: "...Gökalp gibi adamlar yüz yılda bir gelir. Atatürk onun için fikirlerimin babası demiştir. ⁠O sadece Türk milliyetçiliğinin bir idoloğu değil, çok yönlü bir aydın, eğitimci, şair, tarihçi, dilci, edebiyatçı, halkiyatcı, sosyolog, hatta bir filozoftur. Sosyolojinin bizdeki kurucu babasıdır. Gökalp’in görüşlerinin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş felsefesi üzerinde büyük etkisi vardır. Toplumsal hayatın hemen her meselesine yönelik düşünceleri ve çözüm önerileri mevcuttur. Bütün çözüm önerileri sosyolojik gerçeklere dayanır. Onun en önemli özelliği hem doğu ilim ve irfanını hem de batı bilim ve felsefesini biliyor olmasıdır. Bu bilgi birikimini kendi zekasının, sezgi kabiliyetinin ve irfanının süzgecinden geçirerek Türk milletine fayda getirecek reçeteler haline getirmeyi başarmıştır. ⁠Onun fikir dünyasının merkezinde Türklük ve Türkçülük, Kızıl Elma ve Turan kavramları yer alır."

Katılım Yoğundu

MHP Karşıyaka Teşkilatı üyelerinin ve Karşıyakalıların büyük ilgi gösterdiği konferansa; İl Başkan Yardımcısı Serdar Seçgin, MHP Konak Belediye Meclis Üyesi Ali Peynirci, MHP Menemen İlçe Başkanı Barbaros Çalışçı, BBP İlçe Başkanı Ömer Zicin, YRP İlçe Başkanı Mustafa Eser, TEMAD İl Başkanı Ömer Bayrak, Karşıyaka Muhtarlar Derneği Başkanı Coşkun Zenginer, Çiğli Şoförler Odası Başkanı İbrahim Bayram, TÜRKAV Karşıyaka ve Menemen İlçe Temsilcileri, BESİAD Başkanı Samsi Arslan, Trakyalılar Derneği Başkanı Bahattin Kılıç, KAMİAD Başkanı Ahmet Akyüz, parti yöneticileri, partililer ve Karşıyakalılar katıldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası