EGE POSTASI- Konu hakkında açıklama yapan Tanrıkulu; “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun 2012 yılı ürünlerine ait 2013 yılı verim ortalama verilerinin 4 Ocak 2013 günü açıklanmasıyla, başta İzmir ve Menemen olmak üzere birçok üreticimiz bu verilerin mağduru olmuştur.
Menemen’de bir önceki yılda pamuk verim ortalaması 550 kg/dekar, 1’inci ürün dane mısır bin 300 kg/dekar, 2. ürün dane mısır bin 200 kg/dekar, sulu tarım alanlarındaki hububat verimlerinde ekmeklik buğday olarak 650 kg/dekar desteklemeye esas alınmıştı. Ancak TÜİK’in son açıkladığı rakamlara göre Menemen’de pamuk ortalama verimi 470 kg/dekar olarak belirlenmiştir. En kaliteli pamuğun üretildiği bölgede, aynı sulama kanalından tarım yapan yakın yerler 600 kg/dekar olarak açıklanırken, Menemenli ve diğer bölge çiftçimizin TÜİK tarafından cezalandırılması hakkaniyetli değildir.
Diğer yandan TÜİK’in yaptığı bu tespitler, ülke genelinde de çok büyük mağduriyetler yaratmış, üreticimiz sesini duyurmaya çalışmaktadır. Zaten uzun yıllardan bu yana hükümetin yürüttüğü yanlış tarım politikaları yüzünden çaresizlik içinde geçimlerini sağlamaya çalışan çiftçilerimiz, TÜİK’in bu haksız ve hatalı tespitleri nedeniyle daha da mağdur olacaklar ve belki de bu yıl ürün ekmeyeceklerdir. Çünkü çiftçimiz bu tespitlere göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan destek alacaktır.
TÜİK vasıtasıyla ekim alanlarının daraltılma çabası olarak gördüğümüz bu uygulama yüzünden TBMM’ye vermiş olduğumuz yazılı soru önergemizle, yapılan verim ortalaması çalışmasının bir kez daha gözden geçirilmesini istiyoruz. Geriye dönük verim ortalamaları, bugün hemen hemen her ilçe ziraat odamızda bulunmaktadır. TÜİK bu ortalamaları da dikkate alarak, açıkladığı bu rakamları üreticilerimiz lehine, gerçek rakamlar vererek revize etmelidir.” diyerek, zaten güvenilirliğini yitiren TÜİK’in ekonomik rakamlarından sonra, tarım alanında da böylesine mağduriyet yaratan tespitlerin artık daha inandırıcı ve güvenilir olmasının zamanının geldiğini belirtmiştir.